dozór przy karze ograniczenia wolności

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

dozór przy karze ograniczenia wolności

Postautor: selene_11 » 03 sie 2008, 23:18

cześć, mam pytanie w związku z dozorem przy karze ograniczenia wolności.
kurator złozył wniosek w przedmiocie określenia zastępczej kary pozbawienia wolności w związku z uchylaniem się skazanego od wykonywania psu. Postanowienie sądu w przedmiocie okreslenia kary zastępczej uprawomocniło się w marcu 2008r., teczka sprawy kow pozostała w sekcji wykonania orzeczeń, a do ZKSS wpłynęło w kwietniu w.wym postanowienie. Zgodnie ze zmianami w instrukcji sądowej sprawy KOW nie zakreslono jako zakończonej z uwagi na to, że skazany nie odbył kary zastępczej. Jednak dozór kuratora został zakończony / czy właściwie?/ Teczka kow wróciła do ZKSS w sierpniu 2008r ponieważ sąd wstrzymał wykonywanie kary w trybie art. 65&5 kkw. Teraz nie bardzo wiem czy teczkę kow powinnam przyjąć celem kontrolowania wykonywania kary a jesli tak to czy skazany ma zostać ponownie objęty dozorem który w praktyce został zakończony. Przez myśl przemknął mi wniosek w trybie art.13&1 kkw ale pytam szanowne koleżeństwo ponieważ od niedawna jestem kierownikiem ZKSS a nie chciałabym na początku jakimś głupawym pytaniem zadziwić sędziego wykonawczego Z góry dziękuję gdyby ktoś zechciał się wypowiedzieć.
selene_11

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: dozór przy karze ograniczenia wolności

Postautor: Bosman » 04 sie 2008, 7:35

selene_11 pisze:cześć, mam pytanie w związku z dozorem przy karze ograniczenia wolności.
kurator złozył wniosek w przedmiocie określenia zastępczej kary pozbawienia wolności w związku z uchylaniem się skazanego od wykonywania psu. Postanowienie sądu w przedmiocie okreslenia kary zastępczej uprawomocniło się w marcu 2008r., teczka sprawy kow pozostała w sekcji wykonania orzeczeń, a do ZKSS wpłynęło w kwietniu w.wym postanowienie. Zgodnie ze zmianami w instrukcji sądowej sprawy KOW nie zakreslono jako zakończonej z uwagi na to, że skazany nie odbył kary zastępczej. Jednak dozór kuratora został zakończony / czy właściwie?/ Teczka kow wróciła do ZKSS w sierpniu 2008r ponieważ sąd wstrzymał wykonywanie kary w trybie art. 65&5 kkw. Teraz nie bardzo wiem czy teczkę kow powinnam przyjąć celem kontrolowania wykonywania kary a jesli tak to czy skazany ma zostać ponownie objęty dozorem który w praktyce został zakończony. Przez myśl przemknął mi wniosek w trybie art.13&1 kkw ale pytam szanowne koleżeństwo ponieważ od niedawna jestem kierownikiem ZKSS a nie chciałabym na początku jakimś głupawym pytaniem zadziwić sędziego wykonawczego Z góry dziękuję gdyby ktoś zechciał się wypowiedzieć.

Według mnie, wszelkie czynności kuratora (w tym związane z dozorem) powinny być zakończone w momencie uprawomocnienia się postanowienia o określeniu zastępczej kary pozbawienia wolności. Wstrzymanie wykonania zastępczej kary pozbawienia wolności nie powinno spowodować przekazania teczki/akt do ZKSS (bo niby na jakiej podstawie). Teczka mogłaby być przekazana do ZKSS w sytuacji, gdyby Sąd z jekiegoś powodu uchylił ww. postanowienie.
SK
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: Aurelius » 04 sie 2008, 20:48

Witam,

Wg mnie, problem jest o wiele szerszy z tym dozorem przy kow, niż mogłoby się wydawać. Bo tak naprawdę, to do jakiego czasu sprawuje się dozór? Czy do czasu wykonania kow, czy przez okres, na jaki określono kow?

Jak wiadomo z naszej praktyki, kow jest bardzo często wykonywana dłużej niż jej określony wymiar. Gdyby przyjąć, iż dozór sprawuje się przez wymiar kary, to prawidłowe wydaje się wtedy w momencie upłynięcia tegoż wymiaru, nawet jeśli skazany nie odpracował całości orzeczonych godzin społ. zakończyć dozór, sprawozdaniem końcowym z odpowiednim wnioskiem (65 par. 1 lub 2 kkw lub 64 kkw) i teczkę dozoru przedłożyć do wykonawczego, razem z aktami kow. Sąd nie zarządza zastępczej, lub nie przychyla się do 64 kkw, to kurator kontroluje wykonanie kary, ale bez dozoru.

Gdyby natomiast przyjąć, iż dozór sprawuje się do czasu wykonania kow, to niestety, ale wtedy dozór obowiązuje nawet przy orzeczeniu zastępczej kary. Czy to grzywny, czy kpw. To, że wobec skazanego sąd orzekł zastępczą karę, nie oznacza, że kara ogr. wolności została wykonana, a tym samym dozór w dalszym ciągu obowiązuje. Kara zostanie wykonania w momencie uregulowania zastępczej grzywny lub wykonania zastępczej kpw.

U mnie w SR przyjęło się, że jak otrzymuje teczkę dozorową przy kow, to wykonawczy od razu wpisuje na okładce okres dozoru do czasy wykonania kary ograniczenia wolności.

Tak więc odpowiadając Ci Selene_11 na pytanie, to zależy, jak widzi to przewodniczący waszego wydziału wykonawczego. Czy wg niego dozór przez wymiar kary, czy do czasu wykonania kow. Poza tym, jeśli masz wątpliwości, to nic prostszego, jak udać się do przewodniczącego i omówić z nim owe własne wątpliwości, miast słać pisma. Nikt nie jest Alfa i Omegą, a kto pyta, ten nie błądzi. Osobiście uważam, że dozór powinien być wykonywany przez wymiar kary. Ale mój wykonawczy jest innego zdania.

pozdr.
Awatar użytkownika
Aurelius
VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: selene_11 » 04 sie 2008, 22:16

Bardzo dziękuję bosman i aurelius za podopowiedzi. Rzeczywiście pójdę omówić tą sprawę z sędzią. Nie daje mi spokoju kontynuowanie dozoru po uprawomocnieniu się postanowienia w przedmiocie określenia kary zastępczej. Może pomysłem będzie złożenie wniosku w przedmiocie w pkt 1- określenia kary zastępczej a pkt 2 - zwolnienia od dozoru.Sędzia będzie się musiał ustosunkować do dozoru. Pozdrawiam
"Panie daj mi cierpliwość abym pogodził się z tym czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość bym odróżnił jedno od drugiego"
selene_11

Re: dozór przy karze ograniczenia wolności

Postautor: Bosman » 05 sie 2008, 10:49

---------- 09:37 05.08.2008 ----------

Aurelius pisze:
Gdyby natomiast przyjąć, iż dozór sprawuje się do czasu wykonania kow, to niestety, ale wtedy dozór obowiązuje nawet przy orzeczeniu zastępczej kary. Czy to grzywny, czy kpw. To, że wobec skazanego sąd orzekł zastępczą karę, nie oznacza, że kara ogr. wolności została wykonana, a tym samym dozór w dalszym ciągu obowiązuje. Kara zostanie wykonania w momencie uregulowania zastępczej grzywny lub wykonania zastępczej kpw.

U mnie w SR przyjęło się, że jak otrzymuje teczkę dozorową przy kow, to wykonawczy od razu wpisuje na okładce okres dozoru do czasy wykonania kary ograniczenia wolności.

Aurelius,
W przypadku WoD (Kow+Doz) skazany jest oddany pod dozór na czas wykonywania kary ograniczenia wolności (nie mogę teraz znaleźć przepisu, który o tym mówi - jestem przekonany, że taki przepis istnieje, poprawcie mnie jeśli się mylę). Po prawomocnym określeniu zastępczej kary pozbawienia wolności, czy zamianie na zastępczą karę grzywny, kara ograniczenia wolności nie jest wykonywana. Co za tym idzie inne organy postępowania wykonawczego zajmują się wykonywaniem kar zastępczych. Z tych względów również dozór nie może być dalej sprawowany, ponieważ kara ograniczenia wolności nie jest już wykonywana.
To, że wobec skazanego sąd orzekł zastępczą karę, oczywiście nie oznacza, że kara ograniczenia wolności została wykonana, ale oznacza, że już nie jest wykonywana (czy inaczej mówiąc "odbywana").
Ale rozumiem, że w różnych Sądach obowiązują różne praktyki.
SK

---------- 09:49 ----------

selene_11 pisze:Zgodnie ze zmianami w instrukcji sądowej sprawy KOW nie zakreslono jako zakończonej z uwagi na to, że skazany nie odbył kary zastępczej.

Według mnie sam fakt nie zakreślenia sprawy, nie oznacza, że kurator ma kontynuować dozór czy wykonywać jakiekolwiek inne czynności. Nie zakreślenie sprawy w Wydziale Wykonywania Orzeczeń nie powoduje automatycznie, że teczkę kurator ma przechowywać do całkowitego wykonania przez skazanego kary zastępczej, bo "co ma kurator do tego".
SK
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Aurelius » 05 sie 2008, 22:14

Witam,

Właśnie przepis, który daje możliwość oddania skazanego pod dozór przy kow jest bardzo nieprecyzyjny (art. 36 par. 1 k.k.) i mówi tylko, iż
Wymierzając karę ograniczenia wolności, sąd może oddać skazanego pod dozór kuratora (...)

a więc nie wskazuje, wprost, na jaki okres.

Poniżej przedstawiam zdanie jedengo z sędziów wykonawczych, który wypowiedział się w tej kwestii na forum sędzów Stowarzyszenia Iustitia.

moim zdaniem wszystko zależy od tego co jest napisane w wyroku. Moim zdaniem przepis art. 36 par 1 jesrt na tyle nieprecyzyjny, że można okres sprawowania dozoru interpretować i tak i tak.

1. Jeżeli Sąd napisał, że wymierza karę 6 miesięcy ow i oddaje w tym okresie pod dozór kuratora, to moim zdaniem dozór trwa 6 miesięcy od dnia uprawomocnienia się wyroku.

2. Jeżeli Sąd napisał, że wymierza karę 6 miesięcy ow i oddaje oskarżonego w okresie wykonywania tej kary pod dozór kuratora sądowego (czyli tak jak ja to czasem robię), to wtedy moim zdaniem dozór trwa do czasu wykonania kary.

3. Jeżeli Sąd nic nie napisał, czyli wyrok wygląda tak, że wymierza 6 miesięcy ow i oddaje oskarżonego pod dozór kuratora sądowego, to obowiązuja zasada interpretacji przepisu na korzyść skazanego - czyli patrz pkt 1.

A prywatnie uważam, że nie ma nic bardziej bez sensu niż dozór kuratora przy karze ow. U nas wygląda to tak, że kurator po trzech miesiącach pisze wniosek o zwolnienie z dozoru, bo wychodzimy z założenia, że kuratorzy mają dość roboty z bardziej poważnymi przestępcami (karę ow otrzymuje się jednak raczej za przestępstwa drobne).
Wyjątkiem jest tu sytuacja, gdy ow jest efektem nadzwyczajnego złagodzenia kary na podst. art. 31 par 2 kk. Wtedy rzeczywiście czasem kurator jest potrzebny, żeby skazanego przypilnować.
Awatar użytkownika
Aurelius
VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: selene_11 » 05 sie 2008, 23:55

Jesteście ciekawi jak u mnie zakończyła się u mnie ta konkretna sprawa?/ jeśli nie to nie czytajcie dalej:)/. Wg sędziego wykonawczego po uprawomocnieniu się post. o karze zastępczej dozór nie powinien być wykonywany, jak również kurator nie powinien interesować się tym czy skazany podjął pracę czy też wykonał kow. Dla kuratora istotna jest jedynie informacja końcowa : czy skazany wykonał karę zastępczą /a o tym powinien zostać powiadomiony przez Sekcję/ bądź też postanowienie o wstrzymaniu wyk kary. Skoro zapadło postanowienie o wstrzymaniu wykonania kary z uwagi na podjęcie przez skazanego pracy to i dozór wraca do łask)) A wszystko to nie wynika wprost z obowiązujących przepisów. Dodatkowo sędzia wydał zarządzenie o kontrolowaniu kow oraz wykonywaniu dozoru przez kuratora. Myślę, że wszyscy mają rację ale w razie czego odpowie kurator:( Dziękuje za podjęcie wątku. Dopóki nie będzie jasnych przepisów wątpliwości pozostaną. Pozdrawiam
"Panie daj mi cierpliwość abym pogodził się z tym czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość bym odróżnił jedno od drugiego"
selene_11

Postautor: Bosman » 06 sie 2008, 10:41

---------- 09:30 06.08.2008 ----------

selene_11 pisze:Jesteście ciekawi jak u mnie zakończyła się u mnie ta konkretna sprawa?/ jeśli nie to nie czytajcie dalej:)/. Wg sędziego wykonawczego po uprawomocnieniu się post. o karze zastępczej dozór nie powinien być wykonywany, jak również kurator nie powinien interesować się tym czy skazany podjął pracę czy też wykonał kow. Dla kuratora istotna jest jedynie informacja końcowa : czy skazany wykonał karę zastępczą /a o tym powinien zostać powiadomiony przez Sekcję/ bądź też postanowienie o wstrzymaniu wyk kary. Skoro zapadło postanowienie o wstrzymaniu wykonania kary z uwagi na podjęcie przez skazanego pracy to i dozór wraca do łask)) A wszystko to nie wynika wprost z obowiązujących przepisów. Dodatkowo sędzia wydał zarządzenie o kontrolowaniu kow oraz wykonywaniu dozoru przez kuratora. Myślę, że wszyscy mają rację ale w razie czego odpowie kurator:( Dziękuje za podjęcie wątku. Dopóki nie będzie jasnych przepisów wątpliwości pozostaną. Pozdrawiam

W tej metodzie tkwi jakaś sprzeczność, ale prawdą jest to, że Sąd wszystko może. Pozostaję przy swoim zdaniu (bo przecież wstrzymanie wykonania kary zastępczej - nie powinno powodować sytuacji powrotu do stanu sprzed wydania postanowienia o określeniu kary zastępczej), choć jakie to ma znaczenie.
SK

---------- 09:41 ----------

Aurelius pisze:
Poniżej przedstawiam zdanie jedengo z sędziów wykonawczych, który wypowiedział się w tej kwestii na forum sędzów Stowarzyszenia Iustitia.

moim zdaniem wszystko zależy od tego co jest napisane w wyroku. Moim zdaniem przepis art. 36 par 1 jesrt na tyle nieprecyzyjny, że można okres sprawowania dozoru interpretować i tak i tak.

1. Jeżeli Sąd napisał, że wymierza karę 6 miesięcy ow i oddaje w tym okresie pod dozór kuratora, to moim zdaniem dozór trwa 6 miesięcy od dnia uprawomocnienia się wyroku.

2. Jeżeli Sąd napisał, że wymierza karę 6 miesięcy ow i oddaje oskarżonego w okresie wykonywania tej kary pod dozór kuratora sądowego (czyli tak jak ja to czasem robię), to wtedy moim zdaniem dozór trwa do czasu wykonania kary.

3. Jeżeli Sąd nic nie napisał, czyli wyrok wygląda tak, że wymierza 6 miesięcy ow i oddaje oskarżonego pod dozór kuratora sądowego, to obowiązuja zasada interpretacji przepisu na korzyść skazanego - czyli patrz pkt 1.

A prywatnie uważam, że nie ma nic bardziej bez sensu niż dozór kuratora przy karze ow. U nas wygląda to tak, że kurator po trzech miesiącach pisze wniosek o zwolnienie z dozoru, bo wychodzimy z założenia, że kuratorzy mają dość roboty z bardziej poważnymi przestępcami (karę ow otrzymuje się jednak raczej za przestępstwa drobne).
Wyjątkiem jest tu sytuacja, gdy ow jest efektem nadzwyczajnego złagodzenia kary na podst. art. 31 par 2 kk. Wtedy rzeczywiście czasem kurator jest potrzebny, żeby skazanego przypilnować.

Tak, to mógł być sędzia.
Drugi wariant do mnie przemawia, tyle że nie jest sprecyzowane, co Sędzia rozumie przez okres wykonywania (czy ewentualnie wykonania) kary, w nawiązaniu do omawianej wyżej sytuacji dot. wydania postanowienia o karze zastępczej i dalej wstrzymania jej wykonania.
SK
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi