całowite pozbawienie praw rodzicielskich

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

caŁowite pozbawienie praw rodzicielskich

Postautor: Emil » 22 gru 2006, 1:30

Szanowne Gorno.
Sytuacja wygląda następująco: wyrokiem sądu jest porzeczony rozwód oraz ograniczone prawa rodzicielskie względem ojca. Dozorowan pyta, czy jest możliwe całkowite pozbawienie ojca praw rodzicielskich. Jakie czyniki mogą kwalifikować do tego typu sprawy.
Z góry dziękuję i pozdrawiam - Emil.
Emil

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: BartK » 22 gru 2006, 10:47

art. 111 Kodeksu rodzinnego
Art. 111.
§1. Jeżeli władza rodzicielska nie może być wykonywana z powodu trwałej przeszkody albo jeżeli rodzice nadużywają władzy rodzicielskiej lub w sposób rażący zaniedbują swe obowiązki względem dziecka, sąd opiekuńczy pozbawi rodziców władzy rodzicielskiej. Pozbawienie władzy ro-dzicielskiej może być orzeczone także w stosunku do jednego z rodziców.
§ 1a. (41) Sąd może pozbawić rodziców władzy rodzicielskiej, jeżeli mimo udzielonej pomocy nie ustały przyczyny zastosowania art. 109 § 2 pkt 5, a w szczególności gdy rodzice trwale nie interesują się dzieckiem.
§2. W razie ustania przyczyny, która była podstawą pozbawienia władzy rodzicielskiej, sąd opiekuńczy może władzę rodzicielską przywrócić.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: Emil » 22 gru 2006, 13:52

W takim razie jeżeli ojciec nie interesuje się dzieckiem to matka moze wnieść sprawę o calkowite pozbawienie praw rodzicielskich względem ojca. Natomiast tak sobie myślę, gdyby ojciec chciał zrobić "na złość" matce to nie przyzna sie, iz zaniedbuje córkę i jak wówczas udowodnić brak zainteeresowania z jego strony?
Emil

Postautor: BartK » 22 gru 2006, 16:30

kwestie dowodowe to juz inna bajka .......
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: Madalenas » 22 gru 2006, 18:45

przy pozbawieniu władzy rodzicielskiej Sąd zawsze bierze pod uwagę dobro dziecka, sytuacje rodzinną, wychowawczą i materialną matki, która bezpośrednio opiekuje się dzieckiem i - bardzo ważne związek -emocjonalny małoletniego do obojga rodziców. W takich przypadkach obligatoryjnie przeprowadzane są badania psych - pedagog w RODK. Trzeba oddzielić osobiste urazy rodziców względem siebie - od faktycznego dobra małoletniego. Niech Podopieczna Twoja ta składa taki wniose ale musi być poparty faktycznymi dowodami, nie zaś urazami do byłego małżonka i robieniem mu" na złość" - jak to czasami bywa.
Trzeba też pamiętać że zaniedbania, brak kontaktu itp - powinno mieć charakter długotrwały.
Madalenas

Postautor: Emil » 22 gru 2006, 21:53

No to chyba będzie trudne do realizacji ponieważ rozwód został orzeczony na początku grudnia i tak sobie myślę, że skoro sąd na rozprawie rozwodowej calkowicie nie pozbawił władzy rodzicielskiej ojcu tylka ja ograniczyl to znaczy, że szanse są niewielkei. Czy mogę się mylić?
Emil

Postautor: kesey » 23 gru 2006, 3:27

Emil, w Twoim wątku o zmianie nazwiska zamieściłem odnośnik do jednego z wcześniejszych wątków, poświęconych temu samemu tematowi (jest tam i o pozbawieniu władzy rodzicielskiej). Możesz zajrzeć, jeśli tylko masz ochotę.
Dzięki za okazane wyrazy szacunku, ale przynajmniej ja byłbym Ci wdzięczny za zrezygonowanie z "szacownego grona".
Mam skojarzenia z lożą zażywnych i nieco sklerotycznych, aczkolwiek przemiłych staruszek i staruszków, wymachujących dla kurażu laskami. Co prawda coraz bardziej zbliżam się do takiego stanu, ale tym bardziej pragnąłbym uniknąć przypominania mi o tym :lol:
Jesteś pełnoprawnym członkiem forum i w niczym nie jesteśmy bardziej szacowni od Ciebie. Jeżeli zechcesz o coś spytać, możesz liczyć, że w miarę możliwości i wiedzy postaram się udzielić Ci odpowiedzi. Myślę, że Bartłomiej również. Podobnie inni użytkownicy forum.
Pozdrawiam :D

Bartku, czy awatar to czysty real :?:
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: BartK » 23 gru 2006, 10:15

kesey pisze:Bartku, czy awatar to czysty real :?:

"czysty real" :)
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: eipiem » 23 gru 2006, 11:19

Emil,kończąc wypowiedzi w tym temacie pamiętaj,ze uczestnicy postepowania (tu trodzice biologiczni) do momentu ukonczenia przez dziecko l.18 mogą wnosić do Sądu Rodzinnego o zmiane istniejących regulacji dot. władzy rodzicielskiej,miejsce zamieszkania dziecka,sposobu kontaktów z drugim rodzicem i alimentów.Tak więc w zależnosci od tzw.rozwoju sytuacji matka może w przyszłości wnosić do SR wniosek o ew pozbawianie władzy rodzicielskiej
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Postautor: Emil » 23 gru 2006, 13:11

Dzięki Wam wszystkim - bo przez ostatnie dwa dni bardzo zmądrzałem :-)

Pozdrawiam i raz jeszcze życząc wspaniałych ¦wiąt.
Emil

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi