Obowiązek służby wojskowej.

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

ObowiĄzek sŁużby wojskowej.

Postautor: graza42 » 02 gru 2005, 13:18

Czy w świetle obowiązujących przepisów dozorowany może być powołany do służby wojskowej? Wiem na pewno, że kilka lat temu byli powoływani. Czy coś się zmieniło? Mam jeszcze jedno pytanie: czy dozorowany nie mający uregulowanego stosunku do służby wojskowej (mający nakaz pracy) może podjąć pracę za granicą? (Wiadomo jak trudno obecnie taki nakaz wykonać).
graza42

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: BartK » 02 gru 2005, 23:20

Jeżeli chodzi o pierwsze pytanie, to odpowiedź brzmi tak. Jeżeli chodzi natomaist o pytyanie drugie, to mysle, że taki dozorowany nie może nigdzie wyjechac podczas odbywania zastępczej służby wojskowej (bo chyba o to tutaj chodzi), ponieważ musi wykonywac przydzieleną mu pracę, a podjęcie zatrudnienia w innym kraju po prostu uniemożliwi wykonywanie zastępczej służby wojskowej.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: andy » 03 gru 2005, 15:32

Może pójśc do wojska. Ale - rozmwawiałem z oficerem z Komendy Uzupełnień i ów zdradził, że mają "wytyczne" coby nie powoływali takich do wojska. Chyba, że jakiś komendant jednostki zażyczy sobie osób karanych. Od paru lat nie słyszałem o takim przypadku.
andy

Postautor: graza42 » 03 gru 2005, 17:17

Z uzyskanych odpowiedzi wnioskuję ,że zadałam za mało precyzyjne pytanie.Chodzi mi o to , że na mojego podopiecznego ( do tej pory nigdzie nie pracował ) w postanowieniu o warunkowym przedterminowym zwolnieniu nałożono obowiązek podjęcia stałej pracy zarobkowej-nie sprecyzowano gdzie to ma być. Zapytał mnie czy może podjąć pracę za granicą (jego ojciec pracuje w Niemczech ) , czy dozorowany może pracowac za granicą? Czy fakt, że nie odbył zasadniczej służby wojskowej jest jakąś przeszkodą?
graza42

Postautor: andy » 03 gru 2005, 21:46

1. nikt go nie weżmie do wojska i z tej strony nie będzia miał kłopotów,
2. praca za granicą jest też pracą (w naszym penitencjarnym przesłali nam warunki jakie mają być spełnione aby dozorowany wyjechał - bez konsekwencji uchylania się od wykonania nałozonych obowiązków i dozoru kuratora)
andy

Postautor: bess » 14 gru 2005, 14:30

andy, jesli moge prosić o bliższe szczegóły dot wrunków o których piszesz - byłabym wdzięczna
bess

Postautor: koris » 16 gru 2005, 19:18

no własnie andy odezwij sie czy to chodzi o adres pracodawcy za granica i to zeby praca była legalna czy jeszcze masz jakies warunki podziel sie z nami.
koris

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi