Tematy związane z powoływaniem kuratorów społecznych, aplikacją kuratorską, egzaminem, odbywaniem praktyk studenckich, pisaniem prac dyplomowych itd. Ogólnie: pytania i odpowiedzi, które zainteresują kandydatów do zawodu i pełnienia funkcji kuratora, studentów, uczniów, aplikantów ...
Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch
autor: Jagna » 12 paź 2005, 11:03
Witam wszystkich bardzo serdecznie
To jest moja pierwsza wizyta na forum i nie jest przypadkowa. Aktualnie piszę pracę magisterską na temat kurateli sądowej w Polsce. Czy może mi ktoś polecić książki z których mogłabym korzystać. Zostało mi niewiele czasu, w mojej bibliotece niestety jest bardzi skromny wybór książek na ten temat. Z góry dziekuję za pomoc.
Pozdrawiam, Jagna
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
-
Jagna
-
- Podziękował : 0 raz
- Otrzymał podziękowań: 0 raz
autor: jan » 12 paź 2005, 12:37
Jagno , spis literatury znajdzesz w menu : Krajowa Rada Kuratorów pod nazwą bibligrafia oraz w menu: Artykuły pod nazwą wybrane zagadnienia metodyki pracy kuratora sądowego, gdzie na końcu tego artykułu jest wykaz literatury. Myślę, że do wyboru będziesz miała wiele pozycji związanych z tematem kurateli. Pozdrawiam
-
jan
-
autor: Jagna » 12 paź 2005, 14:13
Serdecznie dziękuję za informacje
Pozdrawiam
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
-
Jagna
-
autor: ognisty » 27 lis 2005, 14:08
Witam ..
Powiedzmy ze już cześć formalności związanych z przystąpieniem do pełnienia obowiązków kuratora społecznego mam za sobą. Przede mną tylko zaprzysiężenie i prawdopodobnie dostane 2 sprawy. Moje pytanie dotyczy bibliografii . Dokopałem się do bibliografii ,którą polecił Jan. Tyle ze wybór jest taaak ogromny ze nie wiem od czego zacząć .. Może mi pomożecie . Chodzi mi konkretnie o jakąś publikacje opisującą obowiązki/prawa/sposób realizowania/pisania notatek itd itp. Czyli jak najwięcej się dowiedzieć o pracy kuratora społecznego.
Dzięki pięknie
-
ognisty
-
autor: koris » 30 lis 2005, 23:45
ognisty nie odkrywaj Ameryki na uzytek nadzorów czy dozorów. Poza teoria (tu Ustawa o kuratorach, krio, upn i co jeszcze z nadzorow potrzeba, podstawy resocjalizacji, metodyka pracy - tu umiejętność słuchania, patrzenia, widzenia a potem pisania) przede wszystkim przed wyjściem do podopiecznych posiedż nad aktami sądowymi danej sprawy i nieskończenie wiele razy pytaj swojego zawodowego kuratora o wszystko, zacznij pytać o plan pracy, jak go skonstruować - w tym temacie można dostutować prawie nad całością pracy kuratora. Nie znam gotowych publikacji typu poradnik. Wiedza jest rozproszona na interesujący cię temat. Zycze powodzenia szczególnie przy pierwszych podopiecznych.
-
koris
-
Wróć do Chcę zostać kuratorem, jestem studentem, potrzebuję pomocy ...