Tematy związane z powoływaniem kuratorów społecznych, aplikacją kuratorską, egzaminem, odbywaniem praktyk studenckich, pisaniem prac dyplomowych itd. Ogólnie: pytania i odpowiedzi, które zainteresują kandydatów do zawodu i pełnienia funkcji kuratora, studentów, uczniów, aplikantów ...
Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch
autor: Milaa » 18 cze 2008, 19:54
Czy ktos może mi napisać jakie sa funkcje kurateli dla dorosłych? jakie pełni funkcje. potrzebne jest mi to do pracy magisterskiej a niestety ksiazke w ktorej mam je wymienione mój promotor odrzucił ze wzgledu na date wydania;/
-
Milaa
-
- Podziękował : 0 raz
- Otrzymał podziękowań: 0 raz
autor: ksb » 18 cze 2008, 20:13
Cały rozdział XI Kodeksu Karnego Wykonawczego, Ustawa o kuratorach sądowych, Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 7.06.2002 w sprawie podmiotów sprawujących dozór, zasad i trybu wykonywania dozoru - to elementarz.
-
ksb
- k.zawodowy

-
- Podziękował : 88 razy
- Otrzymał podziękowań: 46 razy
autor: Q » 18 cze 2008, 20:39
Art. 1 ustawy o kuratorach sądowych:
Kuratorzy sądowi realizują określone przez prawo zadania o charakterze wychowawczo-resocjalizacyjnym, diagnostycznym, profilaktycznym i kontrolnym, związane z wykonywaniem orzeczeń sądu.
-

Q
- k.zawodowy

-
- Podziękował : 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
autor: Bosman » 18 cze 2008, 21:14
Milaa pisze:Czy ktos może mi napisać jakie sa funkcje kurateli dla dorosłych? jakie pełni funkcje. potrzebne jest mi to do pracy magisterskiej a niestety ksiazke w ktorej mam je wymienione mój promotor odrzucił ze wzgledu na date wydania;/
Wskaż, podaj, napisz...
Co Wy robicie na tych studiach Studenty?
-
Bosman
- k.zawodowy

-
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
autor: Milaa » 18 cze 2008, 22:16
Bosman pisze:Milaa pisze:Czy ktos może mi napisać jakie sa funkcje kurateli dla dorosłych? jakie pełni funkcje. potrzebne jest mi to do pracy magisterskiej a niestety ksiazke w ktorej mam je wymienione mój promotor odrzucił ze wzgledu na date wydania;/
Wskaż, podaj, napisz...
Zeby na studiach mnie uczono o funkcjach kuratora to chyba bym nie pytała..proste i logiczne. Na mych studiach niechcący zapomniano o kurateli dla dorosłych;/ a jak juz cokolwiek znalazłam w ksiazce to była z 69roku heh:) Niestety w moim cudownym miescie deficyt na ksiązki o kurateli jest straszny.
-
Milaa
-
autor: Bosman » 19 cze 2008, 9:07
Milaa pisze:Bosman pisze:Milaa pisze:Czy ktos może mi napisać jakie sa funkcje kurateli dla dorosłych? jakie pełni funkcje. potrzebne jest mi to do pracy magisterskiej a niestety ksiazke w ktorej mam je wymienione mój promotor odrzucił ze wzgledu na date wydania;/
Wskaż, podaj, napisz...
Zeby na studiach mnie uczono o funkcjach kuratora to chyba bym nie pytała..proste i logiczne. Na mych studiach niechcący zapomniano o kurateli dla dorosłych;/ a jak juz cokolwiek znalazłam w ksiazce to była z 69roku heh:) Niestety w moim cudownym miescie deficyt na ksiązki o kurateli jest straszny.
To nie jest dla mnie wcale takie proste i logiczne, czy oczywiste. Według mnie studiowanie oznacza nie tylko opieranie się na tym co podaje kadra naukowa (w ramach bardziej lub mniej udanego kierunku studiów), ale raczej-również samodzielne poszukiwanie materiałów. Tym bardziej, że zapytanie Twoje dotyczy kwestii podstawowej-fundamentalnej, a nie jakiejś pionierskiej, dopiero odkrywanej.
Może się czepiam - choć nie wycofuję się z tego, co wyraziłem wcześniej. OK. Powodzenia.
-
Bosman
- k.zawodowy

-
autor: Milaa » 19 cze 2008, 16:31
a gdzie mam szukac odpowiedzi na moje pytanie jak nie u kuratorów skoro one ich dotyczy? Owszem samemu szuka sie dodatkowych materiałow a skad te przekonanie że ja tego nie uczyniłam? Przecież jasno i wyraznie napisałam, ze nie uzyskałam zadowalajacych mnie informacji w ksiazkach jakie udało mi sie zdobyć a to co miałam zaakceptowane przez promotora było niewystarczające.
-
Milaa
-
autor: Bosman » 19 cze 2008, 17:04
Milaa pisze:a gdzie mam szukac odpowiedzi na moje pytanie jak nie u kuratorów skoro one ich dotyczy? Owszem samemu szuka sie dodatkowych materiałow a skad te przekonanie że ja tego nie uczyniłam? Przecież jasno i wyraznie napisałam, ze nie uzyskałam zadowalajacych mnie informacji w ksiazkach jakie udało mi sie zdobyć a to co miałam zaakceptowane przez promotora było niewystarczające.
...choćby wpisując pytanie czy zagadnienie np. w google. Dalej w Ustawie o kuratorach, czy kodeksie karnym wykonawczym...
To wszystko co mam do powiedzenia w tym wątku.
SK
-
Bosman
- k.zawodowy

-
Wróć do Chcę zostać kuratorem, jestem studentem, potrzebuję pomocy ...