Nowości z Bydgoszczy

Tematy związane z powoływaniem kuratorów społecznych, aplikacją kuratorską, egzaminem, odbywaniem praktyk studenckich, pisaniem prac dyplomowych itd. Ogólnie: pytania i odpowiedzi, które zainteresują kandydatów do zawodu i pełnienia funkcji kuratora, studentów, uczniów, aplikantów ...

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Nowości z Bydgoszczy

Postautor: HannaCicha » 12 gru 2005, 23:41

Moja kumpela z Bydgoszczy powiedziała mi, że w części zespołów w Jej okręgu została zniekształcona Ustawa z dnia 27 lipca 2001r. o kuratorach sądowych.
Na kierowników zespołów powołano starszych kuratorów zawodowych ignorując kuratorów specjalistów. Kierownicy zostali następnie mianowani na specjalistów. I już nie było problemu.
Presja czyni swoje. Część kuratorów, którzy podjęli studia podyplomowe, została przedstawiona do awansu. Pominięto wiele osób z kilkunastoletnim stażem - spełniających wymagania określone w Ustawie, lecz nie podejmujących podyplomówek. A teraz przykład opłacalności lojalności wobec "władzy".
W okresie uzależniania awansu na stopień specjalisty, od podjęcia studiów podyplomowych, zaproponowano w ostatnich dniach do awansu na specjalistę kierownika ze średnim wykształceniem. Ten kto ma średnie rzeczywiście nie potrzebuje podyplomowych.
HannaCicha

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Zet » 13 gru 2005, 10:24

Droga Hanno (nie taka znów Cicha)-to dobrze, że poruszasz problemy , które cię niepokoją, masz do tego prawo.
Parę osób wypowiedziało się w zainicjowanym przez ciebie temacie "czy to mobing?", a ta wypowiedż jest trochę jakby kontynuacją.Jeśli prześledzić dotychczasowe posty, to można chyba uogólnić ,że większość osób , które zabrały głos, jest jak najbardziej za tym, abyśmy podnosili swoje kwalifikacje dla własnej satysfakcji. Nikt nie lubi, gdy mu się coś narzuca z góry.I te głosy koleżanek i kolegów niech będą dla ciebie jakimś " pocieszeniem".
Powodzenia (i jeśli na taki oczekujesz, to awansu życzę)
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Wróć do Chcę zostać kuratorem, jestem studentem, potrzebuję pomocy ...