DO WSZYSTKICH KURATORÓW ZAWODOWYCH- MA?A DYGRESJA

Tematy związane z powoływaniem kuratorów społecznych, aplikacją kuratorską, egzaminem, odbywaniem praktyk studenckich, pisaniem prac dyplomowych itd. Ogólnie: pytania i odpowiedzi, które zainteresują kandydatów do zawodu i pełnienia funkcji kuratora, studentów, uczniów, aplikantów ...

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

DO WSZYSTKICH KURATORÓW ZAWODOWYCH- MA£A DYGRESJA

Postautor: artur » 17 mar 2006, 18:45

Analizując lekturę niektórych postów i odpowiedzi cynicznie zjadliwych, dochodzę do wniosku, że część z Państwa wykazuje klasyczne zachowania mające odniesienie w teorii Ericksona i wypaleniu zawodowym.
Skoro niektórym z Was udzielenie krótkiej, lakonicznej wypowiedzi na zadane pytanie stanowi problem, to jak rozmawiacie z ludźmi dozorowanymi?
Nic dziwnego, że socjalizacja w naszym kraju raczkuje.
Z całym szacunkiem...(sic)

Jestem obecnie na ostatnim roku Resocjalizacji z Profilaktyką Społeczną, bardzo chciałbym zostać Kuratorem, chociażby społecznym.
Nie jestem gówniarzem, od kilkunastu lat pracuję jako urzędas, lecz nie jest to zajęcie , które porywało by mnie do czegokolwiek.

Praca, którą wykonujecie jest dla mnie o tyle pasjonująca, że niesie ze sobą niewspólmierne korzyści natury wyższej pod postacią niesienia pomocy innym (może to brzmi patetycznie i kolokwialnie, ale tak jest)
Czasem wystarczy rozbudzić w innej osobie nadzieję na lepszą przyszłość, wskazać im drogę której nie znali- to niby niewiele- ale w ten sposób można uratować człowieka.

Tak więc nie rozumiem Waszego zachowania pełnego pogardy dla tych, którzy chcieli by znaleźć się w kręgu osób w którym wy już jesteście..

A może z racji tej, że co poniektórzy są Kuratorami chcącymi pomagać innym w ten sposób odradzają podjęcie powyższego wyzwania i dają do zrozumienia, że bycie kuratorem to ujma a oni sami potrzebują pomocy?

Odrobina szacunku nikomu nie zaszkodzi.

A więc szanujmy się.

I nie bądźmy pępkami świata.

Przyjdą po nas inni a nasze mądrości wylądują na śmietniku historii.

POZDRAWIAM

ARTUR
artur

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: DO WSZYSTKICH KURATORÓW ZAWODOWYCH- MA£A DYGRESJA

Postautor: BartK » 17 mar 2006, 19:39

artur pisze:Tak więc nie rozumiem Waszego zachowania pełnego pogardy dla tych, którzy chcieli by znaleźć się w kręgu osób w którym wy już jesteście..

Powiedz kogo masz na myśli, to zaraz się nim zajmę :D
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: jurek » 17 mar 2006, 21:49

Panie artur przeczytałem Twoje wszystkie cztery (pierwsze!!!) posty i należy stwierdzić, że zacząłeś wizytę na naszej stronie i rozmowy z nami (piszesz że chcesz być w naszym gronie!!!) od krytykowania wszystkiego i wszystkich życzę Ci drogi Panie powodzenia na przyszłość !!!.
Multi multa sciunt, nemo omnia
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: artur » 17 mar 2006, 22:48

jeśli uważasz Jurku, że wszyscy się tu zachowują wspaniale, to odsyłam cię do tematu "powoływanie kuratorów" autorstwa Roberta..

Może jednak masz rację, bo cóż: gdyby kunszt konwersacji stał na wyższym poziomie, wówczas wzrósł by wskaźnik bezrobocia w sądownictwie.
artur

Postautor: artur » 17 mar 2006, 22:49

Ponadto jaki wpływ na moją przyszłość może mieć POST...?

Jeśli tak wspierasz innych, to współczuje im
artur

Postautor: kesey » 18 mar 2006, 1:39

Witaj Arturze :!:
Nie będę powielał wypowiedzi i pozwolę sobie, odesłać Ciebie do mojej wypowiedzi w drugim z zainicjowanych przez Ciebie wątków (tym o kuratorach społecznych).
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Re: DO WSZYSTKICH KURATORÓW ZAWODOWYCH- MA£A DYGRESJA

Postautor: BartK » 19 mar 2006, 10:44

artur pisze:Praca, którą wykonujecie jest dla mnie o tyle pasjonująca, że niesie ze sobą niewspólmierne korzyści natury wyższej pod postacią niesienia pomocy innym (może to brzmi patetycznie i kolokwialnie, ale tak jest)

Praca kuratora nie polega głównie na niesieniu pomocy podopiecznym, zadania kuratora sądowego określone są w art. 1 ustawy o kuratorach. Jeżeli masz naprawdę duże chęci, żeby pomagać innym, to zostań wolontariuszem, najlepiej w hospicjum, gdzie ludzie potrzebują pomocy bardziej niż nasi podopieczni.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: artur » 20 mar 2006, 3:03

Gwoli ścisłoći: w Hospicjum ludzie umierają i potrzebują wsparcia duchowego lub zwykłej obecności drugiego człowieka..

Pozwól, że sam dokonam wyboru, i nie bądź złośliwy..bo gotów jestem pomyśleć, że to taka specyfika zawodowa.

Skoro nie pomagacie ludziom, to na cholerę cała ta bajka o kurateli..

Nie ograniczajmy się do ustawy
artur

Postautor: romantico25 » 07 kwie 2006, 15:14

tak sobie poczytlaem troche postow- i musze sie za arturem wstawic, w wielu wypowiedziach jest bardzo duza doza zlosliwosci, odnosi sie wrazenie ze inni sa nizej! wszyscy jestesmy ludzmi i traktujmy sie jak ludzie,a jezeli ktos chce w zgryzliwy sposob odpowiedziec to niech ugryzie sie w jezyk.
romantico25

Wróć do Chcę zostać kuratorem, jestem studentem, potrzebuję pomocy ...