jarosj pisze:To czyja to opinia? KRK, kolegi delegata, czy fundacji?
Pytanie nie do mnie co prawda, lecz odpowiem, iż bez cienia wątpliwości ta opinia - jak można zauważyć - jest, jak najbardziej opinią HFPC. Mamy firmowy papier i mamy ten pierwszy akapit (
Wielce Szanowny Panie Ministrze (...) Helsińska Fundacja Praw Człowieka ze względu itd....), co razem nie pozostawia cienia wątpliwości, kogo to opinia.

lucinda pisze:Lepiej mi było, gdy myślałam, że jest to samodzielna opinia Fundacji...(z całym szacunkiem dla Prezydium i kolegi S.Stasiorowskiego).
Lusiu, wydaję mi się, że wiem co masz na myśli i rozumiem Cię. Jednakże lepiej też może być z tą informacją, że HFPC wysłuchała przedstawicieli środowiska kuratorskiego i podzieliła ich uwagi i troskę o kształ finalny tego jakże ważnego aktu prawnego dla kurateli dorosłej. Budujące jest - moim zdaniem - że taka fundacja, jak HFPC, mająca w swoich szeregach tęgie głowy prawnicze, specjalistów różnych dziedzin itd., postanowiła zaufać przedstawicielom naszego centralnego organu samorządowego i podzielić ich uwagi (tym samym w jakimś stopniu identyfikując się z nimi), uznając, że to my kuratorzy, znamy się najlepiej na tym co robimy i wiemy, jakie rozwiązania są najlepsze, aby to wszystko, co robimy, czym zajmujemy się, miało ręce i nogi. Ja dziękuję HFPC, że postanowiła zareagować w ten sposób, pochylając się jednak nad tym projektem szerzej, niż zrobił to I Prezes SN i KRS, którzy ograniczyli się do jednozdaniowej opinii typu: nie wnosimy uwag lub oceniamy projekt pozytywnie.