Tematy związane z powoływaniem kuratorów społecznych, aplikacją kuratorską, egzaminem, odbywaniem praktyk studenckich, pisaniem prac dyplomowych itd. Ogólnie: pytania i odpowiedzi, które zainteresują kandydatów do zawodu i pełnienia funkcji kuratora, studentów, uczniów, aplikantów ...
Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch
autor: kesey » 27 paź 2007, 3:59
Art. 5.
1. Kuratorem zawodowym może być mianowany ten, kto:
1) posiada obywatelstwo polskie i korzysta z pełni praw cywilnych i obywatelskich,
2) jest nieskazitelnego charakteru,
3) jest zdolny ze względu na stan zdrowia do pełnienia obowiązków kuratora zawodowego,
4) ukończył wyższe studia magisterskie z zakresu nauk pedagogicznopsychologicznych, socjologicznych lub prawnych albo inne wyższe studia magisterskie i studia podyplomowe z zakresu nauk pedagogicznopsychologicznych,
socjologicznych lub prawnych,
5) odbył aplikację kuratorską,
6) zdał egzamin kuratorski.
2. Minister Sprawiedliwości, na wniosek prezesa sądu okręgowego, może, w szczególnie uzasadnionych wypadkach, zwolnić od obowiązku odbycia aplikacji
kuratorskiej i złożenia egzaminu kuratorskiego.
3. Do określania stanu zdrowia wymaganego do podjęcia obowiązków kuratora zawodowego lub aplikanta kuratorskiego stosuje się odpowiednio przepisy dotyczące przeprowadzania badań kandydatów do objęcia urzędu sędziego.
-
![Awatar użytkownika](./download/file.php?avatar=4_1384648909.jpg)
kesey
- VIP
![VIP VIP](./images/ranks/vip.png)
-
- Podziękował : 51 razy
- Otrzymał podziękowań: 197 razy
autor: Izz » 31 sty 2014, 0:32
Kończę w tym roku studia na kierunku NAUKI O RODZINIE (mgr), czy po tych studiach mam szansę na pracę jako kurator zawodowy? Pytam, bo ustawa dosyć ogólnie to ujęła, a chciałabym mieć pewność.
Proszę o rzetelne informacje..
- Za ten post autor Izz otrzymał podziękowanie od
- SoniaZuch(25 mar 2015, 21:36)
-
Izz
-
- Podziękował : 0 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
autor: spokojna » 26 cze 2014, 21:04
Kochani!
Mam prośbę, proszę o odpowiedź - od 17 lat jestem kuratorem społecznym; skończyłam administrację; chciałabym zostać kuratorem zawodowym.
moje pytanie: jakie studia podyplomowe muszę zrobić, bo myślę że po administracji nie mogę rozpocząć aplikacji
jeżeli mam coś uzupełnić to najlepiej co i gdzie; myślę o Poznaniu bo tam mam najbliżej
![Happy :)](./images/smilies/1.gif)
proszę pomóżcie mi doradzić
![Happy :)](./images/smilies/1.gif)
Uwaga moderatora:
Witaj. temat przeniosłam do właściwego działu i przyłączyłam do istniejącego tematu. ultima
-
spokojna
-
- Otrzymał podziękowań: 0 raz
autor: Tadeusz406 » 06 sie 2014, 18:40
Art. 5 punkt 4 ustawy o kuratorach sądowych jest dla mnie nie jasny. Proszę o wyjaśnienie. Podrawiam
-
Tadeusz406
-
- Otrzymał podziękowań: 0 raz
Wróć do Chcę zostać kuratorem, jestem studentem, potrzebuję pomocy ...