Kara ograniczenia wolności po zmianach w kk i kkw

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: Aurelius » 10 sty 2012, 19:56

U mnie wysyłamy. Tak też robił Sąd, kiedy to On wyznaczał miejsce. Czytałem gdzieś (nie pamiętam, gdzie) i w całości się z tym identyfikuję, że takie wysyłanie odpisu wyroku może naruszać ustawę o ochronie danych osobowych, albowiem dla jakich celów podmiot ma mieć wiedzę w jakich okolicznościach doszło do popełnienia przestępstwa lub innych okolicznościach, danych wynikających z treści wyroku, gdzie czasem są również dane pokrzywdzonego itd.
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: Orange » 10 sty 2012, 20:05

U mnie nie wysyłamy :)
panta rhei
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 62 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Postautor: Alice » 10 sty 2012, 20:22

Kolejna nowość, brak zastępczej kary grzywny, przy wykroczeniach tez też. Teraz tylko zastępcza pozbawienia:
Art. 65.
§ 1. Jeżeli skazany uchyla się od odbywania kary ograniczenia wolności lub nałożonych na niego obowiązków, sąd zarządza wykonanie zastępczej kary pozbawienia wolności. W razie gdy skazany wykonał część kary ograniczenia wolności, sąd zarządza wykonanie zastępczej kary pozbawienia wolności w wymiarze odpowiadającym karze ograniczenia wolności pozostałej do wykonania, przyjmując, że jeden dzień zastępczej kary pozbawienia wolności jest równoważny dwóm dniom kary ograniczenia wolności.
§ 2. W posiedzeniu ma prawo wziąć udział prokurator, sądowy kurator zawodowy, skazany oraz jego obrońca.
§ 3. Na postanowienie w przedmiocie zarządzenia wykonania zastępczej kary pozbawienia wolności przysługuje zażalenie.
Awatar użytkownika
Alice
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: morphine » 10 sty 2012, 21:07

---------- 19:57 10.01.2012 ----------

Właśnie u mnie wysyłamy, ale też mam wątpliwości i mam zamiar to zmienić.

---------- 20:07 ----------

Znalazłem gdzie była o tym mowa bo tez mi coś switało:
Opinia KRK z 10.11.2011r. do Projektu rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości zmieniającego rozporządzenie -Regulamin urzędowania sądów powszechnych.
cyt:
W naszym przekonaniu zawarte w projektowanym § 364 ust. 1 pkt 1 zobowiązanie sądowego kuratora zawodowego do przesyłania odpisu lub wyciągu z wyroku ze wzmianką o wykonalności w celu wykonania wyroku do podmiotów wymienionych w art. 56 § 2 i 3 Kkw jest nieuzasadnionym rozszerzeniem uregulowań ustawowych.
Sądowy kurator zawodowy nie ma zatem ustawowego uprawnienia do przesyłania podmiotom wymienionym w art. 56 § 2 i 3 Kkw odpisów orzeczeń. Kurator zawodowy powinien przesłać do w/w podmiotów jedynie precyzyjną informację dotyczącą szczegółów technicznych związanych z wykonaniem kary.
... Nie ma naszym zdaniem potrzeby informowania podmiotów w których ma być wykonywana kara ograniczenia wolności o szczegółach dotyczących okoliczności popełnienia przez skazanego czynu karalnego i szczegółowych rozstrzygnięciach orzeczniczych, a tym bardziej - w przypadku kilku sprawców - o innych osobach skazanych opisanych w odpisach wyroków. Należy mieć na uwadze także ochronę pokrzywdzonych przestępstwem, z racji zawartego w wyroku opisu czynu przestępczego.

Czyli rozumię to tak,że obecnie nie należy wysyłać.
morphine
UpLinker
UpLinker

Podziękował : 345 razy
Otrzymał podziękowań: 205 razy

Postautor: kgb14 » 11 sty 2012, 1:01

morphine zgadzam sie z Tobą w kwestii przesyłania wyroków i informowania podmiotów o okolicznościach sprawy ...jednak praktyka jest taka jaka jest - czyli u mnie odpowiadając na twoje pytanie - wysyłamy wyroki .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: kaktus » 11 sty 2012, 11:36

nie wysyłamy od czerwca 2010 r.
kaktus
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 26 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Postautor: anca » 11 sty 2012, 21:16

Nie wysyłamy.
anca
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 24 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

Postautor: Aurelius » 11 sty 2012, 23:45

Po obecnych zmianach, które już definitywnie wskazały, że oddanie pod dozór osoby skazanej na karę o.w. nie jest możliwe na żadnym etapie postępowania (mam tutaj na myśli usunięcie z końcowej części art. 61 par. 1 k.k.w. zwrotu o dozorze) i pozostawiły niezmienioną treść art. 55 par. 2 k.k.w. ze zwrotem Przepisy o dozorze i kuratorze sądowym stosuje się odpowiednio już - wg mnie - nie ma wątpliwości, że w zakresie działania kuratora zawodowego, który wykonuje czynności związane z organizowaniem i kontrolowaniem wykonywania kary o.w. pozostaje również wizytowanie skazanego w miejscu zamieszkania, jeśli zachodzi taka konieczność.
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: morphine » 11 sty 2012, 23:52

Aurelius pisze:Po obecnych zmianach, które już definitywnie wskazały, że oddanie pod dozór osoby skazanej na karę o.w. nie jest możliwe na żadnym etapie postępowania (mam tutaj na myśli usunięcie z końcowej części art. 61 par. 1 k.k.w. zwrotu o dozorze) i pozostawiły niezmienioną treść art. 55 par. 2 k.k.w. ze zwrotem Przepisy o dozorze i kuratorze sądowym stosuje się odpowiednio już - wg mnie - nie ma wątpliwości, że w zakresie działania kuratora zawodowego, który wykonuje czynności związane z organizowaniem i kontrolowaniem wykonywania kary o.w. pozostaje również wizytowanie skazanego w miejscu zamieszkania, jeśli zachodzi taka konieczność.

U nas po staremu - nie możemy jak to nazwałeś wizytować skazanego.
Zrządzenie KO obowiązuje.
morphine
UpLinker
UpLinker

Podziękował : 345 razy
Otrzymał podziękowań: 205 razy

Postautor: Grease » 12 sty 2012, 8:47

Zapewne pozostaje kwestia interpretacji przepisów przez przełożonych
Grease
Grease
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: anca » 15 sty 2012, 15:29

Czegoś tu nie rozumiem..
W Rozporzadzeniu MS z dnia 03.01.2012 zmieniajacym reg.usp czytamy
"6) w § 364 ust. 1–3 otrzymują brzmienie:
„1. W celu wykonania wyroku skazującego na karę ograniczenia wolności właściwy organ postępowania wykonawczego
przesyła odpis lub wyciąg z wyroku ze wzmianką o wykonalności:
1) podmiotom wymienionym w art. 56 § 2 i 3 K.k.w. – w przypadku orzeczenia wykonywania nieodpłatnej kontrolowanej
pracy na cele społeczne w podmiocie zatrudniającym wskazanym przez właściwy organ samorządu
terytorialnego lub innym wskazanym przez sąd, w placówce służby zdrowia lub opieki społecznej, instytucji
lub organizacji niosącej pomoc charytatywną względnie reprezentującej społeczność lokalną;
2) podmiotowi zatrudniającemu skazanego – w przypadku orzeczenia potrącenia wynagrodzenia za pracę."

Jak się to ma do wyznaczania przez kuratora miesjca wykonywania kkow??? Kto przesyla odpis wyroku do podmiotów??? kurator???..sąd?????
anca
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: ksb » 15 sty 2012, 15:40

Rozumiem, że w tym wypadku właściwym organem wykonującym orzeczenie jest kurator właśnie i to on wysyła to dalej, czyli do zakładu pracy lub organizacji.
Mylę się?
ksb
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 88 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Postautor: kgb14 » 15 sty 2012, 16:00

oczywiscie ,że kurator .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: anca » 15 sty 2012, 16:32

Czyli kurator wysyła decyzję i wyrok??..jakoś dużo tego wszystkiego...Do tej pory wystarczała decyzja...i moim zdaniem bylo to wystarczające. W mniejszych gminach....gdzie "wieść gminna niesie ..."niektórzy mogą miec problemy.....niektórzy skazani oczywiście....
anca
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: kgb14 » 15 sty 2012, 18:19

No włośnie do niedawna wysyłałem wyrok zgodnie z przyjętym zwyczajem ... zgłosiłem problem kierownikowi - czekam na decyzje w tej kwestii .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych