Polecane filmy...

"Ogólnie jak mnie coś wzruszy" czyli nie samą pracą kurator żyje. Forum ogólne. Zaproponuj film, książkę, gatunek muzyki, podziel się swoimi zainteresowaniami, spostrzeżeniami ...

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: kesey » 16 sty 2013, 15:29

lucinda pisze:ZUPE£NIE INNY WEEKEND
Wyjątkowo pięknie pokazana miłość (w tym seks :oops: ) dwóch mężczyzn i prawda o tym, jak trudno jest żyć osobom homoseksualnym w naszym nielubiącym inności świecie.

Oglądałem niegdyś skandalizujący film "Ksiądz", w reżyserii Antonii Bird. Tam również pokazany był akt seksualny dwojga mężczyzn- nie byłbym gotów, aby być świadkiem tego po raz kolejny.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: lucinda » 16 sty 2013, 18:30

kesey pisze:
lucinda pisze:ZUPE£NIE INNY WEEKEND
Wyjątkowo pięknie pokazana miłość (w tym seks :oops: ) dwóch mężczyzn i prawda o tym, jak trudno jest żyć osobom homoseksualnym w naszym nielubiącym inności świecie.

Oglądałem niegdyś skandalizujący film "Ksiądz", w reżyserii Antonii Bird. Tam również pokazany był akt seksualny dwojga mężczyzn- nie byłbym gotów, aby być świadkiem tego po raz kolejny.

Bez obaw Keseyu :wink:
Ten film nie jest "skandalizujący", przynajmniej dla mnie.
Jest czuły, miłosny, LUDZKI...
Momentami bardzo smutny, momentami bardzo piękny.
W aktach miłosnych tak piękny jak potrafi być pokazana miłość heteroseksualna, która jak wiemy, z zalewającego nas chłamu filmowego, może być pokazana obrzydliwie, prymitywnie i skandalizująco :wink:
Ale oczywiście - nic na siłę. Wskazana otwartość.
Awatar użytkownika
lucinda
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 416 razy
Otrzymał podziękowań: 163 razy

Postautor: vedder » 18 sty 2013, 11:50

reenya pisze:Obejrzałam "Sępa" i chociaż niewątpliwie to film z akcją i zaskakującymi jej zwrotami to ogólnie jestem rozczarowana. jak dla mnie przekombinowane.

Wczoraj byłem na "Sępie" i muszę powiedzieć, że film co prawda mnie nie powalił, ale był jak na polskie warunki dobry, tak więc nie żałuję czasu spędzonego w kinie 8)
vedder
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Postautor: lucinda » 19 sty 2013, 13:13

Próbowałam obejrzeć Annę Kareninę - nie przyjęłam.

PAPERBOY Lee Danielsa (Czekając na wyrok, Hej skarbie).
Polskie tłumaczenie - Pokusa (?)
Bardzo dobre kino: mocne (dosłowne, brutalne, wyzute), gorące (sceny erotczne wow, wow, wow!!!), pięknie snuta opowieść...
Nicole Kidman wróciła do łask.
Spodoba się i hetero, i homoseksualnym :wink:
Awatar użytkownika
lucinda
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Deck » 20 sty 2013, 22:47

Grease pisze:Chcę się z Wami podzielić moją ostatnią nasiadówką przed tv. Polecam z pełną świadomością: "Sunset limited". To spotkanie dwóch aktorów wysokich lotów, jak dla mnie: Samuel L. Jackson, Tommy Lee Jones. Pierwszy jest byłym oszustem, który się nawrócił, a Tommy jest profesorem, który chce popełnić samobójstwo. Brak super akcji, strzelanki. Jest za to ciekawy dialog wierzącego z niewierzącym, dociekliwy, symboliczny. Jak będziecie mieli okazję :) leci czasem na HBO 2.
Oglądałem wczoraj. Wyjątkowo przegadany. Przepitolony. Niefilmowy. Abstrakcyjny. Przypominał mi "czytaną próbę lub scenę przy stoliku w teatrze". Nic niewnoszący. Dwóch wspaniałych aktorów i nic. Czekałem na rozwinięcie (nawet nie akcji) sceny czy woltę, na to coś - ale nic się nie wydarzyło. Pod koniec filmu zająłem się czym innym...
Deck
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 190 razy
Otrzymał podziękowań: 73 razy

Postautor: Ultima » 21 sty 2013, 12:40

Wielbicielom/lkom twórczości Quentina Tarantino polecam nowość "Django" (Dramat / Western).
¦wietnie wyreżyserowana prosta historia nawiązująca do trudnej tematyki, zawierająca charakterystyczne dla filmów Quentina dialogi. Sam reżyser odegrał również epizod (oczywiście zginął). Bardzo dobra obsada. Specyficzne poczucie humoru :D
Dziec­ko jest chodzącym cu­dem, je­dynym, wyjątko­wym i niezastąpionym. Phil Bosmans.
Awatar użytkownika
Ultima
Admin
Admin

Podziękował : 754 razy
Otrzymał podziękowań: 489 razy

Postautor: morphine » 31 sty 2013, 9:45

ultima pisze:Wielbicielom/lkom twórczości Quentina Tarantino polecam nowość "Django" (Dramat / Western).
¦wietnie wyreżyserowana prosta historia nawiązująca do trudnej tematyki, zawierająca charakterystyczne dla filmów Quentina dialogi. Sam reżyser odegrał również epizod (oczywiście zginął). Bardzo dobra obsada. Specyficzne poczucie humoru :D

Ja się wynudziłem.
Za długi, za dużo teledysków w filmie, przewidywalny. Rola Waltza oczywiście dobra, ale podobnie skrojona jak ta w Bękartach Wojny.
morphine
UpLinker
UpLinker

Podziękował : 345 razy
Otrzymał podziękowań: 205 razy

Postautor: kgb14 » 31 sty 2013, 20:13

Polecam film - Bogowie ulicy. Można go znaleźć na np. zalukaj.pl Mi polecił go znajomy policjant, film jest o policjantach LAPD. Ma głębię i jest dość realistyczny.
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: constantine » 31 sty 2013, 20:30

---------- 19:27 31.01.2013 ----------

"Lot" R. Zemeckisa - najlepszy film o tym co nałóg może zrobić z człowiekiem jaki widziałem.

---------- 19:30 ----------

morphine pisze:Ja się wynudziłem.
Za długi, za dużo teledysków w filmie, przewidywalny. Rola Waltza oczywiście dobra, ale podobnie skrojona jak ta w Bękartach Wojny.

Zgadzam się. Być może jestem rozpieszczony, ale po Tarantino poza świetnymi dialogami oczekiwałem czegoś więcej. Gdyby był to pierwszy film tego reżysera, który widziałem pewnie zrobiłby na mnie większe wrażenie.
Pióro może być okrutniejsze od miecza!
Pomysły MS zbliżają nas do Kosmosu...
Awatar użytkownika
constantine
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Postautor: lucinda » 03 lut 2013, 12:30

SESJE.
Film zaskakująco zabawny i zaskakująco pobudzajacy - w różnym tego słowa znaczeniu :wink:
Czegoś mi w tym filmie zabrakło, czegoś było za dużo, niemniej obejrzałam z przyjemnością.
Film opowiada historię rzeczywistej osoby, porusza ważny problem - seksualnosci osób niepełnosprawnych i mówi wiele prawdy o kobietach :)
Awatar użytkownika
lucinda
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Deck » 03 lut 2013, 14:04

vedder pisze:Oprócz "Sępa" to będę chciał jeszcze w najbliższym czasie iść na "Drogówkę" - polecają ten film, koledzy z drogówki :lol:
"Drogówka" mnie intryguje. Obejrzałem dziś w TVP Kultura "Kultura głupcze" (odcinek prowadzony przez Kamila Dąbrowę) ciekawą rozmowę na jego temat. Mam nadzieję, że nie będzie tak hardcorowy, pesymistyczny i jednostronnie przesadzony jak "Dom zły" (który, mimo tego oceniam jako "dobre kino z przegięciem").

Obejrzałem dziś film Akeelah i jej nauczyciel. ¦wietne kino familijno-samorozwojowo-szkolne o ciemnoskórej jedenastolatce, która bierze udział w konkursach ortograficznych. Z lekkim przęgieciem dydaktyczno-emocjonalnym w amerykańskim stylu. Ale ogląda się bardzo dobrze. Uwaga: oko się szkli. Kino sto razy lepsze od masy szpagaciarskich i wydumanych hollywoodzkich knotów.
Polecam.
Deck
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: lucinda » 03 lut 2013, 19:05

GRA Rubena Ostlunda
Film o psychicznej przemocy, budowany tak, że stopniowo widz staje się również jej ofiarą.
Dla tych o mocnych nerwach, bo trudno to wytrzymać.
Ale warto, bo film ważny.
Awatar użytkownika
lucinda
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Deck » 03 lut 2013, 21:42

Dziś obejrzałem również Choć goni nas czas. Dobry film z gatunku komediodramat rozliczeniowy. ¦wietny duet aktorski: Morgan Freeman i Jack Nicholson. Z jajem, humorem i dystansem o sprawach trudnych, ważnych, terminalnych. Warto. Polecam.
Koty się sprawdziły.
Jeśli oglądałeś/aś, to wiesz o co chodzi...
Deck
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Lonio » 04 lut 2013, 15:39

Polecam "Drogówkę" - może ciut przerysowana, ale wrażenie robi.
Tak troche straszno, trochę smutno, ale też i śmiesznie.
P.S.
Mam nadzieje, że reżyser nie na kręci filmu o kuratorach.
Awatar użytkownika
Lonio
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 94 razy
Otrzymał podziękowań: 54 razy

Postautor: Orange » 04 lut 2013, 17:13

Zgadzam się Lonio. To dobry film, który również polecam.
Myślę, że w rękach Pana Smarzowskiego film o kuratorach byłby znakomity :D
P.S. Deck - film jest pesymistyczny...
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 62 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Film, książka, muzyka, zainteresowania ....