sprawozdanie POMOCY ???

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

sprawozdanie POMOCY ???

Postautor: Krzysiek » 22 mar 2006, 15:59

Witam

Zostalem kuratorem spolecznym i mam kilku podopiecznych. Przeprowadzilem z nimi wywiad i teraz mam problem z napisaniem sprawozdania z objęcia dozoru :( Bardzo proszę o pomoc. Prześlijcie mi wzór przykladowego sprawozdania z objęcia dozoru. Jak to powinno wyglądać. Pomóżcie Proszę :(
Pozdrawiam Krzysiek

Mój e-mail: kris.step@interia.pl
Krzysiek

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: amator » 22 mar 2006, 17:59

Z tą prośbą to chyba najlepiej będzie jak zwrócisz się do swojego kuratora zawodowego który powierzył Ci dozór. On najlepiej wie czego oczekiwać od sprawozdania wstępnego z objęcia dozoru.
A tak na marginesie to zawodowy już dawno powinien Cie przeszkolić pod tym kątem. Jeśli tego nie zrobił (może z braku czasu?) to poproś teraz bo czas juz najwyzszy.

powodzenia w pracy resocjalizacyjnej

pozdrawiam
Awatar użytkownika
amator
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 7 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postautor: leo » 22 mar 2006, 18:58

Mam pytanie, czy kuratorowi trzeba udzielic wszelkich informacji, ktore sa w posiadaniu policji na jego zadanie slownie, czy wypada, aby sporzadzil na to jakies pismo, lub wystapienie.? Pewne informacje np. policja zbiera np. droga operacyjna, rozpytuje mieszkancow, rozmawia z informatorami, i nie koniecznie moze te informacje wykorzystac, bo oficjalnie one nie istnieja. dopiero pozniej policja rozpracowuje te informacje. Ale czy kurator nie powinien zwracac sie np. do policji pisemnie o dokonanie pewnych ustalen w drodze wywiadu srodowiskowego?
leo

Postautor: amator » 22 mar 2006, 22:05

Po pierwsze to kurator moze wystapic do policji jedynie z prośbą o udzielenie informacji na temat danego skazanego, nie moze zlecic policjantowi wykonanie wywiadu srodowiskowego bo nie ma do tego uprawnień. To własnie policja ma prawo wystepowania do zespołu kuratorskiego o sporzadzenie wywiadu, co kiedys praktykowali do póki nie trzeba było za to płacić. :)
Natomiast kazdy policjant ma obowiazek udzielac wszelkich wiadomych mu informacji na żądanie kuratora sądowego bez względu na to czy to będzie w formie pisemnej czy ustnej (oczywiście po okazaniu ważnej legitymacji służbowej). Podejrzewam jednak że niepotwierdzonych informacji operacyjnych nie zdradzi żaden policjant i to bez względu na formę zapytania.
Awatar użytkownika
amator
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: kesey » 23 mar 2006, 13:42

Witam :!:
Krzysztofie- przychylam się do zdania Amatora.

Mogę Ci jedynie wskazać, iż w sprawozdaniu z objęcia nadzoru musisz uwzględnić dane osobowe skazanego i wszystkich osób, pozostających z nim we wspólnym gospodarstwie domowym (imię, nazwisko, data i miejsce urodzenia, stan cywilny, wykształcenie, zawód wyuczony, karalność, kwestie odnoszące się do władzy rodzicielskiej: pełnia, ograniczenie, pozbawienie, ewentualne zobowiązanie do alimentacji, miejsce zatrudnienia, wysokość uzyskiwanych dochodów (adekwatnie w przypadku bezrobotności). Poza tym, warunki mieszkaniowe (jaki lokal, jaki metraż, jaki standard, itp.). Następnie warunki materialne (wszystkie źródła dochodu skazanego, oraz osób, pozostających z nim we wspólnym gospodarstwie domowym). Charakterystyka skazanego z uwzględnieniem jego relacji z pozostałymi członkami rodziny, w tym stanu zdrowia (uzależnienia, zaburzenia psychiczne, itp.) i innych czynników, mogących wywierać wpływ na tę sferę. Informacje z lokalnego środowiska, opinia sąsiadów i innych mieszkańców, informacje od dzielnicowego i pracownika socjalnego, itp.

Diagnoza- sformułowanie problemów skazanego. Zamierzenia- formy działań, pozwalających na zniwelowanie, lub wyeliminowanie zdiagnozowanych problemów. Plan pracy- całokształt, długofalowych oddziaływań, ukierunkowanych na osiągnięcie zamierzonych efektów w pracy resocjalizacyjnej.

To z grubsza tyle- po więcej musisz zwrócić się do swego kuratora zawodowego. Czy nie może on dać Ci przykładowego wzoru sprawozdania?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: Zet » 23 mar 2006, 20:29

amator pisze:kurator moze wystapic do policji jedynie z prośbą o udzielenie informacji na temat danego skazanego, nie moze zlecic policjantowi wykonanie wywiadu srodowiskowego bo nie ma do tego uprawnień.

amator-
Kurator zawodowy ma prawo zwrócić się do Policji o przeprowadzenie wywiadu środowiskowego.
Może to zrobić na podstawie Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 26 sierpnia 2003 w sprawie określenia innych niż kurator sądowy organów powołanych do przeprowadzenia wywiadu środowiskowego,jego zakresu oraz trybu przeprowadzania ( Dz.U. Nr 152 z 2003r., poz.1495)

Powyższe rozporządzenie odnosi się do art 14 par 2 KKW , a w jego par.1 czytamy:
Par. 1.
"Organ wykonujący orzeczenie ( a chyba nia ma wątpliwości ,że kurator nim jest?) może w postępowaniu wykonawczym zarządzić przeprowadzenie wywiadu środowiskowego przez komendę powiatową ( miejską) lub rejonową Policji..."
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 5 razy

Postautor: amator » 24 mar 2006, 18:12

Ok przyznaję ci rację Zet, w zasdzie na mocy art. 14 kkw stajemy sie oraganem zlecajaco - wykonujacym wywiady, z naciskiem na to drugie :) Pisząc poprzedni post opierałem sie widocznie na starych regulacjach prawnych :oops:

pozdarwiam
Awatar użytkownika
amator
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Kacper » 24 mar 2006, 22:06

DO AMATOR.
NA JAKIEJ PODSTAWIE POLICJA MO¯LE ZLECIÆ KURATOROWI WYWIAD! ODPOWIEDZ ,BO UMRÊ W NIEWIEDZY!
Kacper

Postautor: amator » 25 mar 2006, 0:31

Witaj Kacper, nie zaspokoje niestety twojej ciekawości bo jak sie juz przyznałem Zet wiedze swoja pochopnie oparłem na dawnych przepisach (nie znajde Ci teraz odpowiednich aktów prawnych) na mocy których policja zlecała nam wywiady. Ostatni wywiad jaki sporządziłem na potrzeby policji (było to kilka lat temu) dotyczył podejrzanego w postępowaniu przygotowawczym, potraktowałem więc go z art 214 kpk i wystwiłem rachunek, nie byli z tego powodu specjalnie zadowoleni ale zapłacili więc nie miałem do nikogo pretensji.
Awatar użytkownika
amator
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: BartK » 25 mar 2006, 14:53

Kacper pisze:DO AMATOR.
NA JAKIEJ PODSTAWIE POLICJA MO¯LE ZLECIÆ KURATOROWI WYWIAD! ODPOWIEDZ ,BO UMRÊ W NIEWIEDZY!

Policja, Straż Graniczna, Urząd Celny i inne służby mogły kiedyś zlecać kuratorowi przeprowadzenie wywiadu środowiskowego, ale wyłącznie na podstawie art. 214 kpk, czyli za kasę :) Jak dobrze pamiętam od roku 2003 wywiady środowiskowe na podst. art 214 kpk może zlecać tylko sąd i prokuratura.
O nowelizacji przepisów jednak niektóre służby dowiedziały się dopiero od kuratorów, którzy zwracali zlecenia wywiadów :)
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi