Praktyczne wskazówki dotyczące konserwacji układów hydraulic

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Praktyczne wskazówki dotyczące konserwacji układów hydraulic

Postautor: winajo » 07 wrz 2025, 13:44

Chciałbym ułożyć sobie prosty plan przeglądów dla ładowarki teleskopowej. Najwięcej problemów mam z drobnymi nieszczelnościami na sekcjach i falowaniem prędkości wysuwu. Co wpisujecie do „checklisty” serwisowej?
winajo

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: Praktyczne wskazówki dotyczące konserwacji układów hydra

Postautor: nodasa » 07 wrz 2025, 19:40

Ja mam trzy bloki: czystość oleju (filtry, próbka na cząstki), szczelność (kontrola portów i dźwigni rozdzielacza) oraz regulacje (przepływ, zawory przelewowe). Co 500 h robię test manometrem na zasilaniu i za rozdzielaczem, porównuję spadki ciśnienia przy stałym przepływie. Drobne wycieki najczęściej wychodzą na o-ringach dźwigni lub na szybkozłączach. Raz do roku zdejmuję pokrętła i czyszczę gniazda sekcji – popychacze lubią łapać brud. Jeśli potrzebujesz podglądu konstrukcji i portów, żeby opracować listę punktów kontroli, pomogą jasne schematy w katalogu: rozdzielacz hydrauliczny. Dzięki temu wpiszesz realne wartości przepływu i ciśnień oraz łatwiej zamówisz uszczelki.
nodasa

Re: Praktyczne wskazówki dotyczące konserwacji układów hydra

Postautor: bonan » 10 wrz 2025, 11:07

Ja dopisuję też sprawdzenie mocowań przewodów i obejm, bo luźny wąż działa jak młotek. Po sezonie wymieniam opaski w miejscach, które najczęściej „pracują” z ramą.
bonan

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi