martwy przepis?

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

martwy przepis?

Postautor: legri » 18 lis 2006, 0:13

witam
Chciałem się dowiedzieć jak wygląda w praktyce (bo z teorią zapoznałem się w KKW) korzystanie przez kuratora sądowego z możliwości wystąpienia o warunkowe przedterminowe zwolnienie skazanego (który ma przydzielonego kuratora sądowego) z zakładu karnego? Poza tym chciałbym również dowiedzieć się w jaki sposób można uzyskać przydzielenie owego kuratora. Wiem że istnieje taki zapis który mówi iz w okresie 6 miesięcy poprzedzających przedterminowe warunkowe zwolnienie komisja penitencjarna może wystosować taki wniosek. Ale jak wiem z praktyki szczególnie przy dużym wymiarze kary (10-15lat pozbawienia wolności) raczej cięzko oszacować owe 6 miesięcy, a nawet jeśli, to czy w tym czasie skazany bedzie wogóle w stanie liczyć na to iż zostanie odpowiednio poznany przez kuratora (np podczas przebywania w swoim miejscu zamieszkania podczas udzielanych mu przepustek), aby ten złożył wniosek o warunkowe zwolnienie, zakładając że skazany w pełni na to zasługuje oczywiście ?
Reasumujac, czy częste są przypadki (a może wogóle nie zaistniały) że kurator sądowy występował do Sądu Penitencjarnego z wnioskiem o przedterminowe warunkowe zwolnienie skazanego odbywającego karę pozbawienia wolności?
legri

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: martwy przepis?

Postautor: BartK » 18 lis 2006, 17:32

legri pisze:Reasumujac, czy częste są przypadki (a może wogóle nie zaistniały) że kurator sądowy występował do Sądu Penitencjarnego z wnioskiem o przedterminowe warunkowe zwolnienie skazanego odbywającego karę pozbawienia wolności?

Nie licząc działalności kuratorów zawodowych z Białegostoku, są to niezwykle rzadkie przypadki, kiedy kurator występuje z takim wnioskiem.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: pavulon » 06 gru 2006, 17:22

Witam :D

Skazani mogą korzystać również z dobrodziejstwa art. 164 par.1 kkw. Czasami z tego korzystają, szczególnie administracja jednostki penitencjarnej "budzi się" pod koniec roku (przed statystyką). To jest oczywiście tylko moje spostrzeżenie, akurat w moim przypadku szczególnie duzo takich wniosków o przyznanie kuratora otrzymuję na przełomie listopad/grudzień i od razu 4-5.
Kurator w trakcie realizacji programu wolnościowego może również pod koniec jego wystąpić z wnioskiem o wpz. Dobrze byłoby , żeby przed jego wystapieniem dobrze poznał skazanego i zgromadził odpowiednie na jego temat informacje. Trzeba jednak pamietać, że okres "przygotowawczy" to tylko sześć miesięcy i czasami niewiele mozna zrobić , szczególnie kiedy skazany mieszkał poza terenem działania Sądu Rejonowego. Gromadzenie wszelkich informacji "drogą wywiadów środowiskowych" jest strasznie czasochłonne i nie zawsze skuteczne. :( .
pavulon

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi