Zmiany w KKW poprzez pryzmat kuratora sĄdowego.

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: ksb » 12 sty 2012, 20:31

Mieliśmy szkolenie ( w okręgu) dla kierowników i sędziów wykonawczych ( 8.12.) z inicjatywy KO, przeprowadzone przez Przewodniczącego Wydziału Penitencjarnego i 2 sędziów wykonawczych.
Teraz ja naciskam mojego PW, by z nami usiadł. Obiecał to zrobić w przyszłym tygodniu.
ksb
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 88 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Postautor: Grease » 13 sty 2012, 0:32

---------- 22:32 12.01.2012 ----------

My mamy 16.01. Prowadzić będzie Sędzia SR z wydziału wykonawczego. Mamy, o co pytać. Potem nadejdzie czas uzgodnień, jak faktycznie działać.

---------- 22:32 ----------

Też z inicjatywy KO
Grease
Grease
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: morphine » 17 sty 2012, 18:11

Grease, co tam ciekawego na szkoleniu dowiedzieliście się, uzgodniliście?
morphine
UpLinker
UpLinker

Podziękował : 345 razy
Otrzymał podziękowań: 205 razy

Postautor: anca » 17 sty 2012, 18:14

Też czekam na Twoje relacje..z frontu...:))
anca
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 24 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

Postautor: ksb » 17 sty 2012, 19:25

i ja jestem ciekawa...
ksb
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: anca » 17 sty 2012, 19:33

a czy u kogos zapadły już może konkretne uzgodnienia???
anca
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 24 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

Postautor: Sasquatch » 18 sty 2012, 1:22

Tez czekam na to co słychac w innych okregach. U nas Ko zapowiedzieli szkolenie dopiero na przełomie lutego i marca!!!
Sasquatch
Mod
Mod

Podziękował : 245 razy
Otrzymał podziękowań: 962 razy

Zażalenia?

Postautor: Hahment » 18 sty 2012, 11:01

Mam pytanie odnośnie zażaleń, bo uważam że zgodnie z nowymi przepisami powinnismy mieć takie prawo.
I tak na przykład znowelizowane przepisy dotyczące kary ograniczenia wolności, a dokładnie art. 65 kkw:
§ 1. Jeżeli skazany uchyla się od odbywania kary ograniczenia wolności lub nałożonych na niego obowiązków, sąd zarządza wykonanie zastępczej kary pozbawienia wolności. W razie gdy skazany wykonał część kary ograniczenia wolności, sąd zarządza wykonanie zastępczej kary pozbawienia wolności w wymiarze odpowiadającym karze ograniczenia wolności pozostałej do wykonania, przyjmując, że jeden dzień zastępczej kary pozbawienia wolności jest równoważny dwóm dniom kary ograniczenia wolności.
§ 2. W posiedzeniu ma prawo wziąć udział prokurator, sądowy kurator zawodowy, skazany oraz jego obrońca.
§ 3. Na postanowienie w przedmiocie zarządzenia wykonania zastępczej kary pozbawienia wolności przysługuje zażalenie.

W związku z tym należałoby uznać, iż skoro mamy legitymację do złożenia wniosku w tym zakresie to powinniśmy zgodnie z § 3 cyt. przepisu mieć prawo złożenia zażalenia, tym bardziej, że przepisy art. 173 § 2 kkw a dokładnie:
9) składanie wniosków dotyczących wykonania kary ograniczenia wolności,

pozostawia nam szeroki wachlarz wniosków w tym zakresie.

Jak myślicie?
:twisted:
Tak to już jest!
Hahment

Re: Zmiany w KKW - wŁaściwość sĄdu przy wyrokach SO !!!!!!!!

Postautor: morphine » 19 sty 2012, 12:32

---------- 11:26 19.01.2012 ----------

Zastanawia mnie jeszcze jedną wątpliwość związaną z upomnieniami jakich mamy udzielać skazanym. Czy owe upomnienie należałoby traktować jako decyzję organu wykonawczego? Jeżeli tak, to na upomnieniu powinno być pouczenie, że skazany może zaskarżyć decyzję do Sądu (art. 7§1 kkw).
Podobne wątpliwości początkowo były przy Kkow i wyznaczaniu skazanym podmiotu gdzie ma wykonywać karę. Utarło się, że jest to decyzja i skazanemu przysługuje prawo zaskarżenia.

---------- 11:32 ----------

Aurelius pisze:Czy zwróciliście uwagę, że teraz stosownie do zmian, jeśli mamy wyrok sądu okręgowego, jako sądu I instancji, gdzie orzeczono karę z warunkowym zawieszeniem jej wykonania i dozór kuratora, to stosownie do nowego art. 3 par. 1 kkw, jak i mając na uwadze zmiany w art. 178 k.k.w. właściwy do wykonania tego wyroku, a więc i również do zarządzenia wykonania kary pozbawienia wolności będzie sąd okręgowy I instancji lub sąd okręgowy właściwy na miejsce stałego pobytu skazanego, a nie sąd rejonowy, jak dotychczas. Zatem wniosek o zarządzenie wykonania kary należy złożyć do sądu okręgowego I instancji, a jeżeli skazany przebywa w innym okręgu, to do sądu równorzędnego, właściwego na to miejsce stałego pobytu skazanego.

Wobec powyższego uważam, że sprawozdania z objęcia dozoru powinny być przesłane do SO.
morphine
UpLinker
UpLinker

Postautor: Grease » 19 sty 2012, 12:37

Wywołana do tablicy, pisuję :) Wcześniej nie miałam możliwości.
A zatem szkolenie się odbyło i z końcem miesiąca mamy zebranie, by ustalić konkretną praktykę w naszych zespołach. Szkolił nas Sędzie z innego sądu, więc nie mógł zająć stanowiska, czego wedle nowych przepisów będzie wymagał nasz Przewodniczący Wydziału wykonawczego. Na razie stanęło, że Ci którzy wyjechali za granicę na zasadzie oświadczeń, nie muszą składać wniosku. Nowe osoby z tym zamiarem mają być pouczane przy pierwszych rozmowach o konieczności składania wniosku do Sądu - szczególnie do okręgu. Gdyby się zdarzyło, że dostaje nagłą informację dot. wyjazdu ma zebrać wszystkie dokumenty - bilet, adres, jeżeli jest potiwerdzenie zatrudnienia i wraz z wnioskiem w trybie pilnym zanieść do SO. Jeżeli wyjedzie bez zgody, a będzie utrzymywał stały kontatk z kuratorem i dośle wymagane dokumenty Sędzie nie będzie podejmował restrykcyjnych działań.
Jeżeli skazany przeprowadza się w ramach jednego miasta - nie składa wniosku.
Jeżeli do innego miasta - wniosek oraz przesyłane akta w ślad za.
Upomnienie - należy opracować stosownych druk i udzielać. Nie wiadomo, jak to traktować, gdy jest wysyłane pocztą a odbierze dorosłych domownik, ale można zastosować przepisy o prawidłowym doręczeniu.
Odnośnie pouczeń - wstępnie ustaliliśmy, iż kuratorzy w trakcie wizyt z dozorowanymi będą ich pouczać o zmianie przepisów. Byłam przeciwna wysyłania wszystkim pouczeń pocztą z uwagi na koszty. Na zebraniu zostanie ustalona forma - czy nowe pouczenia dajemy do podpisu, czy dajemy kuratorom społecznym na kartce do odczytania zmiany i w karcie każdy pisze, iż pouczono o nowych zmianach.
Mam nadzieję, że nic nie pomyliłam, bo było niezłe zamieszanie. Pono sami tworzący nie potrafili odpowiedzieć na wątpliwości, jak sędziowie byli na szkoleniu.
Grease
Grease
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: ksb » 19 sty 2012, 14:46

Rozsądnie, podoba mi się, ale praktyka pokaże ( jak zwykle).
Co do zaskarżania upomnienia, to w naszym druku jest stosowne pouczenie.
ksb
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Wojti » 19 sty 2012, 15:11

Mam inną wątpliwość związaną z upomnieniami. Jeżeli skazany ma w wyroku ustanowionych kilka obowiązków, np. obowiązek łożenia na dzieci i poddania się leczeniu odwykowemu i nie realizuje najpierw jednego z nich, a drugi realizuje. Wtedy wysyłam upomnienie dotyczące tego obowiązku, który nie jest realizowany. A jezeli po wysłanym upomnieniu zacznie realizować wskazany obowiązek, a rozpocznie naruszać inny z wyroku, to czy wysyłam mu kolejne upomnienie, czy kieruję wniosek o zarządzenie wykonania kary na podstawie art. 75 par. 2a?
Carpe diem
Wojti

Podziękował : 13 razy
Otrzymał podziękowań: 52 razy

Postautor: morphine » 19 sty 2012, 16:27

Według mnie wniosek.
morphine
UpLinker
UpLinker

Postautor: Orange » 19 sty 2012, 19:29

Wojti, moim zdaniem każda konkretna sytuacja jest inna, wyjątkowa i niepowtarzalna :D
I w związku z tym, każde Twoje działanie będzie inne, wyjątkowe i niepowtarzalne :D
Po przeprowadzonej rozmowie z konkretną osobą, znajomości jej sytuacji / rodzaju i stopienia naruszenia, będziesz wiedzieć czy pisać kolejne upomnienie, czy składać wniosek. Zaufaj sobie :D
Pozdrawiam.
panta rhei
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 62 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Postautor: Wojti » 19 sty 2012, 21:55

Orange, tu nie chodzi o zaufanie. Pytam o to, bo mam wątpliwości, co do interpretacji tego przepisu, choć Nasza Sędzia od wykonawstwa zobowiązała nas, do składania wniosku. A ja nadal je mam ... Choć w praktyce będę musiał się dostosować ...
Carpe diem
Wojti

Podziękował : 13 razy
Otrzymał podziękowań: 52 razy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych