"Uwaga" TVN 11 lutego - kurator napisał i zabrali

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej w pionie rodzinnym.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: probator » 12 lut 2009, 14:17

No i jeszcze , co kolega zapomniał. A odwiedzić księdza proboszcza ? On wie to, czego nie wie ani lekarz ani sąsiad ani gospodarz domu (?).
Z drugiej strony ekipa była u kuratora na dyżurze i odmówił komentarza przed kamerą. Nie wiem czy z własnej woli czy z polecenia prezesa. I pewnie się nie dowiem. Niestety wychodzi na to, że akurat ten wywiad napisał wyłącznie po wizycie u podsądnych.
A swoją drogą obowiązek ustalenia prawdy materialnej ze szczególnym uwzględnieniem zasady prawdy obiektywnej ciąży w szczególności na sądzie.Kurator mógł być niedoświadczony, ale sędzia, który czytając wywiad, w którym nie ma wzmianki o takich źródłach informacji osobowej jak lekarz pediatra, pracownik OPS, "właściwej rzeczowo i miejscowo" pielęgniarki etc. etc. , ma ustawowy obowiązek zażądać uzupełnienia informacji, którą mu przedłożono. I to nie tylko od kuratora. Może zlecić badania w RODK jak i wiele innych . To w końcu nie było odebranie z "interwencji" przez Policję. A to jest doniosła różnica.
W końcu to Sąd podejmuje znamienne w skutkach "decyzje procesowe". Dlaczego podjęto tak ważną dla strony decyzję nie dysponując diagnozą INTERDYSCYPLINARNą, jak to ładnie wykładają na szkoleniach.
probator

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: jurek » 12 lut 2009, 15:50

Tak jak nie podoba mi się dokonywanie oceny kuratora na podstawie takiego programu tak też nie podoba mi się dokonywanie oceny sądu. Program programem a wyciąganie tak dalekich wniosków bez wglądu do akt i ich przeanalizowania jest nie na miejscu. Nie wiem tak naprawdę, co napisał w wywiadzie kurator. Opinia kuratora jest znaczącym elementem na podstawie, której sąd podejmuje decyzje i usprawiedliwianie kuratora brakiem doświadczenia lub sugerowanie, że sąd powinien wskazać błędy, (jeśli były) kuratorowi też nie jest na miejscu – błędów nie powinno być tak ze strony kuratora jak i sądu.
Multi multa sciunt, nemo omnia
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: probator » 12 lut 2009, 16:42

Ależ znajomość akt dla stwierdzenia, iż nie zasięgnięto opinii w wielu źródłach nie jest mi potrzebna. Owe "źródła" się wypowiadały. Nikt nie zaprzeczył wypowiedziom pracowników służby zdrowia i OPS-u.
A co do wytykania błędów kuratorowi przez Sąd, to nie o tym napisałem. Nie muszę znać treści akt aby postawić tezę, że w postępowaniu przed wydaniem tej konkretnej decyzji procesowej naruszono zasadę prawdy obiektywnej. I nie ma znaczenia dla dokonania tej oceny czy kurator popełnił błędy i nie ma znaczenia czy to Sąd będzie mu je wytykał. Przed wydaniem jakiejkolwiek decyzji o charakterze ingerencji w konstytucyjne prawa obywateli , każdy Sąd ma obowiązek uczynić zadość kilku konstytutywnym zasadom postępowania. A przede wszystkim zasadzie praworządności i prawdy obiektywnej. W przypadku tej drugiej rozumianej jako powinność Sądu do uzyskania, poprzez wydanie odpowiednich zarządzeń lub postanowień, wszystkich potrzebnych informacji, uznawanych za niezbędne przy tego rodzaju sprawach do podęcia decyzji o odebraniu rodzicom dziecka.
To uchybienia na poziomie niedopuszczalnym. Jeśli kurator dostarczył wyłącznie "swoją" informację i własne subiektywne spostrzeżenia to Sąd mógł, a w zasadzie powinien doprowadzić do wyjaśnienia wszystkich innych okoliczności sprawy. W końcu kurator nie jet jednocześnie lekarzem, pracownikiem socjalnym, doradcą powiatowych służb itd. .
W tym stanie rzeczy nie potrzebuję znać akt, bo dla moich wniosków, które uzasadniłem jest to zbędne ze względu na naruszenie zasad ogólnych, obowiązujących każdego rodzaju postępowanie.
Pozdrawiam
probator

Postautor: agawe » 12 lut 2009, 17:59

Chyba należałoby zacząć od tego, że to co przedstawia "uwaga" i inne tego typu programy najczęściej dalekie jest od tzw. prawdy. Miałam już okazję czytać bzdury zredagowane przez "wolną prasę". Manipulowanie faktami, wycinanie wypowiedzi z kontekstu i inne tego typu zabiegi - to ich codzienna praktyka.
Trudno zatem ustosunkowywac sie do tego, co przedstawiono w pozbawionym obiektywizmu programie.
Trudno tez dziwic sie kuratorowi, który mając swiadomość technik manipulacyjnych stosowanych przez redaktorów, nie chciał wystapic w tym programie. Nie jest to przyjemne powiedzieć jedno, a w wyemitowanym programie usłyszeć zupełnie co innego - można się bardzo zadziwić...
agawe
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: probator » 12 lut 2009, 19:20

"agawe" przytacza niestety ciemną strone dziennikarskiego księżyca.
Pradą jest, iż zmontowany materiał może wprawić w osłupienie.
Nie wiesz co będzie wyemitowane przed czy po twojej wypowiedzi o komentarzu dziennikarskim nie wspomnę.
Ale jest również tak, że media stosują zasadę : NIEOBECNI (czyt. odmawiający komentarza) NIE MAJą RACJI.
Warto zatem zastanowić się nad udzielaniem informacji, uważając przy tym co się mówi. Bardzo uważając, niestety.
Ale nie można wiecznie odmawiać komentarzy i zdawać się na rzeczników, bo to są ludzie , którzy mają powiedzieć dużo i jak się da to nie na temat.
probator

Postautor: BartK » 12 lut 2009, 20:51

Kiedyś program "Uwaga" zawitał także i do Szczecina. Koleżanka dowiedziała się od członka ekipy, iż zatrudniają ekspertów z łódzkiej "filmówki" przy produkcji programu.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: kgb14 » 12 lut 2009, 20:55

jurek jesteś chyba już tak cięty na mnie , że kompletnie nie rozumiesz co piszę .

Popatrz jurku na mój drugi post pkt 3 . wyraźnie jest napisane - to jest podstawa-

oczekiwałbym np. - przeprosin albo coś za taką Twoja wypowiedź pod moim adresem .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: probator » 12 lut 2009, 21:16

To źle, że materiał montują "eksperci" ?
Dobrze, że z "łódzkiej filmówki" a nie z właściwego ministerstwa.
Warsztat pracy dziennikarze muszą mieć opanowany. W stopniu przyzwoitym.
A swoją drogą, to Twoim zdaniem zatrudnianie tych ekspertów narusza jakieś zasady, etykę czy kodeks dziennikarskich (dobrych) praktyk ?
Kurator to też "ekspert" w swojej branży, dlatego "filmowiec" nie powinien go zaskoczyć ani "zagiąć".
probator

Postautor: Kobra » 12 lut 2009, 21:31

A nie w wydaje Wam się, że powinniśmy być kompleksowo przeszkoleni z zakresu kontaktu z mediami :?: ( kontakt z kamerą, z dziennikarzem, prezencja, itp. ). Liczba spraw medialnych z udziałem kuratorów lawinowo rośnie i nie wiadomo kto z nas może być ''gwiazdą''następnym razem :wink: :D
Pozdrawiam :)
Kobra
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: BartK » 12 lut 2009, 21:45

Kobra moim zdaniem od kontaktów z mediami jest rzecznik prasowy sądu okręgowego, do którego kurator powinien kierować zainteresowane media.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: jurek » 12 lut 2009, 22:02

kgb14 napisałeś - "Nadal uważam , że kurator powinien dotrzeć przynajmniej do OPS - to jest podstawa - jeśli tego nie zrobił - to wywiad został źle przeprowadzony"

Niby co to Twoje zdanie oznacza ??? czy nie to ze kurator zawinił bo nie dotarł do OPS ???
Multi multa sciunt, nemo omnia
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Kobra » 12 lut 2009, 22:02

Bartku, dla mnie procedura jest oczywista i znana, ale miałam ''na uwadze'' tryb już po.... :D
Kobra
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: agawe » 12 lut 2009, 22:23

Probator, niestety to, co prezentują programy typu "uwaga" to wynik pracy ekspertów z dziedziny manipulacji, a nie rzetelnego dziennikarstwa. Ma się dobrze sprzedać i o to w tym wszystkim chodzi. Ma wywołać "szum" a tym samym zwiekszyć oglądalność. Takie są realia.
Jesli chodzi o mozliwośc wypowiedzi "winnych", to wszystko byłby ok i faktycznie należłoby ustosunkowac się do zarzutów, gdyby było to realne. W praktyce niechętnie przytacza się wypowiedzi, które tłumaczą sposób postepowania a wybiera się te, które "pogrążą winnego".
Bartłomiej, ostatnio na szkoleniu z ochrony danych osobowych poinformowano nas, że mamy prawo wypowiedzi w sprawach medialnych, natomiast ja osobiście wolałabym powierzyć udzialanie informacji rzecznikowi prasowemu - w końcu taka jego rola, do której jest przygotowany.
Nie tak dawno miałam okazję doświadczyć (na szczęście nie na własnej skórze) jak działają media - naprawdę szokujące...
¯yczę nam wszystkim aby "kariera medialna" nas nie dotknęła...
agawe
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: waclawa » 12 lut 2009, 22:27

A jesli kurator nie dotarł do tego nieszczęsnego Mopsu bo: wywiad miał sporządzić w terminie jednodniowym, a pracownik socjalny, dzielnicowy, ktokolwiek skądkolwiek... właśnie wyszedł, wróci za godzinę, wyjechał w teren, będzie jutro, jest na zwolnieniu? A termin ucieka, sędzia nie będzie czekać i wywiad trzeba oddać? A jesli kurator w wywiadzie napisał, że z uwagi na krótki termin nie był w stanie zrobić tego i tamtego? A jeśli sprawa w ogóle wpłynęła z wniosku Mopsu? I oni już swoją opinię na temat rodziny wyrazili? (Programu nie oglądałam, tylko fragment na stonie uwagi tvn, więc można zmyć mi głowę, jeśli bzdury piszę:-))
waclawa

Postautor: kgb14 » 12 lut 2009, 22:46

jurek - my sie chyba nie rozumiemy i nie zrozumiemy .
Uważam , że kurator zawinił nie docierając przynajmniej do mops ale Ty wcisnąłeś mi słowa których nie napisałem

cyt. z wypowiedzi jurka :
kgb14 o tych wszystkich zapomniałeś ??? czy tylko OPS jest dla Ciebie istotny i wystarczyłoby aby Kurator udał sie tylko tam ??? O zgrozo !!! kgb14 wiele Twoich wypowiedzi mnie ubawiło ale ta NIE. Czy chciałbyś abym dokonał Twojej oceny jako kuratora zawodowego na podstawie tylko i wyłącznie Twoich wypowiedzi na forum ??? Proponuje abyś przemyślał zanim odpowiesz na to pytanie bo kij ma zawsze dwa końce.
koniec cytatu.

jak mam to rozumieć ??

uważasz , że nie wiem gdzie kurator powinien pójść , z kim rozmawiać , że tylko ma rozmawiać z OPS ??????????

Napisałem , że OPS to podstawa ! Równie dobrze mogłem napisać - absolutne minimum

jurku w dalszym ciągu oczekuję , że albo mnie przeprosisz albo napiszesz , wyjaśnisz co miałeś na myśli albo może jakoś sprostujesz swoją wypowiedź -

jeśli nie to uważam , że sprawę powinien rozwiązać admin lub mod - nie chciałbym robić wycieczek osobistych pod adresem jurka tak jak on zrobił pod moim adresem i to do tego zupełnie bezpodstawnie .
Ostatnio zmieniony 13 lut 2009, 0:29 przez kgb14, łącznie zmieniany 1 raz
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

PoprzedniaNastępna