art 176 kkw- nowe rozporządzenie

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: jarosj » 11 paź 2012, 21:05

Dokładnie. I robi to wrażenie, jak ktoś pisze - w sumie to się na tym nie znam, ale coś tu śmierdzi i to bardzo (zarzut niekonstytucyjności).
Awatar użytkownika
jarosj
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 81 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Postautor: VIOLA » 11 paź 2012, 23:26

Sasquatch pisze:Uprzejmie "donoszę", że jest kolejna opinia tym razem Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka. Osobiście popieram ją w całości

http://legislacja.rcl.gov.pl/docs//517/ ... ernik+2012

Sasquatch , jesteś niesamowita ! Dziękuję w imieniu własnym i Koleżeństwa z ZKSS :)
Oczywiście,że pismo bardzo dobre, krótko, ale celnie!
"...Porządek może zrobić każdy , ale tylko geniusz zapanuje nad chaosem ..."
Awatar użytkownika
VIOLA
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 137 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy

Postautor: Sekretarz » 12 paź 2012, 22:16

Chciałam tylko dodać, że ta opinia jest wynikiem spotkania Prezudium KRK i kolegi Sławka Stasiorowskiego z przedstawicielami HFPC.
Sekretarz
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: jarosj » 12 paź 2012, 22:22

To czyja to opinia? KRK, kolegi delegata, czy fundacji?
Awatar użytkownika
jarosj
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: lucinda » 12 paź 2012, 22:32

Czasem wiedzieć więcej, znaczy mniej... :cry:
Awatar użytkownika
lucinda
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 416 razy
Otrzymał podziękowań: 163 razy

Postautor: jarosj » 12 paź 2012, 22:39

Lusia, nie rozumiem?
Awatar użytkownika
jarosj
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: lucinda » 12 paź 2012, 23:15

Lepiej mi było, gdy myślałam, że jest to samodzielna opinia Fundacji...(z całym szacunkiem dla Prezydium i kolegi S.Stasiorowskiego).
Awatar użytkownika
lucinda
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: jarosj » 12 paź 2012, 23:18

Uśmiałem się. Daj spokój, tak nie można. Wszyscy jesteśmy ludźmi. Nie ma znaczenia jakimi. Trzeba wierzyć, że dobrymi, choć, swoje zdanie w tym temacie przedstawiłem ci w innym wątku.
Awatar użytkownika
jarosj
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: lucinda » 12 paź 2012, 23:58

jarosj pisze:Uśmiałem się...

Rozumiem :wink:
Awatar użytkownika
lucinda
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Aurelius » 13 paź 2012, 21:49

jarosj pisze:To czyja to opinia? KRK, kolegi delegata, czy fundacji?

Pytanie nie do mnie co prawda, lecz odpowiem, iż bez cienia wątpliwości ta opinia - jak można zauważyć - jest, jak najbardziej opinią HFPC. Mamy firmowy papier i mamy ten pierwszy akapit (Wielce Szanowny Panie Ministrze (...) Helsińska Fundacja Praw Człowieka ze względu itd....), co razem nie pozostawia cienia wątpliwości, kogo to opinia. ;)

lucinda pisze:Lepiej mi było, gdy myślałam, że jest to samodzielna opinia Fundacji...(z całym szacunkiem dla Prezydium i kolegi S.Stasiorowskiego).

Lusiu, wydaję mi się, że wiem co masz na myśli i rozumiem Cię. Jednakże lepiej też może być z tą informacją, że HFPC wysłuchała przedstawicieli środowiska kuratorskiego i podzieliła ich uwagi i troskę o kształ finalny tego jakże ważnego aktu prawnego dla kurateli dorosłej. Budujące jest - moim zdaniem - że taka fundacja, jak HFPC, mająca w swoich szeregach tęgie głowy prawnicze, specjalistów różnych dziedzin itd., postanowiła zaufać przedstawicielom naszego centralnego organu samorządowego i podzielić ich uwagi (tym samym w jakimś stopniu identyfikując się z nimi), uznając, że to my kuratorzy, znamy się najlepiej na tym co robimy i wiemy, jakie rozwiązania są najlepsze, aby to wszystko, co robimy, czym zajmujemy się, miało ręce i nogi. Ja dziękuję HFPC, że postanowiła zareagować w ten sposób, pochylając się jednak nad tym projektem szerzej, niż zrobił to I Prezes SN i KRS, którzy ograniczyli się do jednozdaniowej opinii typu: nie wnosimy uwag lub oceniamy projekt pozytywnie.
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: Sekretarz » 13 paź 2012, 22:13

Stanowisko jest jak najbardziej HFPC, jednakże aby zwrócono uwagę na nasze problemy, należy odbywać takie spotkania i przedstawiać nasze stanowisko. Stąd też rozmowy KRK z posłami, sentaorami, przedstawicielami Biura Rzecznika Praw Obywatelskich oraz innych instytucji.
Sekretarz
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: jarosj » 13 paź 2012, 23:33

Czyli ktoś rozmawia? A podwyżki będą?
Awatar użytkownika
jarosj
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: zbykaz » 14 paź 2012, 0:04

Aurelius ma rację. Powinniśmy być zadowoleni, że ktoś - HFPC - uważa, że decydujący głos w sprawie powinni mieć kuratorzy. Sędziowie (min. karniści) niestety jak wielokrotnie doświadczyłem nie wiedzą, na czy polega nasza praca i co my właściwie robimy i dlatego nie dziwi mnie ich opinia (SN i KRS). Ja osobiście jestem wdzięczny HFPC i oczywiście naszym przedstawicielom, którzy mieli wpływ na wysłane pismo do MS.

Podwyżek w 2013 roku możemy spodziewać się wszystkiego... tylko nie naszego wynagrodzenia. Chciałbym się mylić.
zbykaz
zbykaz
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: jarosj » 14 paź 2012, 0:15

Przepraszam za sarkazm, ale nie mogłem się powstrzymać. Wdzięczny jestem jak cholera naszym przedstawicielom. ¦wietnie, że ktoś zajmuje się naszymi problemami, a już szczególnie niektórzy delegaci.
Awatar użytkownika
jarosj
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Sasquatch » 07 gru 2012, 20:52

Znalezione dzisiaj na stronie RCL

Zestawienie uwag zgłoszonych w ramach konsultacji społecznych do projektu rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości

http://legislacja.rcl.gov.pl/docs//517/ ... C5%84+2012
Sasquatch
Mod
Mod

Podziękował : 245 razy
Otrzymał podziękowań: 962 razy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych