prosze o pomoc

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

prosze o pomoc

Postautor: magorzata29 » 26 sie 2008, 14:14

prosze napisac mi o co chodzi ,jestem bardzo niespokojna a mianowicie ,w 19.03.2006-(data uprawomocnienia sie wyroku) roku zostałam skazana na kare 3-miesiące w zawieszeniu na 2 lata z artykułu 284&2kk..,czyli zawieszenie skończyło sie w Marcu 2008 roku ,,w tym tez roku 2008 zostałam skazana na 8 miesiecy w zawieszeniu na 2-lata wyrokiem prawomocnym dnia 22 lipca .2008 roku za artykuł 286&1 kk ,,w dniu dzisiejszym otrzymałam wezwanie jako skazana w przedmiocie podjecia warunkowo zawieszonego postepowania z 2006 roku ,,moje pytanie co to znaczy ,??czy bedzie mi odwieszony pierwszy wyrok 3 miesiace pozbawienia wolności ,co moge zrobic w tej sprawie aby nie odwieszono mi wyrok,, 3 miesiace z 2006 roku i 8 miesiecy z 2008 roku ,,prosze o pomoc bo nie wiem gdzie mam sie z tym udac ,,nadmieniam wychowuje samotnie dwie córki ,jedna jest niepełnosprawna ,,

Temat został przeniesiony do odpowiedniego działu. Bartłomiej
magorzata29

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kgb14 » 26 sie 2008, 18:21

Obawiam sie , że tak . Popełniła Pani przestepstwo w okresie próby . Wyrok zapadł po zakończeniu okresu zawieszenia wykonania kary jednak przed upływem 6 miesiecy od dnia zakończenia okresu próby w pierwszym wyroku .
Obawiam sie dodatkowo , że jest to obligatoryjne zarządzenie wykonania kary , czyli sąd nie będzie miał możliwości postanowienia niczego innego niż zarzadzenia wyk. kary .
Jeśli sie mylę co do obligu to prosze o poprawienie mnie przez koleżanki i kolegów .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

dziekuje bardzo

Postautor: magorzata29 » 26 sie 2008, 20:24

prosze mi doradzic co moge zrobic aby nie isc odsiedziec ten wyrok 3 miesiace i 8-miesiecy ,,mam 43 lata do 2006 roku nie byłam karana ,a teraz na stare lata mi sie tak przytrafiło nieswiadomnie,,prosze o odpowiedz czy mam odrazu pisac o odroczenie wykonania kary ,czy cos innego ,,jestem załamana ,,mam dwie córki na wychowaniu ,13 i 14 lat ,jedna jest niepełnosprawna czy Sad bedzie brał to pod uwage??wychowuje sama dzieci ,pracuje ,,prosze o jak najszybsza odpowiedz,,dziekuje z góry bardzo,
magorzata29

Postautor: labla » 26 sie 2008, 21:28

Nic Pani nie grozi jeśli postąpi Pani wg moich wytycznych:

Postanowienie na Pani niekorzyść odnośnie "odwieszenia" tych 3 miesięcy musi nastąpić do 19 września br.

1. Nie stawia się Pani na to posiedzenie , a Sąd musi Pani je wysłać pocztą
2. Nie odbiera Pni pisma od listonosza i prosi o pozostawienie awiza i na jego podstawie odbiera Pani to pismo dopiero ostatniego dnia awizowania.
3. Od dnia odebrania pisma ma Pani 7 dni na złożenie zażalenia na to postanowienie i czyni Pani to ostatniego 7 dnia.
4. Nic już Pani nie grozi , bo mamy po 19 września , a postępowanie wykonawcze Sąd musi umorzyć.

Proszę zająć się dzieckiem , krzystać z wolności i nie popełniać przestępstw , bo następnym razem Sąd potraktuję Panią bardzo surowo i zapewne nie wyda już wyroku w zawieszeniu.

Pozdrawiam
labla

Postautor: kgb14 » 26 sie 2008, 21:58

labla no wbiłaś mnie w ziemię :!: :rozpacz: :twisted:
Genialna porada :evil: .
Nawet jeśli jest jak napisałaś , odnośnie dat ( nie chce mi się tego nawet liczyć ) to ............... :oops: :evil: .

Z prostych przyczyn .
1. Wezwanie zostało już odebrane ( poczytaj dokładnie pierwszy post )
2. A co jeśli Sąd uzna na pierwszym już posiedzeniu , że jest to oblig i w zasadzie nie jest potrzebny skazany na rozprawie :?:
3. Albo nakaże doprowadzenie przez policję to dzieci automtycznie trafią do Domu Dziecka bo same w domu jeszcze zostać nie mogą :?:

małgorzta29 prosze nie brać tego pod uwagę . Prosze sie stawić na posiedzenie . Na posiedzeniu sądu opowie Pani swoja sytuację życiową . Nawet jeśli sąd będzie musiał zarządzić wykonanie kary pouczy Panią co należy dalej robić aby nie trafić do ZK .
Jeszcze nic nie jest stracone .

Prosze jednak wbić sobie już na całe życie do głowy to Pani jest winna całej tej sytuacji , to pani połasiła sie na łatwe pieniadze nie myśląc o dzieciach .

Gdyby była Pani moją dozorowaną ,,kazanie'' byłoby dłuższe .

Pozdrawiam .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: labla » 26 sie 2008, 22:46

kgb14 pisze:labla no wbiłaś mnie w ziemię :!: :rozpacz: :twisted:
Genialna porada :evil: .
Nawet jeśli jest jak napisałaś , odnośnie dat ( nie chce mi się tego nawet liczyć ) to ............... :oops: :evil: .

Z prostych przyczyn .
1. Wezwanie zostało już odebrane ( poczytaj dokładnie pierwszy post )
2. A co jeśli Sąd uzna na pierwszym już posiedzeniu , że jest to oblig i w zasadzie nie jest potrzebny skazany na rozprawie :?:
3. Albo nakaże doprowadzenie przez policję to dzieci automtycznie trafią do Domu Dziecka bo same w domu jeszcze zostać nie mogą :?:

małgorzta29 prosze nie brać tego pod uwagę . Prosze sie stawić na posiedzenie . Na posiedzeniu sądu opowie Pani swoja sytuację życiową . Nawet jeśli sąd będzie musiał zarządzić wykonanie kary pouczy Panią co należy dalej robić aby nie trafić do ZK .
Jeszcze nic nie jest stracone .

Prosze jednak wbić sobie już na całe życie do głowy to Pani jest winna całej tej sytuacji , to pani połasiła sie na łatwe pieniadze nie myśląc o dzieciach .

Gdyby była Pani moją dozorowaną ,,kazanie'' byłoby dłuższe .

Pozdrawiam .

Ad 1 . W mojej radzie chodzi o dostarczenie skazanej postanowienia nie wezwania na nie(poza tym w przypadku obligatoryjnego odwieszenia Sąd nie wzywa ale zawiadamia, a tak jest w tym przypadku , bo oba wyroki są przeciwko mieniu) .
Jeśli się nie stawi i nie usłyszy postanowienia to Sąd z urzędu je wysyła
Art. 100. § 2. Orzeczenie lub zarządzenie wydane poza rozprawą należy doręczyć prokuratorowi, a także stronie i osobie nie będącej stroną, którym przysługuje środek zaskarżenia, jeżeli nie brali oni udziału w posiedzeniu lub nie byli obecni przy ogłoszeniu; w innych wypadkach o treści orzeczenia lub zarządzenia należy powiadomić strony.

Ad 2 . Obligatoryjność nie ma tu nic do rzeczy

Art. 459. § 1. Zażalenie przysługuje na postanowienia sądu zamykające drogę do wydania wyroku, chyba że ustawa stanowi inaczej

Art. 460. Zażalenie wnosi się w terminie 7 dni od daty ogłoszenia postanowienia, a jeżeli ustawa nakazuje doręczenie postanowienia - od daty doręczenia. Dotyczy to również zażalenia na rozstrzygnięcie w przedmiocie kosztów lub opłat zawarte w wyroku; jeżeli jednak odwołujący się złoży wniosek o sporządzenie na piśmie oraz doręczenie uzasadnienia wyroku, zażalenie można wnieść w terminie przewidzianym do wniesienia apelacji.

Art. 75 § 4. Zarządzenie wykonania kary nie może nastąpić później niż w ciągu 6 miesięcy od zakończenia okresu próby.

Postanowienie Sądu Apelacyjnego w Krakowie

z dnia 11 września 2001 r.

II AKz[1] 362/2001

Krakowskie Zeszyty Sądowe 2001/9 poz. 15

Prokuratura i Prawo - dodatek 2002/3 poz. 20

Postanowienie o zarządzeniu wykonania kary warunkowo zawieszonej powinno nie tylko zapaść, ale i uprawomocnić się w okresie próby i dalszych sześciu miesięcy.
Które mijają 19 września

Ad 3 . Bez komentarza , ta Pani ma odwieszenie obligatoryjne , a w takich przypadkach Sąd nie wzywa ale zawiadamia , stawiennictwo na zawiadomienie nie jest obowiązkowe .

Szkoda , że Kuratorzy nie znają podstaw prawnych i czasem chcąc pomóc mogą zaszkodzić.
W przypadku tej Pani postępowanie wykonawcze należy umożyć po 19 września 2008 roku.
labla

Postautor: BartK » 26 sie 2008, 23:28

labla pisze:W przypadku tej Pani postępowanie wykonawcze należy umożyć po 19 września 2008 roku.

W omawianym przypadku nie mamy doczynienia z umorzeniem postępowania wykonawczego (gdzie podstawą jest art. 15 kkw), a po prostu mija termin do zarządzenia wykonania kary.

labla pisze:Szkoda , że Kuratorzy nie znają podstaw prawnych i czasem chcąc pomóc mogą zaszkodzić.

To było naprawdę niepotrzebne...
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: kgb14 » 26 sie 2008, 23:54

---------- 22:29 26.08.2008 ----------

labla a to wszystko co dotyczy tej Pani wiesz na pewno :?:

magorzata29 pisze:,,w dniu dzisiejszym otrzymałam wezwanie jako skazana w przedmiocie podjecia warunkowo zawieszonego postepowania z 2006 roku ,,

Proponuję jednak stawić się na posiedzenie sądu .

---------- 22:54 ----------

ps. ale wybór i tak należy do małgorzaty 29 .
i jeszcze do labla a co bedzie jak sąd postanowi , że postanowienie ma doręczyć policja :?: Działa nieco lepiej jak poczta :-D
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: labla » 27 sie 2008, 1:42

Wtedy pozostanie zażalenie na postanowienie , a znając czas oczekiwania na wokandy i tak autorka postu będzie "bezpieczna"

PS. Moja końcowa wypowiedz w poprzedniej wypowiedzi faktycznie była nieprzyjemna i za nią przepraszam.
labla

Re: prosze o pomoc

Postautor: Bosman » 27 sie 2008, 9:01

magorzata29 pisze:prosze napisac mi o co chodzi ,jestem bardzo niespokojna a mianowicie ,w 19.03.2006-(data uprawomocnienia sie wyroku) roku zostałam skazana na kare 3-miesiące w zawieszeniu na 2 lata z artykułu 284&2kk..,czyli zawieszenie skończyło sie w Marcu 2008 roku ,,w tym tez roku 2008 zostałam skazana na 8 miesiecy w zawieszeniu na 2-lata wyrokiem prawomocnym dnia 22 lipca .2008 roku za artykuł 286&1 kk ,,w dniu dzisiejszym otrzymałam wezwanie jako skazana w przedmiocie podjecia warunkowo zawieszonego postepowania z 2006 roku ,,moje pytanie co to znaczy ,??czy bedzie mi odwieszony pierwszy wyrok 3 miesiace pozbawienia wolności ,co moge zrobic w tej sprawie aby nie odwieszono mi wyrok,, 3 miesiace z 2006 roku i 8 miesiecy z 2008 roku ,,prosze o pomoc bo nie wiem gdzie mam sie z tym udac ,,nadmieniam wychowuje samotnie dwie córki ,jedna jest niepełnosprawna ,,

Temat został przeniesiony do odpowiedniego działu. Bartłomiej

Pani Małgorzato 29,
Przede wszystkim radziłbym zgłosić się do Sądu (do kuratorów i Wydziału Wykonywania Orzeczeń) w celu uzyskania szczegółowych informacji i odpowiedzi na nurtujące Panią pytania.
W zrelacjonowanej przez Panią pobieżnie sytuacji, brakuje podstawowej informacji: kiedy zostało popełnione przestępstwo w drugiej ze spraw (wiemy tylko kiedy został wydany wyrok- można przypuszczać jedynie, że dotyczy on czynu popełnionego w okresie próby w 1-szej sprawie, ale nie wynika to wprost z Pani postu); zastanawiające jest również to, że otrzymała Pani wezwanie na posiedzenie "w przedmiocie podjęcia warunkowo zawieszonego postepowania z 2006 roku" (?) a nie w przedmiocie zarządzenia wykonania kary warunkowo zawieszonej (chyba, że Sąd w tym przypadku podejmuje, zawieszone z jakiegoś powodu postępowanie wykonawcze, aby zarządzić wykonanie kary - ale tego nie wiemy).
Na marginesie: nie podała też Pani daty posiedzenia, które ma się odbyć - jego data może mieć kluczowe znaczenie dla Pani dalszej sytuacji prawnej i podejmowania ewentualnych dalszych kroków (choć nie jest również dla mnie jednoznacznie oczywiste, w jakim dokładnie przedmiocie jest to posiedzenie).
SK
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: kgb14 » 27 sie 2008, 17:34

labla a na co to zażalenie miałoby być :?:
Jaka podstawa ( nie prawna ) , tylko co :?:

W mojej ocenie jeśli jest to oblig to nalezy się odraczć przez rok wiemy ( tu sytuacja z dziecmi będzie miała znczenie ) a potem ponownie zawieszać .
No ale , może inni mają inne zdanie :-D .
Pozdrawiam .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: labla » 27 sie 2008, 22:09

Nieistotny jest powód , ale prawo skazanego do zażalenia do Sądu wyższej instancji , tylko i wyłącznie po to aby uprawomocnienie postanowienia przeciągnąć w czasie uniemożliwiając tym samym Sądowi zakończenie zakończenie postępowania w wymaganym przez prawo terminie.
A jak wiadomo jeśli postanowienie o zarządzeniu wykonania kary pozbawienia wolności nie uprawomocni się w okresie 6 miesięcy od zakończenia próby , to sąd postępowanie wykonawcze MUSI umorzyć.

Czy mam Panu podawać podstawy prawne tak oczywistych rzeczy?
Zresztą podałem powyżej przepisy , a nawet postanowienie Sądu Apelacyjnego w tym zakresie.
labla

Postautor: kgb14 » 27 sie 2008, 23:29

No przecież napisałem w swoim poprzednim poscie , że nie interesuje mnie podstawa prawna ;-)

eech chyba za stary jestem na takie dywagacje na temat przestrzegania prawa , porządku i zasad wspóżycia społecznego :crazy: .

Pani Małogzato ma Pani do wyboru dwie opcje . Moją lub labla .

Najlepiej jednak aby Pani doprecyzowała swój post zgodnie z prośbą Bosmana .

Pozdrawiam.
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: labla » 27 sie 2008, 23:37

Każde działanie nie łamiące prawa jest dozwolone , choć nie musi być moralnie uczciwe.
labla

Postautor: magorzata29 » 28 sie 2008, 20:02

---------- 18:49 28.08.2008 ----------

DZIEKUJE WSZYSTKIM -na wezwaniu mam napisanie stawiennictwo obowiązkowe ,dnia 2.09.2008 roku czyli za pare dni ,,sprawa pierwsza -data wydania orzeczenia 8.03.2006 data uprawomocnienia sie orzeczenia 19.03.2006 gdzie otrzymałam wyrok 3 miesiace,,, druga sprawa akt oskarżenia z dnia 3.03.2008koniec sprawy 30.06.2008.uprawomocniony wyrok chyba 21.Lipiec 2008,,jak sie nie myle skoro po 21 -dniach wyrok sie uprawomocnia,,..napewno sie wstawie na posiedzenie poniewaz chciałabym miec to wszystko za soba ,,jestem matka i babcia ,,wstydze sie przed dziecmi i wnukiem ,,..pierwszy wyrok zapadł za lodówke która zostawiłą u mnie na korytarzu córka zmarłej sąsiadki i poprosiła abym sie nia zaopiekowała do chwili az nie przyjedzie po nia ,,ja lodówke schowałam z korytarza tylko dlatego zeby nikt jej nie wzioł pod moja nieobecnośc ,a właścicielka przyjechała po nia bez zawiadomienia jak mnie nie było w domu a ktos powiedział jej ze lodówka zgineła ,ona nie czekajac na mnie poszła od razu na policje o kradzeiz lodówki ,,potem przepraszała ,napisała nawet do sadu ze miedzy nami doszło do nieporozumienia i nie ma do mnie pretensijj,niestety soprawa była prowadzona przez policje a nie z powództwa cywilnego i dlatego nie mogła wycofac tej sprawy ,,,nie wierze juz w sprawiedliwosc ,,druga sprawa za która otrzymałam 8 miesiecy w zawieszeniu na 2 -lata nadmieniam jest nas (14 matek które zostały tez ukarane za to)to za stypendia szkolne,,prawo wymaga ,ze najpierw musimy przedstawic faktury a poten na podstawie faktur otrzymujemy stypendia które sa przeznaczone dla osób biednych ,,niestety suma 780zł na dwoje dzieci ,nie stc mnie na zakup szxytkiego za ta cene w krótkim terminie ,nikt nie pozyczy w tych czasach takiej sumy,,dlatego przyjełam faktury fałszywe za które otrzymałam 780zł i za które dopiero wykupiłam dziecion potrzebne rzeczy do szkoły ,,,nadmieniam mój dochód na cały miesiac był 530zł i opieka społeczna,,,,oczywiscie pieniądze te musimy zwrócic ,,..no ale dzieciom musiałm pokupowac wszystko do szkoły ,,nie wziełam pieniedzy na strate,,nie pije alkoholu,opinie mam w miejscu zamieszkania ,dobra ,,jestem dobra matka i babcia,wstydze sie za te wyroki ,ale musze sie pogodzic z tym wszystkim ,pisze to dlatego zeby kazdy wiedział za co byłam ukarana ,,poniewaz nie chce aby ktos pomysslał błednie o mojej osobie według art,,..dziekuje bardzo za odpowiedzi ,,za pomoc,,jestem naprawde wdzięczna ze chcieliscie odpisac,,pozdrawiam i uszanowanie ...magorzata29

---------- 18:53 ----------

jeszcze chciałam dopisac co najbardziej mnie boli to to że lodówke oszacoano na policji za kwote 700zł warta a na tej samej policji policjant kupujacy od tej pani ta lodówke kupił ja za 250 zł ,mówiąc tej pani ze wiecej nie jest warta,, ta pani była u mnie w domu i tak mi powiedziała,,i gdzie tu sprawiedliwośc ,,

---------- 18:56 ----------

moje zapytanie jeszcze dotyczy daty 19 wrzesień ,co to znaczy ze 19 września nie może Sąd juz odwiesic mojej kary???/

---------- 19:02 ----------

na wezwaniu pisze dosłownie,,cytuje<<Sąd Rejonowy Wydział Grodzki wzywa pania do wstawiennictwa w charakterze skazanego na posiedzenie w przedmiocie podjecia warunkowo zawieszonego postepowania które odbedzie sie dnia 2 wrześien 2008 roku ,,----..prosze napisac czy na takim posiedzeniu Sad moze zawiesic mi ponownie wyrok ,,,?????czy musze jeszcz pisac jakies prosby ,pisma,??//
magorzata29

Następna

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi