autor: Zet » 05 gru 2005, 22:44
Parę tygodni na forum uświadomiło mi ,że praktyka naszej pracy (mimo tych samych przepisów) bardzo różni się w poszczególnych rejonach kraju.Trochę to dziwne.ale cóż...nie do "zwykłych" kuratorów należy ujedolicenie pewnych rozwiązań
W odpowiedzi na twoje pytanie:U nas kuratorzy dla dorosłych wszystkie decyzje w aktach wykonawczych (teczkach D,Du,Wu,Wo,Wog-tak się to u nas oznacza , bo spotkałam się z innymi oznaczeniami)podejmują zarządzeniem,po czym teczkę przekazują do sekretariatu celem jego wykonania. Przykładowe zarządzenia kuratora:
Z/ a/a (oznacza,ż w sprawie wszystko jest ok i będzie oczekiwała na kolejną informację np.kartę czynności)
Z/ kalendarz do informacji z ...tu nazwa instytucji do której kurator zwracał się z pismem
Z/ kalendarz 6 mies. (standard jeśli nic złego nie dzieje się w Du)
Z/ akta dotyczące osoby X z wnioskiem kuratora w przedmiocie.......przedłożyc do decyzji sądu
Z/ 1. wezwać X na rozmowę ostrzegawczą z kuratorem zawodowym.dn......godz......pok.... .
2. do wiadomości kurat. społ (jeżeli to on poprosił o pomoc w zw . z jakimś problemem z dozorowanym)
i masa zarządzeń innej treści
Co do oznaczeń teczek to jest totalny misz -masz.Widzę to po aktach które wpływają z innych sądów.U nas oznacza się tak (np. dozór):
D234/05/D1248/05/1 -pierwsze D dotyczy dokumentacji sekcji wyk. wydz. karnego , drugie D dokumentacji (urządzeń) zespołu kuratorskiego ,ostatni numer to numr przypisany kolejnym kuratorom(widziałam w tym miejscu litery np. od nazwiska kuratora prowadzącego sprawe).
Na razie wygląda więc na to , że" co kraj (okrg) to obyczaj"
Zet