Rodzina zastemcza i ręnta po rodzcach

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Rodzina zastemcza i ręnta po rodzcach

Postautor: john6 » 05 wrz 2009, 11:40

Witam

Mam w tej chwili 18 lat moja sytuacja wygląda następująco od 14 lat do 18 roku życia byłem w rodzinie zastępczej nie pokrewnej. Najpierw zmarł mi jeden rodzic po nim miałem rentę potem drugi i trafiłem do rodziny zastępczej. Rodzina zastępcza dostawała na mnie świadczenie plus polowa mojej renty a druga połowa z tego co wiem powinna iść na książeczkę lub do innych celów ale nie na utrzymanie mnie.

wychodząc z rodziny zastępczej dostałem tyle samo co wniosłem. Szukałem informacji u racy prawnego i nie potrafi mi odpowiedzieć na to pytanie.

więc jak wygląda sprawa rodzina zastępcza może operować w pełni moją rentą po rodzicach??

czekam na odpowiedz :)
john6

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: eipiem » 05 wrz 2009, 17:37

Twoim majatkiem zarzadzał opiekun prawny ustanowiony przez sąd rodzinny.Nie jest powiedziane,że rodzina zastepcza była zarazem opiekunem prawnym,mogła to byc zupełnie inna osoba.Jednakze bez wzgledu na to kto był opiekunem prawnym składał sadowi na którego terenie mieszkałeś w rodzinie zastepczej sprawozdania ze sprawowanej opieki (prawnej).Możesz wybrać się do sadu i poprosic o wgled w swoje akta (musisz miec dowód osobisty).Ma twoje wątpliwości dot. pieniędzy powinien udzielic Ci wyjaśnień pracownik socjalny z PCPR,który zajmował sie Twoja rodzina,a moze nawet prowadzi aktualnie Twoje usamodzielnienie.
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Postautor: john6 » 05 wrz 2009, 20:13

Rodzina zastępcza była opiekunem prawnym jeżeli z sądem się rozliczali to chyba nie ma sensu wszczynać jakiejś sprawy niech się cieszą z większej ilości pieniążków ja też jestem ich wdzięczny za wychowanie. Nic w życiu niema za darmo i nikt nic nie zrobi dla ciebie bezinteresownie oprócz twoich rodziców.

dzięki za odpowiedz Pozdrawiam i życzę miłej pracy.
john6

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kgb14 » 06 wrz 2009, 10:23

john6 pisze:R niech się cieszą z większej ilości pieniążków ja też jestem ich wdzięczny za wychowanie.

Mądrze mówisz - dobrze Cie chyba wychowano
Nic w życiu niema za darmo i nikt nic nie zrobi dla ciebie bezinteresownie oprócz twoich rodziców.

dojdziesz jeszcze do tego , że są ludzie którzy mogą cos zrobić bezinteresownie - choć jest ich niewielu .

życzę miłej pracy.

Dziękujemy - obyś Ty znalazł satysfakcjonującą i dochodową .
Również pozdrawiam .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi