prosze o poradę kuratora a zakup mieszkania Pilne Help!!!

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: Klaudia » 11 maja 2006, 16:01

---------- 14:09 11.05.2006 ----------

Witam serdecznie! Znalazłam to forum bo chciałabym Was Szanowni Państwo prosic o poradę.

Mój brat chorował na chorobe psychiczną i teraz ma kuratora. Szukam dla niego malutkiego lokum i w tym jest problem. CZy jeżeli umowa kupna mieszkanka będzie na niego to można jakos zapobiec temu , żeby w razie czego on tego mieszkanka nie sprzedał? CZy jest jakis zapis czy cokolwiek albo jakies prawo, które dawałoby jego kuratorowi tą mozliwość , ze w razie czego zawsze mógłby do tego mieszkania wejść i skontrolowac czy wszystko jest w porzadku?jestem kompletnie zielona na ten temat . Byłam mała kiedy sie rozchorował i wszystko załatwiała siostra, a teraz zostałam sama i nie wiem co mam robic w tej sprawie. Prosze o poradę.[/b]

---------- 16:01 ----------

jest ubezwłasnowolniony częściowo
kLAUDIA
Klaudia

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kesey » 11 maja 2006, 23:39

Witam.
Z Twojego postu wynika, iż dla brata został ustanowiony kurator dla osoby ubezwłasnowolnionej częściowo.
Zakres jego obowiązków sprowadza się do pomocy osobie ubezwłasnowolnionej w wykonywaniu czynności urzędowych (rola doradcza), w taki sposób, aby nie zostały naruszone jej interesy. Jednakże, kurator nie jest uprawniony do samoistnego reprezentowania danej osoby, ani też zarządu jej majątkiem, o ile prawa takiego nie zagwarantuje mu sąd w wydanym postanowieniu (art. 181 par. 1 krio).
Reasumując, kurator taki może odwiedzić ubewzłasnowolnionego częściowo i sprawdzić co się z nim dzieje, ale jeśli nie przyznano mu prawa do zarządu majątkiem nie będzie w stanie zapobiec sprzedaży mieszkania przez brata.
Możliwe rozwiązania: wniosek do Sądu Okręgowego o zmianę formy ubezwłasnowolnienia (warunek konieczny- pogorszenie się stanu zdrowia, związane z koniecznością udzielenia wsparcia i stałej opieki w wykonywaniu nawet najbardziej elementarnych czynności, ukierunkowanych na zaspokojenie potrzeb życiowych), bądź wniosek do Sądu Rodzinnego (skierowany przez kuratora) o rozszerzenie zakresu uprawnień kuratora dla osoby ubezwłasnowolnionej częściowo (trzeba uzasadnić dlaczego ubezwłasnowolniony częściowo nie jest w stanie sprawować zarządu swym majątkiem, np. istnienie czynników, ktore sprawiają, że rozporządzi majątkiem ze szkodą dla własnej osoby).
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

proszę o poradę

Postautor: eipiem » 12 maja 2006, 16:18

Klaudio,
dodam może do postu Kesey'a,że możesz złozyć do Sądu Rodzinnego wniosek o zmianę kuratora i wskazać swoja kandydaturę.Wtedy bedziesz miała (jeśli Sad przychyli sie do Twojego wniosku) większy wpływ na losy brata i bedziesz czuwać nad sprawami mieszkaniowymi.
Pozdrawiam,
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Postautor: Klaudia » 12 maja 2006, 19:01

bardzo Wam dziękuję za odpowiedź
kLAUDIA
Klaudia

Otrzymał podziękowań: 0 raz