wymeldowanie nieletniej

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

wymeldowanie nieletniej

Postautor: jasiuskorpion1 » 09 cze 2009, 19:12

Mam pytanie odnośnie wymeldowania nieletniej od matki bez adresu zameldowania.
A mianowicie! -moja siostrzenica nie zgadzała się z matką i przyjechała do mnie.Dodam że jej matka mieszka z mężem ale nie ojcem wspomnianej dziewczyny która wtedy miała 16 lat i to przez ojczyma doszło do kłótni!
Po całym zajściu matka poszła do gminy i wymeldowała nieletnią nie meldując ją nigdzie indziej robiąc ją bezdomną!Również nie dała pozwolenia na zameldowanie siostrzenicy u mnie a była prawnym opiekunem i bez zgody matki nie mogłem zameldować dziewczyny.
A złość jej była taka że zgłosiła u dzielnicowego że bez meldunku jest u mnie wspomniana dziewczyna za co miałem ponieść konsekwencje!!
Moje pytanie jest takie,czy mogła wymeldować a jeżeli nie to jak to jest możliwe że jej się udało.
Proszę o pomoc w tej sprawie
jasiuskorpion1
jasiuskorpion1

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: eipiem » 10 cze 2009, 20:25

A mnie ciekawi czy sad rodzinny wie,ze matka dziewczyni nie wykonuje władzy rodzicielskiej,a ponadto nie działa w interesie swego dziecka (wyneldowanie od matki,brak zgody na zameldowanie u wujka)?I co sad na to?I czy wujek wie,ze powinien zawiadomić o tym fakcie sad rodzinny.
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Postautor: kgb14 » 10 cze 2009, 20:54

Ja to w ogóle nie wiem co powiedzieć - mi się zawsze wydawało że taka czynność w urzędzie miasta wobec nieletniej jest niemożliwa do wykonania ...
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: jasiuskorpion1 » 10 cze 2009, 23:25

Sprawa w sądzie rodzinnym jest w toku.Urzędnik tłumaczy się że miał prawo wymeldować nieletnią od matki jeżeli matka wyraża na to zgodę.
Ja przeglądając Dziennik Ustaw znalazłem punkt który mówi o tym że w takiej sytuacji potrzebna jest zgoda sądu rodzinnego lecz w obecnej sytuacji nie mogę tego odszukać jeżeli ktoś zna dokładny paragraf na to proszę o podanie mi go.Jest mi to potrzebne by ktoś poniósł za to konsekwencje.
jasiuskorpion1
jasiuskorpion1

Postautor: kesey » 11 cze 2009, 17:55

Witam.

To przepis Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego- konkretnie art. 98§2 pkt 2
"¯adne z rodziców nie może reprezentować dziecka przy czynnościach prawnych między dzieckiem a jednym z rodziców lub jego małżonkiem, chyba że czynność prawna polega na bezpłatnym przysporzeniu na rzecz dziecka albo że dotyczy należnych dziecku od drugiego z rodziców środków utrzymania i wychowania.";
i §3
"Przepisy paragrafu poprzedzającego stosuje się odpowiednio w postępowaniu przed sądem lub innym organem państwowym.";

przy zastosowaniu art. 99

"Jeżeli żadne z rodziców nie może reprezentować dziecka pozostającego pod władzą rodzicielską, reprezentuje je kurator ustanowiony przez sąd opiekuńczy".

Przepraszam, zmieniłem błędnie podany artykuł- od początku powinien być 99. kesey
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: jasiuskorpion1 » 14 cze 2009, 21:02

na jakiej podstawie UG wymeldował nieletnią od matki bo nie bardzo zrozumiałem ostatnią odpowiedź na moje pytanie.
Poradźcie co dalej mam robić :?:
jasiuskorpion1
jasiuskorpion1

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi