art 176 kkw- nowe rozporządzenie

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: rudy » 07 gru 2012, 21:17

"uwaga niezasadna"...
rudy
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 41 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Postautor: Sasquatch » 07 gru 2012, 21:17

Przejrzałam dość pobieżnie stanowiska MS, ale z tego co tam wyczytałam to nic dobrego nie wynika. Praktycznie żadne nasze argumenty do nich nie trafiają.
Sasquatch
Mod
Mod

Podziękował : 245 razy
Otrzymał podziękowań: 962 razy

Postautor: jarosj » 07 gru 2012, 21:37

215 str. to jest dzisiaj poza moimi możliwościami intelektualnymi. Ale jak się nawet pobieżnie spojrzy, to widać, że od 1.01.13 r. będzie rozporządzenie w kształcie jaki dostaliśmy do konsultacji. Te ich zmiany kosmetyczne, tj. wydłużanie/skracanie czasookresów czynności, to z perspektywy całości nie ma większego znaczenia.
No i ciśnie się uwaga, żeby podziękować niektórym kolegom i koleżankom za ich wkład w opiniowanie projektu. Chodzi mi oczywiście o pewne stowarzyszenie. Ale zaraz podniosą się głosy, że to dzielenie środowiska i takie tam. Więc zmilczę i spokojnie czekam co będzie dalej.
Awatar użytkownika
jarosj
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 81 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Postautor: anca » 07 gru 2012, 22:01

Przebrnęłam tylko przez kilkanascie stron...ciśnienie mi podskoczyło!!!!
Z tym się nie da pracować!!!!
anca
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 24 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

Postautor: Inka » 07 gru 2012, 22:37

Przeczytałam wszystkie strony , uważam że jesteśmy w czarnej du..e.
Inka
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 22 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

Postautor: Deck » 07 gru 2012, 23:09

Sasquatch pisze:Znalezione dzisiaj na stronie RCL

Zestawienie uwag zgłoszonych w ramach konsultacji społecznych do projektu rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości

http://legislacja.rcl.gov.pl/docs//517/ ... C5%84+2012
Uwaga niezasadna...
Zbliża się koniec ... zawodowej kurateli dla dorosłych.
Deck
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 190 razy
Otrzymał podziękowań: 73 razy

Postautor: lucinda » 07 gru 2012, 23:37

Ależ mi się ciśnienie podniosło... :evil:
Nie da się tego spokojnie czytać.
Ale czy my koledzy i koleżanki właściwie spodziewaliśmy się czegoś innego???
Ja nie.
Awatar użytkownika
lucinda
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 416 razy
Otrzymał podziękowań: 163 razy

Postautor: Aurelius » 08 gru 2012, 0:00

Dziękuję Sasquatch za szybką reakcję i trzymanie ręki na pulsie.
Powolutku czytam to wszystko. Tyle pisania i jedna uwaga zasadna, jak do tej pory, tj. zmniejszenie częstotliwosci sprawozdawczości okresowej z raz na 4 miesiąca do raz na 6 miesięcy. I te wyliczenia:
z wyliczeń Ministerstwa Sprawiedliwości, przeprowadzonych przy uwzględnieniu powyższej częstotliwości składania sprawozdań, liczby spraw dozorowych pozostających w referatach kuratorów sądowych (na koniec czerwca 2012 r. – ok. 267.000 spraw), liczby zespołów kuratorskiej służby sądowej wykonujących orzeczenia w sprawach karnych (348), średniego czasu potrzebnego na zapoznanie się ze sprawozdaniem (10 minut) oraz dni roboczych w roku kalendarzowym (264) wynika, że na analizę sprawozdań kierownik zespołu poświęci średnio ok. 1 godzinę dziennie, co nie jest wartością nieakceptowalną jeśli się zważy na jej znaczenie i potencjał dla osiągania pożądanych efektów w zarządzaniu pracą zespołu; powyższą wartość otrzymano poprzez wyliczenie średniej liczby spraw dozorowych w zespole (267.000 : 348 = 767), ustalenie średniej liczby sprawozdań generowanych rocznie w zespole (767 x 2 = 1534) oraz ustalenie średniej liczby sprawozdań, z którymi kierownik będzie musiał się zapoznać w dniu roboczym (1534 : 264 = niecałe 6);
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: VIOLA » 08 gru 2012, 0:10

---------- 23:05 07.12.2012 ----------

Ja również NIE , szkoda tylko ,że to dziś na wieczór przeczytałam ..... szkoda zdrowia .
Do polemiki wrócę , na spokojnie .........dziś mogłabym dostać bana od Admina.

---------- 23:10 ----------

Co do wyliczeń : w moim ZKSS jest aktualnie 1452 dozorów. W 2013 roku mamy 251 dni roboczych . MS chyba zapomniało o urlopach wypoczynkowych - Kierownik ZKSS ma z reguły 32-38 dni urlopu w roku, do tego narady, szkolenia , Zespoły Interdyscyplinarne. Pytanie- kto podczas nieobecności Kierownika będzie zapoznawał się ze sprawozdaniami i czy MS przewiduje zwolnienie Kierowników ZKSS z pracy terenowej ?
"...Porządek może zrobić każdy , ale tylko geniusz zapanuje nad chaosem ..."
Awatar użytkownika
VIOLA
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 137 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy

Postautor: Aurelius » 08 gru 2012, 0:20

No i możemy czuć się bezpiecznie w przypadku kontaktu z dozorowanym, który przejawia zachowania agresywne, bo projektodawca podrzucił super pomysł:
W razie sprawowania dozoru wobec sprawcy przejawiającego zachowania agresywne kurator sądowy powinien rozważyć możliwość zwrócenia się do sądu o zastosowanie wobec tego sprawcy obowiązku uczestniczenia w programach korekcyjno-edukacyjnych pozwalających na radzenie sobie z zachowaniem agresywnym

I wszystko gra... ¯e też do tej pory nie przyszło mi to do głowy... :roll:
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Postautor: noelka » 08 gru 2012, 0:27

Mi przychodzi do głowy codziennie. Tylko takich programów w powiecie brak. Pewnie to wina kuratorów, bo powinni takie zajęcia sami organizować. Incognito, bo prezesi SO są bardzo niechętni w wyrażaniu zgody na dodatkowe zatrudnienie.
noelka
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Aurelius » 08 gru 2012, 0:29

(...) brak jest również podstaw do eliminowania tego obowiązku (zapoznawania się z aktami głównymi- przyp. Aurelius) w sytuacji wykonywania orzeczenia innego sądu, w każdym bowiem przypadku kurator może takie akta wypożyczyć, tzn. zwrócić się do właściwego sądu i wydziału o ich przesłanie;
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Postautor: lucinda » 08 gru 2012, 0:35

Aurelius pisze:No i możemy czuć się bezpiecznie w przypadku kontaktu z dozorowanym, który przejawia zachowania agresywne, bo projektodawca podrzucił super pomysł:
W razie sprawowania dozoru wobec sprawcy przejawiającego zachowania agresywne kurator sądowy powinien rozważyć możliwość zwrócenia się do sądu o zastosowanie wobec tego sprawcy obowiązku uczestniczenia w programach korekcyjno-edukacyjnych pozwalających na radzenie sobie z zachowaniem agresywnym

I wszystko gra... ¯e też do tej pory nie przyszło mi to do głowy... :roll:

Też mnie to rozłożyło na łopatki :!:
Taaaaki sposób znalazło MS na zapewnienie bezpieczeństwa kuratorom.
Teraz to właściwie nawet parasol ze szpikulcem nie będzie mi potrzebny :x
Awatar użytkownika
lucinda
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 416 razy
Otrzymał podziękowań: 163 razy

Postautor: ksb » 08 gru 2012, 0:57

Dobrze, że nie oczekiwałam niczego innego...
ksb
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 88 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Postautor: constantine » 08 gru 2012, 1:14

A mnie tam ta odpowiedź MS rozbawiła.
Tak jak ksb - nie spodziewałem się niczego innego, więc i zaskoczony nie jestem.
Od razu uderza wszechwiedza ministerstwa - multum sądów z całego kraju zgłasza merytoryczne i zasadne uwagi, a ministerstwo i tak wszystko ma gdzieś, bo przecież WIE LEPIEJ CZEGO NAM POTRZEBA :lol:

Dzięki tym zmianom nawet najbardziej zagorzali zwolennicy caseworku i każdorazowego pisania sprawozdań na nowo będzie się musiała nauczyć skrótu ctrl c ctrl v 8)
Pióro może być okrutniejsze od miecza!
Pomysły MS zbliżają nas do Kosmosu...
Awatar użytkownika
constantine
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych