Nepotyzm

Tematy związane z powoływaniem kuratorów społecznych, aplikacją kuratorską, egzaminem, odbywaniem praktyk studenckich, pisaniem prac dyplomowych itd. Ogólnie: pytania i odpowiedzi, które zainteresują kandydatów do zawodu i pełnienia funkcji kuratora, studentów, uczniów, aplikantów ...

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Nepotyzm

Postautor: Celt » 30 sty 2009, 18:24

Witam.Jestem nowy na forum. Ukończyłem studia prawnicze, w chwili obecnej szukam pracy - bezskutecznie. Nie chcę opierać się na znajomościach, ale na tym co sobę reprezentuję. Obecnie skończyłem 6 misięczny staż w Sądzie (z Urzedu Pracy, za 670 zł)...nie miałem szans na zatrudnienia chociażby na zastepstwo lub umowę zlecenie, za to zatrudnienie bez problemu znalazła osoba studiująca zootechnikę na III roku AR (!!!).
Nie będę ukrywał,że szlag mnie trafia. Może jestem nieporadny. Nie wiem. Wierzę naiwnie w uczciwość i w państwo prawa, także w sprawiedliwość społeczną. Tylko gdzie ta sprawiedliwość - 5 lat studiów, wysiłku - i oto tak mi płacą. Bez szans. Co mi pozostaje. Kolejne konkursy. Beznadzieja.
Może mam puszki zbierać.
Zostałem praktycznie sam. I co. Mam wrócić po studiach na utrzymani rodziców, z niczym.
To chory kraj, chorzy ludzie, może i ja jestem chory - może paranoja tego państwa i mi się udzieliła. Nie wiem.
Mówi się,że nie ma etatów i funduszów w Sądach, ale na Miłość Boską - dlaczego zatrudnia się na umowy zlecenie nie dośc, że osoby bez wykształcenia kirunkowego to jeszcze studiujące nauki ścisłe i rolnicze... :evil:
Mam dość :cry: Stopień upodlenia przekroczył granice wytrzymałości!

Przenoszę do odpowiedniego działu. Bartłomiej
Celt

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kgb14 » 30 sty 2009, 20:42

Celt - jeśli chcesz zostać kuratorem zawodowym - zacznij może starania na kuratora społecznego , przy okazji szukając pracy w innym miejscu choćby na czas określony .

Co do reszty profesji - to dobrze wiesz , że potrzebne są odpowiednie aplikacje - sędziowskie , adwokackie , komornicze itp.
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: raskolnikow » 31 sty 2009, 14:07

Celt. Weź się do nauki. Masz do wyboru kilka aplikacji. Ale jak będziesz płakał to skończysz w barze pod Londynem.
raskolnikow

Postautor: BartK » 31 sty 2009, 19:47

raskolnikow pisze:Celt. Weź się do nauki. Masz do wyboru kilka aplikacji. Ale jak będziesz płakał to skończysz w barze pod Londynem.

¯adna praca nie hańbi :)
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: raskolnikow » 01 lut 2009, 3:08

Celt nie obraź się, znam wielu prawników ale takiej żenady to nigdy w tej grupie zawodowej nie widziałem.
raskolnikow

Postautor: Celt » 09 lut 2009, 23:26

Dobrze. Zgadzam się.¯enada. Być może podchodzę do sprawy zbyt emocjonalnie, ale...jak tu się utrzymac za 670 zł. Jak utrzymać sie po ukończeniu stażu. Nie każdy ma zadowalającą sytuację finansową.
Czy to ,że staram się być uczciwy ma być dla mnie infamią?
Znam dużo osób w podobnym położeniu. A wiecie kiedy upodlenie osiąga swój szczyt? W czasie wizyty w Urzędzie Pracy, w tym KO£CHOZIE, gnieździe nepotyzmu.

Nie udawajmy,że nie ma problemu. Ten problem jest, a jego konsekwencją jest taka a nie inna sprawnośc wymiaru sprawiedliwości i organów ścigania, także kurateli.
Uwierzcie mi - to nie są tylko moje spostrzeżenia. Pozdrawiam.
Celt

Postautor: raskolnikow » 10 lut 2009, 17:19

Naprawdę, nie masz nic do stracenia. Tylko zacznij się w końcu uczyć do egzaminów. Inaczej nic nie zmienisz a tym bardziej nic nie osiągniesz.
raskolnikow

:(

Postautor: szirawa » 14 kwie 2009, 21:43

My God, jaki leniwiec.......
szirawa

Wróć do Chcę zostać kuratorem, jestem studentem, potrzebuję pomocy ...