kurator zawodowy a społeczny

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

kurator zawodowy a spoŁeczny

Postautor: aga66 » 16 sty 2009, 14:16

witam
czy ktos precyzyjnie mógłby mi wyjasnic róznice w uprawnieniach kuratora społecznego i zawodowego ? wiem ,ze społeczny podlega zawodowemu.
Od 4 lat jest ustanowionu kurator ,, nad kontaktami " . Do tej pory wyjasniano mi ,iz ten nadzór polega wyłacznie na wywiadzie czy kontakty sie odbywaja czy nie . W ostatecznosci kurator moze pojawic sie w dniu wyznaczonej wizyty ojca i zobaczyc jak to przebiega.
Ale w zasadzie nic wiecej.
Otrzymałam informacje od obecnego kuratora , iz potrzebuje on w trybie pilnym informacji o wynikach w nauce moich dzieci za ostatni semestr. Podobno na tej podstawie jest rozliczany przez kuratora zawodowego.
Troche mnie to zdumiewa. Dlatego zwracam sie z prosba o wyjasnienie.
aga66

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: tomek » 16 sty 2009, 22:17

Witam! Proponuję udać się do właściwego kuratora zawodowego i tam wyjaśnić o co chodzi, trudno nam będzie tu bowiem rozstrzygać na podstawie okrojonych informacji. Tak będzie prościej i skuteczniej. Pozdrawiam
tomek
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: aga66 » 19 sty 2009, 12:28

W takim razie inaczej. Czy możecie wskazać mi publikację w której sa zamieszczone szczegółowe informacje dotyczące zasad pracy kuratora ( zawodowego i społecznego)?
Tylko bardzo prosze bez inteligentnych haseł typu KC czy KRO ,
Chodzi mi np o komentarz do usatwy o kuratorach sądowych. Czytała komantarz sędzi Gromek , ale mnie nie satysfakcjonuje.

Z zawodowym kuratorem nie mam ,, chemi" i kiepsko mi się współpracuje . Pani ma taki przerost ważnosci.
Ze społecznym pracuje mi sie poprawnie i nic do niego nie mam.
Ale chciałabym znać swoje prawa jako ,, podmiot " który jest celem pracy takiego kuratora. Tyle. Będę wdzięczna za informacje. Pozdrawiam
aga66

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: tomek » 19 sty 2009, 21:57

Witam! Oprócz przytoczonego komentarza p. Gromek, jest jeszcze "Zarys metodyki pracy kuratora sądowego" pod redakcją T.Jedynaka i K. Stasiaka, gdzie na stronie 440 jest podrozdział 5 "Sądowe kontakty rodziców z dzieckiem". To tyle, a co do "chemii" nie poradzimy. Pozdrawiam
tomek
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Kobra » 20 sty 2009, 0:00

W uzupełnieniu do wypowiedzi Tomka- polecam Komentarz do ustawy o kuratorach sądowych T.Jedynak, K. Stasiak, wyd.Lexis Nexis, 2008r.
Pozdrawiam
Kobra
k.zawodowy
k.zawodowy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi