art 176 kkw- nowe rozporządzenie

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: jarosj » 14 gru 2012, 15:28

Ja to bym chciał, żeby nie organizowali już niczego. Z pełną świadomością muszę to napisać - ministerstwo jest ok. Niech już z nami robią co chcą. Oni przynajmniej niczego nie udają. Mają jasny cel, realizują go i nie próbują nikomu wmawiać, że to w naszym interesie. Nie przepadają za nami i to jest oczywiste. Daj Boże, że nasi reprezentanci już nic nie wypracują, wymyślą czy zaproponują. Nie mam nic przeciwko, żeby od dziś nas ustawowo zaczął reprezentować mój ulubiony min.
Awatar użytkownika
jarosj
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 81 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Postautor: ksb » 14 gru 2012, 20:16

Tym razem zgadzam się w całej rozciągłości. Po raz kolejny okazało się, że lepszy stary wróg...

"Gdy więc wszystkie sposoby ratunku upadły,

Wśród serdecznych przyjaciół psy zająca zjadły."
ksb
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 88 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Postautor: jarosj » 14 gru 2012, 20:29

Telepatia. Też sobie pomyślałem to przysłowie.
Awatar użytkownika
jarosj
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: constantine » 14 gru 2012, 21:27

jarosj pisze:Telepatia. Też sobie pomyślałem to przysłowie.

To nie przysłowie. To bardzo dobry, realistyczny wiersz I.Krasickiego :wink:
Pióro może być okrutniejsze od miecza!
Pomysły MS zbliżają nas do Kosmosu...
Awatar użytkownika
constantine
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 10 razy

Postautor: jarosj » 14 gru 2012, 21:35

Czekałem, aż się ktoś czepi. Dobrze jest wiedzieć, na kogo można w dzisiejszych ciężkich czasach, liczyć. Pozdro
Awatar użytkownika
jarosj
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Deck » 14 gru 2012, 21:46

Deck
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 190 razy
Otrzymał podziękowań: 73 razy

Postautor: lucinda » 14 gru 2012, 22:02

:D
¦mieszne, ale to nasz dzień pracy od stycznia :cry:
"Mleko ma najszybszy transport, inaczej się zsiada..."
Mleko, mleko...co by to mogło być???
Awatar użytkownika
lucinda
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 416 razy
Otrzymał podziękowań: 163 razy

Postautor: andrzej007 » 15 gru 2012, 17:32

Wczoraj byłem na interesującym szkoleniu prowadzonym przez sędziego Sądu Apelacyjnego w Warszawie pana Matucha. Pan Sędzia przypomniał mi ciekawe statystyki. Ponad milionem środków probacji (absolutny rekord Europy a może i świata) zajmuje się nieco ponad 5 tysięcy kuratorów zawodowych i chyba coś ok. 16 tysięcy kuratorów społecznych.

Jeśli dodać do tego jak eufemistycznie raczył zauważyć Jarosij, nie przepadające za nami ministerstwo, ignorujące wszytko co nie pasuje do kreowanych przez nie odmiennych stanów świadomości. To moim zdaniem, cały tak skonstruowany jak teraz system kuratorski jest i tak wart funt kłaków. Ostatnie działania MS, które moim zdaniem kuratorów zwyczajnie nienawidzi, tylko jeszcze pogorszy sytuację.
Powrotność do przestępstwa poszybuje jeszcze w górę. Ale to póki co nikogo nie obchodzi.

Warto zwrócić uwagę, że w tym całym planowanym rozporządzeniu, to chyba jednak kuratorzy są tylko trochę gorzej traktowani od skazanych wyrokami sądowymi.
Im więcej praw tym większe bezprawie.
Awatar użytkownika
andrzej007
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 36 razy
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Postautor: jarosj » 15 gru 2012, 18:33

Takie trendy, jak piszesz Andrzej, to są trendy wieloletnie. ¯eby statystyki poszybowały, to potrzebny jest czas. A wtedy to będzie problem kogo innego, jak pewnie myśli większość polityków. Byle do wyborów.
Na razie, ministerstwo i władza ogólnie, doprowadziły, do tego, że jesteśmy chyba jedynym krajem na świecie, który ma prawie tyle samo osób czekających na więzienie, ile jest miejsc w samych więzieniach. Jakimś cudem, czego zupełnie nie rozumiem, nie przekłada się to na bunty w zk, co byłoby wystarczająco medialne, by się trzeba było tym zająć. Wzmianki prasowe co jakiś czas, polityków nie pogonią zbyt mocno. Więc ich myślenie, żeby wprowadzać zamordyzm, ma obecnie logiczne podstawy.
W socjologii jest jednak taka teoria rewolucji. Jak na razie wszystko jest na dobrej drodze. Jest nieznacznie pogorszenie, po okresie nieznacznego polepszenia sytuacji wielu grup społecznych. Mamy też przywódców, którzy dążą do jej wybuchu. Nie było jeszcze sytuacji spustowej, a nawet jeżeli, to nie doprowadziła ona do wybuchu. Zobaczymy. Przed nami 2013 r. Oby nie pechowy. Choć dla nas kuratorów na pewno.
Awatar użytkownika
jarosj
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: andrzej007 » 16 gru 2012, 12:46

Pan sędzia opisał nam trochę kuchnię tworzenia prawa w Polsce. Dramat. Pan sędzia tłumaczył nam także zawiłości, nielogiczności, sprzeczności wprowadzonych zmian do Kkw w 2012r.
Dopytywany o stronę praktyczną z nieukrywaną ulgą, stwierdził, że praktyka stosowania tak skonstruowanego prawa przez kuratorów to nie jego problem. Tylko trójcy MS, KO i kuratorów liniowych.
Nazwał nas także kuratorami wszechmogącymi, którym dodano mnóstwo praw w Kkw. Potem wyszło, że chodziło mu jednak głównie o to, że dodano nam głównie obowiązków.
Im więcej praw tym większe bezprawie.
Awatar użytkownika
andrzej007
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 36 razy
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Postautor: VIOLA » 16 gru 2012, 15:09

andrzej007 pisze:
Dopytywany o stronę praktyczną z nieukrywaną ulgą, stwierdził, że praktyka stosowania tak skonstruowanego prawa przez kuratorów to nie jego problem. Tylko trójcy MS, KO i kuratorów liniowych.

W przypadku Rozp.do art.176 kkw z tej "Trójcy" wyłączyłabym jeszcze MS ............A czy to ich problem????
"...Porządek może zrobić każdy , ale tylko geniusz zapanuje nad chaosem ..."
Awatar użytkownika
VIOLA
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 137 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy

Postautor: morphine » 17 gru 2012, 13:07

No to mamy "ulepszony" jeszcze projekt:
http://legislacja.rcl.gov.pl/lista/517/ ... alog/52546
morphine
UpLinker
UpLinker

Podziękował : 345 razy
Otrzymał podziękowań: 205 razy

Postautor: Ultima » 17 gru 2012, 13:42

Dziękuję morphine za link :!:
Dziec­ko jest chodzącym cu­dem, je­dynym, wyjątko­wym i niezastąpionym. Phil Bosmans.
Awatar użytkownika
Ultima
Admin
Admin

Podziękował : 754 razy
Otrzymał podziękowań: 489 razy

Postautor: constantine » 17 gru 2012, 15:24

Ależ te par. 18 pkt 3 jak i par. 20 pkt 2 już mi się podobają - ja mam sądowi wskazać, gdzie ma skierować skazanego na leczenie. Sędziowie będą na pewno zachwyceni. Na bank tego rozp. czytać nie będą i pomyślą, że im mówimy co mają robić.
Pióro może być okrutniejsze od miecza!
Pomysły MS zbliżają nas do Kosmosu...
Awatar użytkownika
constantine
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 10 razy

Postautor: morphine » 17 gru 2012, 15:49

Jedyne co nas może jeszcze uratować to krytyczna opinia RPO, bowiem ten projekt także został do niego przesłany.
morphine
UpLinker
UpLinker

Podziękował : 345 razy
Otrzymał podziękowań: 205 razy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych