art 176 kkw- nowe rozporządzenie

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: VIOLA » 11 gru 2012, 10:14

---------- 09:12 11.12.2012 ----------

Spawaczu !!!
Odejmij sobie od wynagrodzenia tzw. dodatek terenowy - to jest Twoja pensja .
Ale MS celowo wprowadza posłów w błąd , że wszystko trafia do kieszeni kuratora. Taka socjotechnika , ulubione polityczne gierki pewnego układu władzy..........

---------- 09:14 ----------

Deck pisze:Ponownie czytam uwagi MS dot. uwag "reszty świata" wobec projektu Rozporządzenia MS i nie mogę "przebić się" przez ich absurdalność, bezwzględność, małostkowość i nieludzką konsekwencję przedstawiania "równoległej, wirtualnej rzeczywistości". Czy to się naprawdę dzieje?

Kochani Kuratorzy , zaglądający tutaj !!!

Jakie są Wasze spostrzeżenia , godzicie się na to??????
"...Porządek może zrobić każdy , ale tylko geniusz zapanuje nad chaosem ..."
Awatar użytkownika
VIOLA
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 137 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy

Postautor: andrzej007 » 11 gru 2012, 10:34

My kurator godzimy się na to. Jednak pod warunkiem, że filozofia stojąca za rozporządzeniem dotyczyć będzie w szczególności sędziów i kuratorów zatrudnionych w MS.

Ech, pomarzyć można.
Im więcej praw tym większe bezprawie.
Awatar użytkownika
andrzej007
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 36 razy
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Postautor: kaktus » 11 gru 2012, 14:11

Podoba mi się założenie, że w sprawach zawieszonych nie mamy podstaw podejmować działań...w obecnej praktyce w zawieszonych Kkow sprawdzać mam co 3 miesiące czy ktoś ozdrowiał...

Zawieszanie dozorów osób osadzonych również wydaje się logiczne...pytanie tylko przy jak długich karach?

Wzywanie dozorowanego przed objęciem dozoru super. tylko nijak to się ma do tych kilku dni...

Nowy pomysł na poprawę naszego bezpieczeństwa w terenie....bez komentarza...oby tylko komuś nie przyszło do głowy w nas szukać winnego ewentualnych wypadków - "bo kurator nie złożył wniosku...", " bo kurator nie dość skuteczne zmotywował do udziału w programie" ...o ile oczywiście program jest...i to nie w odległości 50 km od miejsca zamieszkania skazanego:(

Sprawozdania co 6 miesięcy....staram oswoić się z tą myślą...i tak sobie myślę, że rok..rok to jest ten czas kiedy możemy szukać efektów...myśleć nad modyfikacją...ale może to ja jestem mało efektywna...

Wymagania nowe dla społecznych przy jednoczesnym obniżaniu nakładów na społecznych...

nie wiem oni myślą, że jakimś cudem część spraw zniknie...no dobra znikną osadzeni...ale to i tak nie liczyło się do obciążenia osobistymi...

a i argument, że przecież prezes może może nam kupić komórki, jeżeli weźmie pod uwagę koszty wysyłania wezwań czy dojazdu do skazanego - toż kosztów dojazdu nie ponosi nikt poza nami:(

i to wszystko przy moim obciążeniu przekraczającym ponad dwa razy standardy:( a nie mam najgorzej w zespole....
kaktus
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 26 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Postautor: VIOLA » 12 gru 2012, 0:10

---------- 22:05 11.12.2012 ----------

" Fascynuje " mnie rozbieżność stanowisk Min.Sprawiedliwości na przestrzeni 2 lat .....
Pierwotnie Metodologia Sz.P. Lewoca zakładała zapoznawanie się przez kierownika ZKSS ze sprawozdaniami z objęcia dozoru i składanie stosownego podpisu na końcu sprawozdania.

Min.Sprawiedliwości pismem z dn. 15.06.2010r. DWOiP-II-5300-23/09 kierowanym do Prezesów SO wycofało się częściowo z proponowanych wzorów druków , w tym sprawozdania z objęcia dozoru , gdzie usunięta została rubryka na podpis kierownika ZKSS , co wyjaśniono w sposób następujący:
"...Wzgląd na trudności organizacyjne i możliwość nadmiernego obciążenia pracą kierowników niektórych zespołów kuratorskiej służby sądowej spowodował usunięcie z treści formularza miejsca na podpis i pieczęć kierownika zespołu wraz z odpowiednim przypisem. W świetle przepisów regulujących status kierownika, przede wszystkim art. 41 ust. 1 ustawy z dnia 27 lipca 2001 roku o kuratorach sądowych (Dz.U. nr 98, poz. 1071 z późn. zm.) oraz § 63 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 23 lutego 2007 roku – Regulamin urzędowania sądów powszechnych (Dz.U. nr 38, poz. 249 z późn. zm.), nie ulega jednak wątpliwości, że kierownik jest uprawniony m.in. do zapoznawania się, w zależności od potrzeb, ze sprawozdaniami sporządzanymi przez kuratorów swojego zespołu (np. w toku procedury awansowej kuratora zawodowego)...." ( strona 10 cyt. pisma).

Tymczasem w odpowiedzi na uwagę nr 6 w " Zestawieniu uwag.." czytamy :
".... projekt rozporządzenia nie przewiduje istotnego zwiększenia zaangażowania kierownika zespołu w proces wykonywania przez kuratorów sądowych ich uprawnień i obowiązków lecz wymusza po stronie kierownika pewne działania, które powinny być przez niego podejmowane już w ramach obecnie obowiązujących przepisów i kreowanego przez nie zakresu kompetencji ..."

---------- 23:10 ----------

" Fascynacji " ciąg dalszy ....

We wspomnianym piśmie DWOiP-II-5300-23/09 z dn.15.06.2010r. Min.Sprawiedliwości przedstawia stanowisko w kwestii częstotliwości składania sprawozdań z przebiegu dozoru :

".......Realizacja obowiązku wynikającego z art. 172 § 2 kkw niewątpliwie wymaga bieżącej orientacji kuratora sądowego w zachowaniu dozorowanego, gdyż w przeciwnym wypadku obowiązek ten miałby fikcyjny charakter. ¯aden ze wskazanych wyżej przepisów nie konkretyzuje jednak, w jakich okresach czasu (cyklach) sprawozdania z przebiegu dozoru mają być składane sądowi. Wydaje się, że ustawodawca pozostawił tę decyzję do uznania sądu, który może zarządzić, aby kurator składał przedmiotowe sprawozdania w ściśle określonych cyklach, albo też bez wyznaczania takich okresów może w każdym czasie wydać zarządzenie nakazujące kuratorowi przedłożenie takiego sprawozdania.
Zacytowane przepisy nie dają również podstaw do jednoznacznego wnioskowania, że kurator osoby pozostającej pod dozorem jest zobowiązany do sporządzania sprawozdań z przebiegu dozoru w innych sytuacjach aniżeli tych, w których ma obowiązek przedłożenia tych sprawozdań sądowi. Samo bowiem podobieństwo instytucji kontroli skazanego w okresie próby przewidzianej w § 12 ust. 1 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 12 czerwca 2003 roku w sprawie szczegółowego sposobu wykonywania uprawnień i obowiązków kuratorów sądowych (Dz.U. nr 112, poz. 1064) do dozoru wydaje się być niewystarczające do przeniesienia przewidzianych w nim rozwiązań na grunt instytucji dozoru..."

W odpowiedzi na uwagę nr 6 w " Zestawieniu uwag.." czytamy :

".......z przytoczonego wyżej przepisu art. 172 § 2 k.k.w. wynika w sposób nie budzący wątpliwości, że ustawodawca nakłada na kuratorów sądowych obowiązek składania okresowych sprawozdań z przebiegu dozoru – świadczy o tym jego dosłowne brzmienie posługujące się liczbą mnogą (mowa o „sprawozdaniach”) oraz nazywające je expressis verbis „okresowymi sprawozdaniami z przebiegu dozoru”; pozostaje więc kwestia określenia owych okresów, tj. wskazania, co jaki czas kurator sądowy ma składać sprawozdanie z przebiegu dozoru (...)
niniejszy projekt przewiduje w § 9, że kolejne sprawozdania z przebiegu dozoru będą składane nie rzadziej niż co 4 miesiące oraz na każde żądanie sądu; wzgląd na poziom obciążenia kuratorów, kierowników i sędziów pracą, a także na potrzeby w zakresie odpowiedzialnej resocjalizacji pozwala na modyfikację tego przepisu poprzez zmniejszenie częstotliwości sporządzania i składania kolejnych sprawozdań z przebiegu do poziomu co najmniej jednego na 6 miesięcy;
przy określaniu tej częstotliwości posiłkowano się przepisami dotyczącymi wykonywania przez kuratora sądowego czynności związanych z kontrolą sprawcy przestępstwa, w stosunku do którego warunkowo umorzono postępowanie karne lub zawieszono wykonanie kary; zgodnie z § 12 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 12 czerwca 2003 r. w sprawie szczegółowego sposobu wykonywania uprawnień i obowiązków kuratorów sądowych (Dz. U. Nr 112, poz. 1064) kurator dla dorosłych, realizując czynności związane z kontrolą skazanego w okresie próby oraz kontrolą sprawcy przestępstwa, w stosunku do którego warunkowo umorzono postępowanie karne lub zawieszono wykonanie kary zbiera co najmniej raz na 6 miesięcy informacje o zachowaniu skazanego lub sprawcy przestępstwa, chyba że sąd zarządzi inaczej; rozwiązanie to, znacznie ograniczone pod względem zaangażowania kuratora w sprawę, wyznacza maksymalny okres pomiędzy kolejnymi sprawozdaniami z przebiegu okresu próby bez dozoru; nie sposób uznać, aby w przypadku dozoru ta częstotliwość mogła być mniejsza..."
"...Porządek może zrobić każdy , ale tylko geniusz zapanuje nad chaosem ..."
Awatar użytkownika
VIOLA
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 137 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy

Postautor: Aurelius » 12 gru 2012, 0:41

Dobre Viola...!
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: Deck » 12 gru 2012, 8:46

Viola, ciekawa lektura (do analizy porównawczej). Dzięki.
Deck
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 190 razy
Otrzymał podziękowań: 73 razy

Postautor: Orange » 12 gru 2012, 12:42

VIOLA pisze:Jakie są Wasze spostrzeżenia , godzicie się na to??????

Moje spostrzeżenia dotyczą faktów, a w związku z tym, zgadzam się z faktami. Taka jest rzeczywistość. To, że pytam (podobnie jak Deck) "to się naprawdę dzieje?", to inna sprawa...

Był czas mojego sprzeciwu na projekt i gorących emocji. Spędziłam wiele, wiele godzin na pisemne ich wyrażenie. 99% moich uwag jest "niezasadnych", a gorące emocje minęły.

Przyjmuję projekt do wiadomości.

Zastanawiam się:
1) czego uczy mnie ta lekcja życia zorganizowana przez MS?
Organizacji pracy? Sztuki wyborów? Przestawiania się na model kontrolno - represyjny? Kłamstwa?
Tę lekcję zorganizowano mi wcześniej. MS dba, bym nauki pamiętała. Ja zaś wiem, że decyduję. Jestem wolna.
2) co czuję?
To dziwne...
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 62 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Postautor: constantine » 12 gru 2012, 17:51

Kiedyś w jednym z wątków zadałem pytanie w stylu:
co musiałoby się stać, żebyśmy oprotestowali cokolwiek, co spływa z MS?
Widząc te ostatnie bzdury MS niestety jestem pewien, że nie ma takiej rzeczy :cry:

Dlaczego: dlatego, że zawsze znajdzie się ktoś (osoba, zespół, okręg), kto łyknie to wszystko prosząc o więcej bez żadnych "zbędnych" pytań.
Taki Schrekowy osioł, co krzyknie:
"ja chcę! mnie weźcie, mnie, mnie!"

Co z tego, że ktoś będzie kontestować te biurokratyczne bzdury, jak reszta robi z uśmiechem na ustach i liczy na nagrodę w postaci uścisku ręki kierownika ?
Pióro może być okrutniejsze od miecza!
Pomysły MS zbliżają nas do Kosmosu...
Awatar użytkownika
constantine
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Postautor: zygzak » 12 gru 2012, 23:49

nie pozostaje nic innego jak palenie opon pod MS...
zygzak
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: ksb » 13 gru 2012, 0:07

Okazuje się przede wszystkim, że sami powinniśmy zajmować się swoimi sprawami, bo większość naszych przedstawicieli się nie sprawdziło. Jeśli zamiast szeptać i wikłać się w tajemnice będziemy jawnie protestować ( może na razie bez palenia opon) przeciw dyskryminacji naszej grupy zawodowej, przynajmniej sprawa stanie się głośna. Media lubią dyskryminowanych. Nadajemy się.
ksb
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 88 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Postautor: zygzak » 13 gru 2012, 21:28

masz racje, ale żeby zaistnieć trzeba się zjednoczyć i wystąpić jednym zdecydowanym głosem, powinniśmy pokazać, że wszyscy się z tym nie zgadzamy
zygzak
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Orange » 14 gru 2012, 9:26

Rozporządzenie jeszcze nie weszło - mamy czas na ogólnopolski protest / strajk.
Kto organizuje?
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 62 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Postautor: jarosj » 14 gru 2012, 9:52

KRK? Taki żarcik.
Awatar użytkownika
jarosj
k.zawodowy