ograniczenie władzy rodzicielskiej

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

ograniczenie wŁadzy rodzicielskiej

Postautor: JohnDoe » 11 sty 2010, 5:03

Jakie przesłanki są niezbędne aby sąd ograniczył rodzicowi władzę rodzicielską ? Czy może dokonać tego w celu "niesienia jemu pomocy" ?!!
Po blisko 7-latach mojej walki w sądach o powrót syna do domu, sąd ograniczył władzę rodzicielską matce ( wnioskowali o to biegli z powodu nadużywania władzy rodzicielskiej, przemocy i psychicznego znęcania się nad dzieckiem) a także mi (posiadającemu powierzoną bezpośrednią opiekę nad dzieckiem którego w dalszym ciągu nie udaje mi się odebrać), argumentując to tym że pomoc kuratorska będzie mi potrzebna. Jakoś nie trafia do mnie to tłumaczenie - przecież to ograniczenie moich praw, a na zewnątrz bez wnikania w intencje sądu, będę już "ojcem z ograniczoną władzą rodzicielską"...
JohnDoe

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: BBG » 11 sty 2010, 12:27

Sąd może bodajże na podstawie art. 100kro. udzielić pomocy w wykonywaniu władzy rodzicielskiej przez...ustanowienie nadzoru kuratora sądowego nad wykonywaniem władzy rodzicielskiej bez ograniczania rodzicom lub przynajmniej jednemu z nich władzy rodzicielskiej.
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!
Awatar użytkownika
BBG
Mod
Mod

Podziękował : 134 razy
Otrzymał podziękowań: 470 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi