Tematy związane z powoływaniem kuratorów społecznych, aplikacją kuratorską, egzaminem, odbywaniem praktyk studenckich, pisaniem prac dyplomowych itd. Ogólnie: pytania i odpowiedzi, które zainteresują kandydatów do zawodu i pełnienia funkcji kuratora, studentów, uczniów, aplikantów ...
Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch
autor: EwaM » 16 sty 2007, 20:12
Witam. Jestem absolwentką resocjalizacji i interesuje mnie praca na stanowisku kuratora. Mam pytanie? GDZIE NAJLEPIEJ SKłADAć DOKUMENTY? CZY SAMO CV I PODANIE WYSTARCZą?
-
EwaM
-
- Podziękował : 0 raz
- Otrzymał podziękowań: 0 raz
autor: tomek » 16 sty 2007, 22:49
Witaj najlepiej udaj się do Kuratora Okręgowego którego znajdziesz w swoim Sądzie Okręgowym, tam zapytaj o wymagane dokumenty i szanse na etat. Natomiast jesli chcesz zostać kuratorem społecznym udaj się do Kierownika Zespołu Kuratorskiej Służby Sądowej przy Sądzie Rejonowym i tam j/w. Możesz też psotudiowac ustawę o kuratorach dostępną na naszych stronach Powodzenia.

-
tomek
- k.zawodowy

-
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
autor: EwaM » 17 sty 2007, 9:58
Dzięki za podpowiedź. Mam tylko jeszcze jeden dylemat. Czy lepiej zostać najpierw kuratorem społecznym i zwiększyć swoje szanse na aplikację, czy od razu "startować na zawodowego"?
-
EwaM
-
autor: marzana » 17 sty 2007, 16:44
Witaj, uważamj że będziesz mieć większe szanse na aplikacje bedąc kuratorem społecznym, ale równiez mozesz sie starać bez bycia kuratorem społecznym.
pozdrawiam

)
-
marzana
-
autor: Bosman » 18 sty 2007, 21:17
Przeznaczenie i tak zrobi swoje. Poza tym jeszcze to przemyśl.
-
Bosman
- k.zawodowy

-
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
autor: EwaM » 19 sty 2007, 18:40
Pracuję po 5 godzin dziennie, nieźle zarabiam, więc planuję zacząć od kuratora społecznego (zobaczymy czy się uda) Pytanie czy dam radę pogodzić oba zajęcia?
-
EwaM
-
autor: karunamay » 24 sty 2007, 0:58
witaj EwoM.
Wydaje mnie sie, iż zapewne dasz. Ja jestem kuratorem społecznym od 8 miesiecy...pracuje także na pełnym etacie i godze prace z wykonywana funkcja kuratora społecznego.
-

karunamay
-
autor: Radzio » 24 sty 2007, 15:56
Jeśli ktoś polubi pracę kuratora społecznego to uwierzcie mi, że da radę. Skąd ja to wiem!? Powodzenia EwoM!
-
Radzio
-
autor: EwaM » 25 sty 2007, 19:37
Byłam i kazali mi przyjść za 3 tygodnie. Oczywiście wszystkie stanowiska kuratorów społecznych są obsadzone ale nie zaszkodzi próbować. Trzeba być twardym :) Jestem bardzo ciekawa jak od strony praktycznej wygląda taka praca, wiem wszystko jeśli chodzi o teorię ale czy ona nie mija się z praktyką???
-
EwaM
-
autor: Radzio » 25 sty 2007, 20:29
Ewo, nie chcę Cię straszyć i zniechęcać, ale czasami w praktyce jest inaczej, aniżeli w teorii. Jednak spróbuj, a jak już postawisz pierwsze kroki, podziel się z nami swoimi spostrzeżeniami. Ja ze swojej strony, zreszta zapewne także i inni na tym forum, służymy Ci swoja pomocą i radą.
-
Radzio
-
autor: EwaM » 25 sty 2007, 21:01
---------- 19:59 25.01.2007 ----------
Mam rozumieć, że nie jest łatwo?? Ile kurator społeczny ma dozorów? Czy może mieć więcej niż 10? Jejku, mam tyle pytań.... Szkoda, że nie znam prywatnie żadnej osoby będącej kuratorem społecznym :(
---------- 20:01 ----------
Radzio- dzięki za ofertę pomocy i rady :)
-
EwaM
-
autor: kasica » 31 sty 2007, 23:08
Zgodnie z przepisami kurator społeczny może sprawować maksymalnie 10 dozorów (w pionie karnym) lub nadzorów (w pionie rodzinnym), choć w praktyce zdarza się, że ma trochę więcej. Poza tym dodatkowo może przeprowadzać jednorazowe wywiady środowiskowe do różnych spraw.
-
kasica
-
autor: kesey » 01 lut 2007, 0:28
Drobna korekta- liczba nadzorów/dozorów zgodnie z przepisami nie powinna przekraczać dziesięciu, co nie oznacza, że jest to dogmatyczna granica i nie można jej przekroczyć (np. jeśli wymagają tego względu organizacyjne). Kurator społeczny może przeprowadzać różnego typu wywiady jednorazowe, ale ryczałt przysługuje mu jedynie za te w postępowaniu wykonawczym, w sprawie nie objętej nadzorem/dozorem.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
-

kesey
- VIP

-
- Podziękował : 51 razy
- Otrzymał podziękowań: 197 razy
Wróć do Chcę zostać kuratorem, jestem studentem, potrzebuję pomocy ...