Właściwość Sądu

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

WŁaściwość SĄdu

Postautor: labla » 23 sie 2008, 4:05

Jak postępujecie z fakultatami wobec skazanych przez Sądy z poza Waszego okręgu? Kierujecie je do Sądu , który wydał wyrok w pierwszej instancji , czy do Waszych Sądów?
labla

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: WŁaściwość SĄdu

Postautor: Bosman » 23 sie 2008, 10:46

labla pisze:Jak postępujecie z fakultatami wobec skazanych przez Sądy z poza Waszego okręgu? Kierujecie je do Sądu , który wydał wyrok w pierwszej instancji , czy do Waszych Sądów?

O co konkretnie chodzi?
Bo jeśli chodzi o kwestię właściwości Sądu, w sprawie zarządzenia wykonania kary warunkowo zawieszonej to reguluje ją art. 178par1 k.k.w..
SK
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: BartK » 23 sie 2008, 18:22

labla pisze:fakultatami

A co to jest?
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: kgb14 » 23 sie 2008, 20:49

Bartłomiej pisze:
labla pisze:fakultatami

A co to jest?

a już myślałem ,że ja jestem taki głupi i nie rozumiem słów :D

Chodzi chyba ( zaznaczam chyba ) o fakultatywne zarządzenie wykonania kary ale głowy obciąć sobie nie dam .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: ksb » 24 sie 2008, 22:26

To sąd uznaje się właściwym lub nie...
ksb
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 88 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Postautor: labla » 25 sie 2008, 0:52

Chodziło mi o prawidłowość złożonego wniosku o zarządzenie kary pozbawienia wolności w stosunku do skazanego oddanego pod dozór kuratorski na podstawie Art. 75. § 2 KK do Sądu , który wydał wyrok w niniejszej sprawie , a nie do Sądu w którego okręgu dozór jest sprawowany (jest inny niż wyrokujący)
labla

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Bosman » 25 sie 2008, 10:01

labla pisze:Chodziło mi o prawidłowość złożonego wniosku o zarządzenie kary pozbawienia wolności w stosunku do skazanego oddanego pod dozór kuratorski na podstawie Art. 75. § 2 KK do Sądu , który wydał wyrok w niniejszej sprawie , a nie do Sądu w którego okręgu dozór jest sprawowany (jest inny niż wyrokujący)

Nie spotkałem się sytuacją, żeby w okolicznościach jak opisywane wyżej, kurator kierował wniosek o zarządzenie wykonania kary warunkowo zawieszonej (czy fakultatywne czy obligatoryjne) do Sądu, który orzekał w 1-szej instancji (przepisy art. 178par1 k.k.w. są tu jednoznaczne).

Natomiast regułą jest, że Ministerstwo Sprawiedliwości kieruje zawiadomienie o prawomocnym skazaniu dot. czynu popełnionego w okresie próby, do Sądu, który orzekał w 1-szej instancji w danej sprawie (nie posiadając wiedzy, w okręgu ktrórego Sądu dozór jest faktycznie sprawowany). W tej sytuacji Sąd, który orzekał powinien przesłać zawiadomienie do Sądu, w okręgu którego sprawowany jest dozór nad skazanym (nie wszystkie Sądy przesyłają). Spotkałem się z sytuacjami, że zarówno Sąd, który orzekał jak i ten w okręgu którego był wykonywany dozór, zarządziły wykonanie kary w tej samej sprawie, pierwszy na podstawie zawiadomienia z MS, drugi na podstawie wniosku kuratora, dotyczących tego samego wyroku "zarządzającego" (jeden z Sądów musiał oczywiście uchylić wydane przez siebie postanowienie).
Jeszcze 1 uwaga: powyższe rozważania dot. osób skazywanych przez Sądy powszechne.
SK
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi