kara grzywny i wyrok sądowy

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

kara grzywny i wyrok sĄdowy

Postautor: Kate » 23 paź 2006, 13:01

Witam wszystkich serdecznie! Moje pytanie może wydać się głupie ale spotykam się z tym zagadnieniem poraz pierwszy :oops: . Chciałabym się dowiedzieć gdzie osoba skazana powinna wpłacić zsądzoną karę grzywny. Czy chodzi tu o kasę sądową? I jeszcze jedno głupie pytanie. W jaki sposób skazany może otrzymać do ręki wyrok. Czy musi w związki z tym napisać odpowiednie podanie, czy np. dostarczy mu je pracownik sądu zajmujący się korespondencją?
Z góry przepraszam za takie banały ale chciałabym wiedzieć co i jak.
Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Kate

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Radzio » 23 paź 2006, 15:17

No więc karę grzywny uiszcza się w kasie sądu, w ktorym został wydany wyrok, podając sygnaturę akt sprawy, w której grzywna została zasądzona. A co do odpisu wyroku, należy sie zwrócić pisemnie o jego nadesłanie do sądu (wydziału), który wydał przedmiotowy wyrok. W podaniu należy wskazać sygnaturę akt sprawy, której pismo dotyczy. Oczywiście wyrok może zostać wydany jedynie stronie w postępowaniu. Pierwszy wyrok należy się takiej osobie nieodpłatnie, pozostałe, jesli jest taka potrzeba, za odpłatnością. Kosztuje to, o ile dobrze pamiętam 12 złotych (wyrok ze stwierdzeniem prawomocności).
Radzio

Postautor: Kate » 23 paź 2006, 15:59

Dzięki Radziu. Teraz przynajmniej mam pełny obraz.
Pozdrawiam gorąco!
Awatar użytkownika
Kate

Postautor: BartK » 23 paź 2006, 17:42

Dodam tylko, iż karę grzywny można wpłacić także na konto bankowe, którego numer można uzyskać w danym sądzie. Wpłaty mozna dokonać przykładowo przez internet, zawsze podając sygnaturę akt oraz tytuł wpłaty. Niestety nie każdy "pracownik sądu" wie, że przy wpłatach przez internet nie dostaje się dowodu wpłaty, po który trzeba specjalnie iść do banku, a w niektórych bankach trzeba płacić za taki papierek.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: Kate » 23 paź 2006, 18:29

Drogi Bartłomieju, Tobie również jestem wdzięczna za "wyczerpanie" tematu. Teraz wiem więcej niż się spodziewałam:).
Pozdrawiam serdecznie!
Awatar użytkownika
Kate

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi