problem z wykształceniem

Tematy związane z powoływaniem kuratorów społecznych, aplikacją kuratorską, egzaminem, odbywaniem praktyk studenckich, pisaniem prac dyplomowych itd. Ogólnie: pytania i odpowiedzi, które zainteresują kandydatów do zawodu i pełnienia funkcji kuratora, studentów, uczniów, aplikantów ...

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

problem z wyksztaŁceniem

Postautor: aska » 09 lut 2006, 20:25

Chciałabym zostać kuratorem zawodowym. Jestem absolwentką Wydziału Prawa i Administracji (kierunek: Administracja) UAM w Poznaniu.
Wiem, że kuartorem może zostać osoba, która ukończyła wyższe studia magisterskie z zakresu nauk pedagogiczno-psychologicznych, socjologicznych lub prawnych.
Prawdę mówiąc nie wiem czy moje studia zaliczają się do prawnych (przyp. adminiatracja a nie prawo). :?:
Jeżeli moje wykształcenie jest niewystarczające będę musiała zrobić podyplomówkę z pedagogiki, albo z resocjalizacji.
Proszę może ktoś odpowie na moje pytanie.
aska

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: jurek » 09 lut 2006, 22:57

TAK prawo administracyjne tez wchodzi w skład nauk prawnych.
Potwierdza to też pismo departamentu legislacyjnego które zostało rozesłane swego czasu do SO w którym napisano że prawo administracyjne i prawo kanoniczne wchodzi w skład nauk prawnych.
Multi multa sciunt, nemo omnia
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: virus » 10 lut 2006, 16:03

Coś mi się wydaje, że nie. Absolwent kierunku "administracja" jest chyba mgr administracji a nie mgr prawa administracyjnego (ciekawy zlepek). O ile twoje wykształcenie nie spełnia wymogów ustawy (bo jednak malutkie wątpliwości mam) to raczej nie ma chyba możliwości abyś została przyjęta na aplikację z warunkiem ukończenia "właściwych" studiów jak to jest czasami praktykowane w innych zawodach
virus

Postautor: jurek » 10 lut 2006, 16:49

Interpretacja którą przedstawiłem jest interpretacją departamentu legislacyjnego powołaj się aska właśnie na taką interpretacje i na pismo z tego departamentu które dotarło (tak mysle) do wszystkich SO.
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: goja » 10 lut 2006, 23:16

Witam
Zgadzam się z Jurkiem, takie pismo z departamentu legislacyjnego dotarło do SR chyba na poczatku grudnia.
Aska mozesz ubiegać sie o aplikacje kuratorska, ale taz nie zaszkodzi pomyslec studiach podyplomowych resocjalizacji.
Powodzenia.
goja
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: aga27 » 27 lut 2006, 22:52

Proszę o informację gdzie znajdę to pismo do Departamentu legislacyjnego do SO
aga27

Postautor: jurek » 28 lut 2006, 20:55

Polecam zgłosić się do Kuratora Okręgowego i tam zapytac nie jestem pewny czy pismo to rozesłano do wszyskich sądów rejonowych - w moim go nie widziałem.
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: aga27 » 28 lut 2006, 23:56

OK. Dzięki :D
aga27

Wróć do Chcę zostać kuratorem, jestem studentem, potrzebuję pomocy ...