Pare pytań

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Pare pytań

Postautor: someone1989 » 20 sty 2009, 21:01

Witam . Dziś dostałem pisemko z sąd z sekcji wykonawczej . Informuje mnie iż został wyznaczony zakład pracy do wykonania kary ograniczenia wolności . Na wikipedi wyczytałem pod hasłem kara ograniczenia wolności iż sąd wybiera zakład po rozmowie z skazanym . Ja nie zostałem wezwany w ogóle do sądu . Czy sąd miał prawo w takim wypadku wybrać taki zakład i jaka jest szansa na jego zmienienie ?? Jednocześnie wzywaja mnie do skontaktowania się z kuratorem zawodowym . Czego mam się spodziewać po tym spotkaniu gdyż szczerze mówiąc sam fakt że mam sie spotykać z kuratorem mnie przeraża . Do czego on właściwie jest potrzebny ?? po to by czekać na jakiś moje potknięcie i naskrobać pisemko o zamniane na kare pozbawienia wolności czy raczej po to by mi pomógł ?? . Kolejne pytanie to czy mam jakieś szanse na odroczenie lub zawieszenie kow ? Nie jestem użalezniony od narkotyków , nie nadużywam alkoholu , nie mam problemów z prawem oprócz tej sytuacji , nie byłem notowany przez policje oraz nie byłem karany . Dodatkowo leczyłem się psychologicznie (od 15 roku zycia w sumie 4 lata . ) w ostatnim roku tagże psychiatrycznie . Na wniosek prokuratury miałem badania z których wynikło że mogę uczestniczyc w rozprawie jak i też odbywać ewentualna kare . Przepraszam za chaotyczna wypowiedz ale dzis dostałem te pismo i jeszcze jestem cała sytuacja przerażony . Proszę o udzielenie informacji na moje pytania i z góry dziękuje .
someone1989

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kgb14 » 20 sty 2009, 21:32

1. nie ma potrzeby konsultowania ze skazanym - w ogóle to pierwsze słyszę aby to konsultować ze skazanym - raczej chodzi tu o ogłoszenie wyroku - sąd być może wtety pyta skazanego gdzie wolałby pracować.
2. Sąd miał prawo wybrać zakład w którym wykonywana jest kara ograniczenia wolności - jest to na 99% najbliższy miejsca zamieszkania zakład w którym ta kara jest wykonywana .
3. Kurator właśnie pouczy o możliwości zamiany kary ograniczenia wolnosci na kare grzywny lub ewentualnie o zmianie miejsca wykonywania kary , ponadto będzie motywował do systematycznego wykonywania kary , możliwości wcześniejszego jej wykonania i o konsekwencjach nie wykonywania kary ograniczenia wolności
4. Sądowy kurator zawodowy jest zobowiązany do kontrolowania wykonywania kary ograniczenia wolności co miesiąc .

Kara ograniczenia wolności to przeważnie koszenie trawy , czyszczenie rowów , odgarnianie śniegu - takie prace sezonowe - mogą też być inne na rzecz społeczności lokalnej .

Nic strasznego i nie warto odraczać jej wykonania bo prędzej czy później trzeba będzie to odpracować , zapłacić lub ,,odsiedzieć'' :wink:

Pozdrawiam i głowa do góry .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: someone1989 » 20 sty 2009, 21:50

nie nie nie zamierzam od niej uciekać ... dostałem zakład akurat zoo które widze przez okno więc mi to pasi tylko zasadniczo niewiem co mam tam niby robic ale to się dowiem . Oczywiscie jeżeli bedzie taka mozliwosc i faktycznie kurator poinformuje mnie o mozliwosci zamiany na grzywne to zapewne z tego skorzystam zalezy od jej wysokosci dostalem 6 miesiecy po 40 h kazdy . Rozumiem ze skoro nie odp na temat odroczenia lub zawieszenia kow to takowej raczej szansy na takowa nie ma . Dziekuje za odpowiedz a pana ktory umiescil sobie podpis w stopce someone1989 zycze ci aby kazdy dzien byl gorszy od nastepnego prosze o usuniecie tego podpisu gdyz sobie nie zycze by ktokolwiek wypisywal publicznie w stopce takie teksty do mnie z góry dziekuje i zycze natomiat aby kazdy dzien byl lepszy od poprzedniego .
someone1989

Postautor: agawe » 21 sty 2009, 0:00

Someone 1989 kodeks karny wykonawczy przewiduje możliwość odroczenia wykonania kary ograniczenia wolności - reguluje to art.62 tego kodeksu. Nie zawsze jest to jednak rozwiązanie korzystne dla skazanego - np. termin zatarcia skazania liczy sie od wykonania kary, więc jej odraczanie znacznie wydłuży ten okres.
Kurator nie zajmuje się "czekaniem na potknięcia skazanych i skrobaniem pisemek". Kurator ma za zadanie wykonywanie czynności związanych z organizowaniem i kontrolowaniem wykonywania kary ograniczenia wolności przez skazanych. Kurator kieruje do sądu stosowny wniosek, jeśli skazany uchyla się od wykonywania kary. Zatem to sam skazany poprzez swoją postawę wpływa na przebieg postępowania wykonawczego.
Spotkanie z kuratorem jest ważne, gdyż zapozna on z pouczeniem dot. wykonywania kary i wyjaśni ewentualne wątpliwości.
Różna jest praktyka w zakresie określania miejsca wykonywania kary - może to uczynić sąd wydając wyrok, albo sąd w postępowaniu wykonawczym - gdy prawomocny wyrok wpłynie do wykonania. W moim sądzie miejsce wykonywania kary wyznacza sąd w postępowaniu wykonawczym. Odbywa się to na posiedzeniu, na które skazany jest wzywany.
agawe
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: BartK » 21 sty 2009, 10:04

someone1989 pisze:Na wikipedi wyczytałem pod hasłem kara ograniczenia wolności iż sąd wybiera zakład po rozmowie z skazanym

Art. 35. § 1. Obowiązek określony w art. 34 § 2 pkt 2 polega na wykonywaniu nieodpłatnej, kontrolowanej pracy na cele społeczne wskazanej przez sąd w odpowiednim zakładzie pracy, placówce służby zdrowia, opieki społecznej, organizacji lub instytucji niosącej pomoc charytatywną lub na rzecz społeczności lokalnej, w wymiarze od 20 do 40 godzin w stosunku miesięcznym.
§ 2. W stosunku do osoby zatrudnionej sąd, zamiast obowiązku określonego w § 1, może orzec potrącenie od 10 do 25% wynagrodzenia za pracę na rzecz Skarbu Państwa albo na cel społeczny wskazany przez sąd; w okresie odbywania kary skazany nie może rozwiązać bez zgody sądu stosunku pracy.
§ 3. Miejsce, czas, rodzaj lub sposób wykonywania obowiązku pracy, o którym mowa w § 1, sąd określa po wysłuchaniu skazanego.

Art. 56. (52) § 1. W razie orzeczenia kary ograniczenia wolności sąd przesyła odpis orzeczenia podmiotowi zatrudniającemu wskazanemu przez właściwy organ samorządu terytorialnego, który jest organem założycielskim dla tego podmiotu, bądź wskazanemu przez sąd innemu zakładowi pracy, placówce służby zdrowia lub opieki społecznej, instytucji albo organizacji niosącej pomoc charytatywną, względnie reprezentującej społeczność lokalną.
§ 2. Jeżeli w wyroku nie wskazano rodzaju lub miejsca pracy albo zachodzi potrzeba zmiany tego rozstrzygnięcia, sąd wykonujący orzeczenie określa je przy kierowaniu do wykonania orzeczenia, uwzględniając w miarę możliwości prośbę skazanego lub wniosek kuratora sądowego. Zmiana określonego przez ten sąd rodzaju pracy lub miejsca jej wykonywania może nastąpić również zarządzeniem sędziego.

someone1989 pisze:czy mam jakieś szanse na odroczenie lub zawieszenie kow

Art. 62. § 1. Sąd może odroczyć wykonanie kary ograniczenia wolności na czas do 6 miesięcy, jeżeli natychmiastowe wykonanie kary pociągnęłoby dla skazanego lub jego rodziny zbyt ciężkie skutki.
§ 2. Sąd odracza wykonanie kary ograniczenia wolności w razie powołania skazanego do czynnej służby wojskowej, do czasu ukończenia tej służby. Wobec takiego skazanego sąd może zastosować odpowiednio przepisy art. 336 § 3 i 4 Kodeksu karnego.
§ 3. Sąd może odwołać odroczenie wykonania kary ograniczenia wolności w razie ustania przyczyny, dla której zostało udzielone, lub w wypadku, gdy skazany nie korzysta z odroczenia kary zgodnie z celem, w jakim zostało udzielone, albo rażąco narusza porządek prawny.

Art. 15. § 1. Sąd umarza postępowanie wykonawcze w razie przedawnienia wykonania kary, śmierci skazanego lub innej przyczyny wyłączającej to postępowanie.
§ 2. Jeżeli zachodzi długotrwała przeszkoda uniemożliwiająca postępowanie wykonawcze, a w szczególności jeżeli nie można ująć skazanego albo nie można wykonać wobec niego orzeczenia z powodu choroby psychicznej lub innej przewlekłej, ciężkiej choroby, postępowanie zawiesza się w całości lub w części na czas trwania przeszkody.
§ 3. Zawieszenie postępowania wykonawczego nie wstrzymuje biegu przedawnienia, chyba że skazany uchyla się od wykonania kary. Okres wstrzymania biegu przedawnienia nie może przekroczyć 10 lat.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: someone1989 » 21 sty 2009, 13:54

Bartłomiej dzieki za cytaty art . Własnie o to mi chodziło co jest w Art. 35. § 3 ze sad wybiera miejsce , czas i rodzaj wykonania obowaiazku pracy po wysłuchaniu skazanego . Ja nie byłem wezwany i sad rejonowy sam wybrał te 3 rzeczy . Natomiast po przczytaniu 2 ostatnich art . widze ze raczej nie ma mozliwosci odroczenia lub zawieszenia . Leczenie psychologiczne jak i konsultacje psychiatryczne nie zostaną podciągniete pod ciezka chorobe . Odroczenie na czas powolania do sluzby tez nie wchodzi w gre gdyz mam kat d ( nerwica ) . W takim razie ostatnie pytanie ile może wyniesc zastepcza kara grzywny odpowiednia do 40 h pracy nieodpłatnej przez 6 miesiecy ?
someone1989

Postautor: Kate » 21 sty 2009, 14:24

Jeżeli skazany uchyla się od odbywania kary ograniczenia wolności, sąd zamienia ją na zastępcza karę grzywny, przyjmując jeden dzień kary za równoważny jednej stawce dziennej (art. 65 par. 1 k.k.w.). Ustalając stawkę dzienną sąd bierze pod uwagę dochody spraawcy, jego warunki osobiste, rodzinne, stosunki majątkowe i możliwości zarobkowe, przy czym minimalna stawka wynosi 10 zł, a maksymalna 2 000 zł (art. 33 par. 3 k.k.). Jak widzisz, możliwości jest wiele.
Awatar użytkownika
Kate

Postautor: someone1989 » 21 sty 2009, 15:19

podalas minimalna stawke i maksymalna za dzien czy za calosc ??
someone1989

Postautor: kgb14 » 21 sty 2009, 18:41

stawka za 1 dzień .

Uprzedzając pytanie- .
100 - 200 - 300 zł za miesiąc w zależności od dochodu .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: agawe » 21 sty 2009, 18:55

Stawka, którą podała Kate to stawka dzienna, co oznacza, że kwota za każdy miesiąc orzeczonej kary może wynieść od 300zł do 60000zł. (30 dni x 10-2000zł). W Twoim przypadku kwotę tę należy jeszcze przemnożyć przez sześć, gdyż sąd orzekł karę sześciu miesięcy ograniczenia wolności.
agawe
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: BartK » 21 sty 2009, 23:23

kgb14 pisze:stawka za 1 dzień .

Uprzedzając pytanie- .
100 - 200 - 300 zł za miesiąc w zależności od dochodu .

Nie wiem w jaki sposób można uzyskać tutaj kwotę 100 czy też 200 zł.?

Tak jak napisała agawe minimalnie kwota ta może wynieść 300 zł. za miesiąc.

someone1989 jeżeli jesteś gdzieś zatrudniony, to możesz złożyć wniosek do sądu o zamianę kary ograniczenia wolności polegającej na wykonywaniu nieodpłatnej kontrolowanej pracy na cele społeczne na potrącenia z wynagrodzenia za pracę. Jeśli chodzi o zastępczą karę grzywny to wszystko objaśniła już Kate.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: someone1989 » 22 sty 2009, 15:59

Bartłomiej nie jestem zatrudniony na umowe o prace . Prowadzę własną działalność gospodarcza . W takim przypadku jak złoże takie podanie jakie dokumenty mam ( o ile to konieczne ) dołączyc do takiego podania ??
someone1989

Postautor: kgb14 » 22 sty 2009, 17:52

Bartłomiej a ile wyjdzie za miesiąc ? Jeśli 20 godz. miesięcznie to będzie min 200 zł - czy coś nie tak z moją matematyką ( choć dobry z niej aż tak nie byłe m ;-) ) ?
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: BartK » 22 sty 2009, 22:05

kgb14 pisze:Bartłomiej a ile wyjdzie za miesiąc ? Jeśli 20 godz. miesięcznie to będzie min 200 zł - czy coś nie tak z moją matematyką ( choć dobry z niej aż tak nie byłe m ;-) ) ?

Z matematyką wszystko OK, gorzej z wiedzą kkw. Przy zamianie kary ograniczenia wolności na karę zastępczą grzywny istotna jest ilość dni, a nie ilość godzin do opracowania w skali miesiąca.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: jurek » 22 sty 2009, 22:41

Czasami jest tu naprawdę wesoło :lol: :lol: :lol:
Multi multa sciunt, nemo omnia
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy