leczenie przymusowe

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

leczenie przymusowe

Postautor: Third Bar » 18 sie 2007, 14:03

Witam,
Mam mały problem i nie bardzo wiem jak go rozwiązać.

Podopieczny wyrokiem sądu ma poddać się przymusowemu leczeniu odwykowemu(narkotyki).
Jednak w ośrodku pani terapeuta nie zgodziła się objąć go leczeniem.
Podopieczny twierdzi, że nie używa narkotyków i nie jest uzależniony. Terapeuta twierdzi, że skoro nie przyznaje się do uzależnienia czy też nie jest uzależniony to leczenie nie ma sensu - nie będzie nawet o czym rozmawiać na terapii.

Będę wdzięczny za wskazówki.
Pozdrawiam.
Wszyscy są szaleńcami z wyjątkiem ciebie i mnie.
Awatar użytkownika
Third Bar

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Juna77 » 19 sie 2007, 23:36

Witaj, niestety w świetle naszego polskiego prawa, nie ma jeszcze przymusowego leczenia od środków psychoaktywnych osób dorosłych, więc albo zła interpretacja wyroku albo pomyłka sędziego. Chyba, że ten obowiązek w wyroku był nałożony za zgodą skazanego, na podstawie art.74 bądź 72 kk-a to już nie przymus. Jak nadal istotą leczenia odwykowego od narkotyków jest jego dobrowolność. Nie dziwię się więc pani terapeucie. Natomiast dziwię się ustawodawcom, iż jeszcze nie doszli do wniosku, że tak jak alkoholizm, tak i narkomanię w niektórych przypadkach powinno leczyć się przymusowo. Proponuję albo pokazać pani terapeutce wyrok (w obecności skazanego) albo przedłożyć akta Sędziemu na posiedzenie wykonawcze(jeśli skazany nadal ćpa) z wnioskiem o zarządzenie wykonania kary, bo nie wywiązuje się z obowiązków, a sam skazany może pobiegnie do terapeuty, żeby podjąć leczenie i uniknąć kary. Myślę, że dla jego dobra nawet "przymusowy" odwyk w ZK nie będzie zły. Oczywiście to hipotetyczne stwierdzenie, bo nie znam sprawy dokładnie. Pozdrawiam
Juna77
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 1 raz

Postautor: Third Bar » 21 sie 2007, 15:19

Witam,
Leczenie jest na podstawie kk, za zgodą skazanego i za poradą adwokata.
Ja osobiście nie uważam, żeby podopieczny był uzależniony.
Dzięki za zainteresowanie tematem.
Pozdrawiam.
Wszyscy są szaleńcami z wyjątkiem ciebie i mnie.
Awatar użytkownika
Third Bar

Postautor: natasza- » 07 wrz 2007, 15:41

Skoro nie jest uzależniony i terapeuta odmówił leczenia, to niech wystawi zaświadczenie, że po badaniu stwierdził, że skazany uzależniony nie jest i leczenia nie wymaga, a Ty napisz do sądu wniosek o zwolnienie skazanego od wykonania obowiązku leczenia i załącz zaświadczenie...
natasza-

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi