ilu kuratorow?

Tematy związane z powoływaniem kuratorów społecznych, aplikacją kuratorską, egzaminem, odbywaniem praktyk studenckich, pisaniem prac dyplomowych itd. Ogólnie: pytania i odpowiedzi, które zainteresują kandydatów do zawodu i pełnienia funkcji kuratora, studentów, uczniów, aplikantów ...

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

ilu kuratorow?

Postautor: lukdymek » 12 sty 2006, 22:37

Witam bardzo serdecznie.
mam pytanie, na ktore moze jest odpowiedz na forum, ale ja nie moge jej znalezc, wiec ide na skroty. mianowicie. ilu kuratorow jest w polsce i ilu w wojewodztwie lubuskim. jezeli nie jestescie Panstwo w stanie odpowiedziec na to pytanie, to chociaz prosze o strone, na ktrej moge znalezc odpowiedz.
z gory dziekuje i pozdrawaim.
lukdymek

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: ewka » 12 sty 2006, 23:08

Ja nie znam adresu takiej strony, natomiast myslę, że tego typu informacje może posiadać kurator okręgowy. Dysponuje prawdopodobnie odpowiednimi statystykami.
ewka

Postautor: kropka » 12 sty 2006, 23:12

Zajrzyj na strone główną Forum. Tam jest art. naszego kolegi Tadeusza jedynaka. Zdaje się podaje on tam, ilu mamy kuratorów zawodowych (i nawet spolecznych)
Pozdrawiam
Kropka
Koty i kobiety zawsze robią to, co chcą, więc psy i mężczyźni powinni się z tym pogodzić:)
Awatar użytkownika
kropka
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 635 razy
Otrzymał podziękowań: 69 razy

Postautor: kesey » 12 sty 2006, 23:27

Kuratorów w Polsce ok. 4 tysięcy (dorosłych i rodzinnych). Natomiast w lubuskiem- nie mam pojęcia :?: Ale tematejszy kurator okręgowy na pewno będzie znał odpowiedź na to pytanie.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: Adam » 12 sty 2006, 23:53

Biorąc pod uwagę wielkość województwa lubuskiego, orientacyjnie można przyjąć, że kuratorów zawodowych przypadających na to województwo może być około 150. To tylko moje własne obliczenia które opieram na podstawie tego ilu kuratorów jest w moim okręgu :wink:
Pozdrawiam
Adam
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Adam » 13 sty 2006, 13:23

Mogę jeszcze podać aktualne informacje z ostatniego szkolenia w okręgu na temat liczby kuratorów w Polsce ogółem:
1. Kuratorzy zawodowi: 4135
2. Kuratorzy społeczni: 27000
Na ten rok zaplanowano 150 nowych etatów kuratorów zawodowych na cały kraj.
Adam
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: BartK » 13 sty 2006, 19:39

Adam pisze:Na ten rok zaplanowano 150 nowych etatów kuratorów zawodowych na cały kraj.

To wychodzi jakieś 3.5 etatu na okręg - strasznie mało moim zdaniem. Te dane są naprawdę pewne i sprawdzone?
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: malena » 13 sty 2006, 20:28

U nas na ostatnim zgromadzeniu podano, że miało być 150 etatów, ale będzie 50, bo cała reszta poszła na etaty sędziowskie. Także Bartku wychodzi jeszcze gorsza statystyka :cry:
malena

Postautor: kesey » 14 sty 2006, 1:41

Adam, ochłoń, skąd Ty wziąłeś tę informację, o 150 nowych etatach :shock: :?: Ze stenogramu posiedzenia sejmowej komisji sprawiedliwości wynika, że na rok 2006 przewidziano 50 etatów na wszystkie okręgi, w całej Polsce.
Pozwolę sobie przytoczyć fragment wypowiedzi Podsekretarza stanu w Ministerstwie Sprawidliwości Pana Andrzeja Grzelaka:
"W ramach posiadanych środków pierwotnie zakładaliśmy zwiększenie etatów kuratorskich o 150, a asystenckich dla sędziów o 400 etatów. Po przeprowadzeniu różnego rodzaju kalkulacji stwierdziliśmy, iż projekty ustaw dotyczących reformy instytucji kuratorów będą rozpatrywane w dalszej kolejności niż te dotyczące działania sądów. Dlatego postanowiliśmy dokonać zmian i przesunąć środki na nowe etaty dla asystentów. Zdaniem Ministra Sprawiedliwości najpierw musimy zbudować odpowiednie personalne otoczenie sędziego, które umożliwi efektywne wykonywanie jego funkcji. W późniejszym terminie będzie przygotowywana nowelizacja ustawy o kuratorach, która będzie włączona do prac nad projektem ustawy o nadzorze elektronicznym. Jest także przygotowywana nowa ustawa o kuratorach, która ma w znacznej mierze zmienić zasady wykonywania tego zawodu".
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Postautor: kesey » 14 sty 2006, 2:08

Adam, ochłoń, skąd Ty wziąłeś tę informację, o 150 nowych etatach :shock: :?: Ze stenogramu posiedzenia sejmowej komisji sprawiedliwości wynika, że na rok 2006 przewidziano 50 etatów na wszystkie okręgi, w całej Polsce.
Pozwolę sobie przytoczyć fragment wypowiedzi Podsekretarza stanu w Ministerstwie Sprawiedliwości Pana Andrzeja Grzelaka:
"W ramach posiadanych środków pierwotnie zakładaliśmy zwiększenie etatów kuratorskich o 150, a asystenckich dla sędziów o 400 etatów. Po przeprowadzeniu różnego rodzaju kalkulacji stwierdziliśmy, iż projekty ustaw dotyczących reformy instytucji kuratorów będą rozpatrywane w dalszej kolejności niż te dotyczące działania sądów. Dlatego postanowiliśmy dokonać zmian i przesunąć środki na nowe etaty dla asystentów. Zdaniem Ministra Sprawiedliwości najpierw musimy zbudować odpowiednie personalne otoczenie sędziego, które umożliwi efektywne wykonywanie jego funkcji. W późniejszym terminie będzie przygotowywana nowelizacja ustawy o kuratorach, która będzie włączona do prac nad projektem ustawy o nadzorze elektronicznym. Jest także przygotowywana nowa ustawa o kuratorach, która ma w znacznej mierze zmienić zasady wykonywania tego zawodu".
Myślę, że informację tę mógłby to potwierdzić Przewodniczący KRK Andrzej Martuszewicz, jak również pozostali jej członkowie. Podobnie zresztą wyglądałoby to w przypadku podanej przez Ciebie liczby kuratorów zawodowych, gdzie chyba ująłeś również aplikantów kuratorskich, którzy kuratorami zawodowymi przecież nie są a przede wszystkim nie wykonują żadnych czynności kuratora zawodowego, w sposób samodzielny.
Ponownie zachęcam do zapoznania się ze stenogramem posiedzenia Komisji Sprawiedliwości z dnia 14 grudnia 2005 roku. Jest on dostępny na stronie sejmowej www.sejm.gov.pl
Wbrew pozorom Adamie liczby mają wielkie znaczenie i trzeba bardzo uważać, aby nieświadomie nie dopuścić się do przekłamań, mogących mieć w ostatecznym rozrachunku bardzo duże znaczenie (przepraszam za tę połajankę, ale chyba na nią zasłużyłeś).
Pozdrawiam :D.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Postautor: jurek » 14 sty 2006, 8:18

"Ponownie zachęcam do zapoznania się ze stenogramem posiedzenia Komisji Sprawiedliwości z dnia 14 grudnia 2005 roku. Jest on dostępny na stronie sejmowej www.sejm.gov.pl"

Kesey podaj dokładniej link do tego stenogramu bo szukam i szukam i nic :x
Multi multa sciunt, nemo omnia
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: jurek » 14 sty 2006, 8:50

Ok. kesey już znalazłem.
Po tej lekturze wnioskuje że możemy się spodziewać zmian tylko pytanie czy na leprze czy nie.
Myślę że póki co to wielu już wiele obiecywało zmienić ale kto wie? kto wie?
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

stenogram

Postautor: klaudi » 14 sty 2006, 13:18

Panowie podajcie proszę dokładniejszy link do stenogramu posiedzenia Komisji Sprawiedliwości z dnia 14 grudnia 2005 roku. Jestem bardzo zainteresowana tematem a mam kłopot z odszukaniem stenogramu.. Pozdrawiam wszystkich oczekujących na "konkrety..."
P.S. sama się zastanawiam nad obieraniem ziemniaków w Angli...
Tutaj nie jesteśmy potrzebni... pomimo zaangażowania i dużej motywacji do tego rodzaju pracy :cry:
mgr resocjalizaji-kurator społeczny
klaudi
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 16 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Postautor: jurek » 14 sty 2006, 14:14

http://orka.sejm.gov.pl/Biuletyn.nsf/0/ ... enDocument

A swoją drogą czy ktoś wie co zrobili nasi delegaci aby wziąć udział w posiedzeniach komisji wtedy gdy poruszany jest problem kuratorów???
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: kesey » 15 sty 2006, 2:19

Chyba po prostu nikt ich na nie nie zaprosił :sad:
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Następna

Wróć do Chcę zostać kuratorem, jestem studentem, potrzebuję pomocy ...