leczenie alkoholika

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

leczenie alkoholika

Postautor: woj » 14 maja 2008, 20:06

chciałam się zapytać, gdzie skierować alkoholika, który wyraża chęć poddania się leczeniu. jednocześnie wyklucza się w jego przypadku udział jedynie w spotkaniach u terapeuty, chodzi mi raczej o leczenie w jakiejś placówce zamkniętej. gdzie kolejno taka osoba powinna się zgłosić by umieszczono ja w takiej placówce na leczeniu. to bardzo pilne dlatego będę wdzięczna za szybką odpowiedź.
ps. ile trwa takie leczenie
woj

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kgb14 » 14 maja 2008, 20:21

Witam .
Ja moge podać placówki z mojego terenu .

Potrzebna jest większa informacja , skąd pochodzi pacjent ?

leczenie ,,detox'' min 2 tygodnie .

Oczywiście może być dłuższe , potrzebne jest skierowanie na takie leczenie od lekarza rodzinnego .

Nastepnie trzeba zadzwonić do odpowiedniej placówki i umówić termin .

Pozdrawiam .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: woj » 14 maja 2008, 20:53

chodzi mi konkretnie o powiat zgierski. czyli najpierw powinien sie udać do lekarza rodzinnego i otrzyma skierowanie na detox tak? czy na detoxie będzie przebywał w szpitalu czy moze byc od razu skierowany do odpowiedniej placówki. jak dobrze rozumiem do placówki nie musi mieć jakiegoś specjalnego skierowania? ile może trwać leczenie w takiej placówce?
ps. i tak dziękuję bardzo za chęć pomocy
woj

Postautor: Sara » 14 maja 2008, 21:19

Witaj woj ! Jeśli na forum nie ma nikogo z tego powiatu, nie otrzymasz konkretnych i ścisłych informacji. Takie napewno uzyskasz w Poradni Odwykowej (a taka w Zgierzu pewnie jest), a także od kuratorów rodzinnych, którzy zajmują się nadzorowaniem obowiązku leczenia. W moim mieście Poradnia Odwykowa tzw.dobrowolnemu pacjentowi,nie tylko daje skierowanie ( jeśli nie jest zdiagnozowany- lekarz robi to "od ręki") ale ustala termin w szpitalu i przygotowuje pacjenta.
Moi podpieczni przebywają na leczeniu ( z detoxem i terapią) od 1,5 do 3,5 miesięcy. Ze szpitala pacjenci są kierowani na dalszą terapię najczęściej w Poradniach Odwykowych na tzw. grupy wsparcia- Ośrodki są zazwyczaj odpłatne. Pozdrawiam
Sara

Postautor: ksb » 14 maja 2008, 21:47

W moim rejonie też nie dostaje się skierowania na leczenie odwykowe od lekarza rodzinnego, lecz od lekarza psychiatry w Poradni Zdrowia Psychicznego ( nie wymaga skierowania). Z takim skierowaniem jedzie się prosto do szpitala odwykowego - bez ustalania terminu ( dobrowolni w każdej chwili, bez zbędnych formalności).
Leczenie trwa różnie, w zależności od szpitala i pacjenta od 2 tygodni do nawet 6 miesięcy.
Polecam odwiedzenie strony internetowej PARPA (Państwowa Agencja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych). Tam znajdziesz wykaz placówek dla swojego miejsca zamieszkania.
ksb
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 88 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Postautor: Sara » 14 maja 2008, 22:12

Witaj Ksb- zgadza się:"dobrowolnie w każdej chwili ..." pod warunkiem ,że mają tzw. łóżko- mój podpieczny wrócił ,mając ustalony termin, ponieważ tegoż "łóżka" nie było, a on nie zgodził sie na "przeczekanie" kilku dni na Oddziale Psychiatrycznym.
Z tego widać, że obłożenie szpitali ,jest różne w różnych rejonach kraju. Kilkunastu podopiecznych mojego zespołu z tzw.leczeniem zamkniętym- nie dostało terminu przed upływem 2-letniego okresu. Postanowienia "idą" , ale to zaczyna być sztuką dla sztuki. Pozdrawiam
Sara

Postautor: ksb » 14 maja 2008, 22:28

Z doświadczenia wiem, że na detoxie mają zawsze rezerwowe łóżko, na które "załapie się" gotowy do leczenia tu i teraz alkoholik. Potem już na oddziale też się zmieści ( np. jeżeli któryś z "przymusowych" się nie zjawi - a to często się zdarza).
Terminy dla skierowanych przez sąd najczęściej nie mieszczą się w dwuletnim okresie, to od pewnego czasu norma.
Ale znam też taki szpital, gdzie zdecydowany na dobrowolne leczenie musi najpierw przez tydzień codziennie dzwonic i rozmawiac z terapeutą przez telefon i dopiero po tym czasie pozwalają mu przyjechac ( mówią, że to po to, by nie marnowac miejsc).
Znam jeszcze jeden bardzo ciekawy i skuteczny sposób na zachowanie abstynencji - przysięga w kościele przed ołtarzem złożona dobrowolnie przez nadużywającego ( ksiądz spisuje stosowne oświadczenie). Niektóre kościoły słyną już z takiej "terapii".
ksb
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: woj » 14 maja 2008, 23:27

przede wszystkim dzięki za zaangażowanie, to dla mnie naprawdę ważna sprawa i cenię wasze wskazówki. czyli najlepiej będzie skontaktować się przede wszystkim z poradnią odwykową i tam ewentualnie pouczą co należy zrobić. jesli cos wam się jeszcze przypomni będę wdzięczna za akżde informacje.
ps. pozdrawiam serdecznie
woj

Postautor: jurek » 15 maja 2008, 10:57

W moim rejonie na leczenie odwykowe czeka się ok. 6 miesięcy jednak bardzo często przyspieszamy ten termin przy pomocy metody opisanej przez ksb czyli uzyskiwania informacji w dniu przyjęć czy wszyscy zapisani pacjenci zgłosili się w danym dniu. To bardzo skuteczny sposób skrócenia terminu oczekiwania. Metody „na księdza” nie praktykujemy ale jest to sposób godny uwagi. Presja kościoła i co za tym idzie (myślę) społeczności kościelnej jest ogromna i łamie w ten sposób „ciche przyzwolenie” na nadużywanie alkoholu. Myślę, że można to przełożyć na grunt - sprawców przemocy w rodzinie. Oczywiście po opracowaniu określonego toku postępowania - pamiętając o ochronie danych osobowych, tajemnicy służbowej itp. Dzięki ksb za podsunięcie tego pomysłu wartego zastosowania - myślę, że nawet w formie oficjalnego porozumieniu kuratora z proboszczem danej parafii.
Multi multa sciunt, nemo omnia
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: ksb » 15 maja 2008, 17:19

Najtrudniej moim zdaniem pokonac właśnie społeczne przyzwolenie na picie, to "wyrównywanie rachunków" za przysługę przy użyciu butelki itd.
ksb
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: woj » 18 maja 2008, 17:45

nie wiem, może jestem mało pojęta a może po prostu chcę sie upewnić.
1. czy ten alkoholik może sam, bez żadnego skierowania zgłosić się do poradni i co ma wtedy powiedzieć, że chce się leczyć?
czy może powinien najpierw się wybrać do lekarza po jakieś skierowanie?a to będzie najlepsze rozwiązanie -zgłosić się do poradni tak?
2. jak dokładnie trafić na detox?
3. jeszcze mam pytanie odnośnie wszywania esperalu, gdzie mogą mu to zrobić?
4. i jeszcze jesli chodzi o Komisję do Spraw Przeciwdziałania Alkoholizmowi, kiedy alkoholik jest zobowiązany, żeby się przed nią stawić? czy to nie jest tak, że żeby być skierowanym do poradni lub do jakiegokolwiek ośrodka na leczenie musi sie właśnie przed tą komisją stawić?

ps. bądźcie wyrozumiali nawet jeśli zadam za dużo pytań, chcę mieć a miarę poukładaną wiedzę na ten temat by nikt nie biegał chaotycznie po placówkach
woj

Postautor: ksb » 18 maja 2008, 20:21

ad1
Do Poradni Leczenia Uzależnień lub jeśli jej brak to do Poradni Zdrowia Psychicznego - bez skierowania,
ad2
Na detox kieruje lekarz z ww Poradni
ad3
O wszywaniu esperalu decyduje i wszelkich informacji na ten temat udziela lekarz
ad 4
Komisja zaprasza alkoholika, jeśli otrzyma wniosek o leczenie takiej osoby, ona też zajmuje się kierowaniem do sądu wniosku o przymusowe leczenie. Jeśli ktoś chce dobrowolnie się leczyc, to nie potrzebuje pośrednictwa tej komisji, może to uczynic sam. Tak jest najlepiej i najszybciej.
ksb
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Kate » 18 maja 2008, 21:28

Witam, chciałam tylko dodać, że zainteresowany zabiegiem wszycia esperalu, czy disulfiramu może ubiegać się o refundację kosztów zabiegu od GKRPA. Komisja po rozmowie z zainteresowanym, stwierdza po rozpoznaniu jego sytuacji materialno-bytowej o ewentualnym pokryciu kosztów zabiegu.
Awatar użytkownika
Kate

Postautor: woj » 18 maja 2008, 21:41

hmmm czyli jednak wymagane jest stawiennictwo osoby ktora chce sie leczyć przed komisją? czy może po prostu udać się do poradni sama
woj

Postautor: Kate » 19 maja 2008, 10:21

woj, wszystko zalezy od tego jaką formę leczenia chce podjąć dozorowany. Jeśli zdecydował się na tzw. "wszywkę", a jego sytuacja finansowa jest ciężka, to może udać się na posiedzenie GKRPA, która po rozpoznaniu jego sytuacji sfinansuje zabieg. Jeśli Twój podopieczny chce podjąć leczenie stacjonarne w zamkniętym ośrodku, to na Twoim miejscu skontaktowałabym się z Poradnią Odwykową, lub ośrodkiem, bądź szpitalem, który prowadzi oddział całodobowy. W rozmowie telefonicznej powinni Cię dokładnie poinformować, czy wymagane jest skierowanie od lekarza rodzinnego, czy też lekarza psychiatry. Aha, co do zabiegu "wszywki", to przeprowadza go lekarz chirurg. Informacji o danym ośrodku zdrowia, w którym wykonują taki zabieg udzieli Ci z pewnością GKRPA, lub pracownik rejestracji danej przychodni.
Awatar użytkownika
Kate

Następna

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi