za co można dostać kuratora?

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

za co można dostać kuratora?

Postautor: palinka16 » 15 paź 2005, 11:40

witam, chcialabym wiedziec za co mozna dostac kutarora? :) z gory dziekuję za odpowiedzi :lol:
palinka16

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: koris » 26 lis 2005, 21:50

Paulinko. Kuratora się nie dostaje ot tak na Mikołaja. W skrócie powiem ci: jeżeli młody człowiek popełnia czyny karalne (przestępstwa, wykroczenia) albo (i) jest zdemoralizowany (bo pali papierosy, ma problem z narkotykami, alkoholem, wagaruje, ma wykolejonych kolegów, ucieka z domu, podejmuje wspołżycie cielesne itp) a do tego wszystkiego rodzice nie dają sobie z nim rady to wówczas Sąd może zastosować wobec tego osobnika nadzór kuratora. Kurator sądowy stawia sobie za cel zresocjalizować taką osobę czyli doprowadzic do nalezytego, oczekiwanego przez społeczeństwo funkcjonowania podopiecznego - ma chodzić do szkoły z zamiłowaniem, rozwijać swoje zdolności, pomagać innym być dobrym człowiekiem. Piszę tak bo wyobrażam sobie, że masz 16 lat i taka odpowiedż jest dla ciebie najkrótsza. Jest jeszcze wiele przypadków w których Sąd może zastosowac nadzór kuratora. Jeśli masz naprawdę ochotę wiedziec więcej to zaproś do swojej klasy na lekcje wychowawczą kuratora sądowego- opowie Wam o obowiazkach rodzicielskich, o sposobie leczenia odwykowego, o dozorze kuratora dla dorosłych.
koris

Postautor: powerek » 31 mar 2006, 13:55

mam pytanko. Mam 16 lat a za 2 miesiace kończe 17. Ostatnio wygłupiłem sie i wyszłem z kolegami. Wypiłem jedno piwo. Pilismy w parku a jest to miejsce publiczne i podeszła policja i nas zabrała. Dmuchalismy w alkomat i nas odwieźli do domu. Przyszedł list do domu i do szkoły. Rodzice mnie straszą że moge dostać za to kuratora. Czy to prawda? To było moje pierwsze przewinienie.
powerek

Postautor: koralik » 31 mar 2006, 22:03

Powerek, jeśli rzeczywięcie jest tak, jak piszesz , a chodzisz do szkoły
lub na praktyki, masz dobrą opinię w środowisku i szkole , nie wagarujesz
nie zadajesz się z chłopakami notowanymi lub z problemami,nie odurzasz
się; nikt nie ma pretensji o kradzieże/ takie drobne, nie zgłoszone/ to
sędzia może ci umorzyć sprawę lub ustanowić odpowiedzialny nadzór
rodziców.Zależy to od oceny sędziego i konkretnego wywiadu kuratora.
Z mego doświadczenia: nadzór kuratora dostaje się za większe przewiny
niż jedno piwo.
koralik

Postautor: kur@tork@ » 31 mar 2006, 22:20

powerek znasz nas z forum, czy jestesmy do straszenia dzieci? jeśli nawet sąd uzna że trzeba ci pomóc stosując nadzór kuratora to nic złego ci się nie stanie -

Lepiej dla ciebie byłoby żeby sąd nie musiał stwierdzać że popełniłeś czyn karalny albo że jesteś osobą zdemoralizowaną.

Gdy będziesz nadal pił alkohol w miejscach publicznych to możesz być już za niedługo skazany na karę grzywny czy nawet ograniczenia wolności - czego oczywiście ci nie życzę!

MOja rada: nie pij w ogóle alkoholu (piwo jest alkoholem) a przynajmniej powstrzymuj się do czasu kiedy będziesz dorosły i dojrzały. Wiedz, że dorosły to taki człowiek, który zarabia na swoje utrzymanie, bierze odpowiedzialność za swoje życie i zycie najbliższych.
kur@tork@

Postautor: powerek » 01 kwie 2006, 10:28

Wielki dzięki za odpowieź:) A mam jeszcze jedno pytanko. Jak kurator mnie raz odwiedzi to nie znaczy odrazu że dostane nadzór? Bo mojego znajomego z klasy raz odwiedził i podobno więcej już go nie odwiedzał tylko za pierwszym razem popytał sie sąsiadów, szkoły o jego zachowanie i spotkał sie z jego rodzicami.
powerek

powerek

Postautor: basienka » 02 kwie 2006, 14:34

Proponuje aby mlodziez miala mozliwosc spotkania sie z kuratorem przynajmniej raz w roku.W klasach gimnazjalnych byloby to dosc ciekawe spotkanie nawet na jednej z wywiadowek dla rodzicow.To co ja zauwazam w mojej pracy to problem czesto zaczyna sie wlasnie w domu rodzinnym a rzutuje na nauke i zachowanie w szkole.Niewiedza ma czasami spore konsekwencje w zyciu.POZDRAWIAM
basienka

Postautor: kur@tork@ » 04 kwie 2006, 20:26

powerek. moze tak byc ze raz kurator przyszedl przeprowadzil wywiad (tzn zebral informacje w jai sposób kolega zachowuje się w domu, w szkole, wśród kolegów) zaobserwowal w jaki sposób rodzice wychowuja tego twojego kolege, jaka rodzina ma opinię czy maja z czego zyć itp. POtem sędzia rodzinny ustalil czy i w jaki sposob doszlo do popełnienia przez tego kolesia czynu karalnego (tj jakiegos przestepstwa czy wykroczenia) albo czy faktycznie zachowuje się tak że można o nim powiedzieć - zdemoralizowany. PO tym całym wyjaśnieniu sędzia może uznać, że nie trzeba stosować nadzoru kuratora ale że wystarczy np. upomnienie ale dozór odpowiedzialny rodziców albo jeszcze inne środki a nawet może umorzyc cala sprawę. Tak więc kurator była raz i więcej razy nie musi przy chodzić.
Jeśli masz coś na sumieniu to pracuj nad sobą - zachowuj należycie, ucz coraz lepiej, trenuj coś, czytaj, pomagaj rodzicom - jeśli będziesz ok to kurator nie bedzie musial ciebie resocjalizować
kur@tork@

Postautor: Lila » 26 lip 2008, 21:49

niedawno dowiedziałam się, że mój chłopak ma nadzór kuratora.... Ukrywał to przede mną przez pół roku i w końcu dowiedziałam się od kogoś innego. Najpierw powiedział, że nadzór dostał za picie alkoholu i wszczęcie awantury w miejscu publicznym. Twierdzi, że to był jego pierwszy konflikt z prawem. Co prawda, nigdy nie uczył się zbyt dobrze, ale przecież kuratora nie dostaje się za pierwsze przewinienie. Później stwierdził, że nadzór został mu przyznany..... do obrony przed ojcem, który bywa agresywny w stosunku do niego i jego matki, zdarzyło mu się kilka razy stosować wobec niego przemoc. Oczywiście, mój chłopak twierdzi, że ojciec też pozostaje pod opieką kuratora. Ta cała sytuacja wydaje mi się po prostu niemożliwa. Czy otrzymanie kuratora "do obrony" jest możliwe?
Lila

Postautor: kgb14 » 26 lip 2008, 23:02

Lilia , poruszyłaś bardzo wiele wątków i każda wersja jest możliwa .
Odpowiem w punktach .
1. Jak najbardziej możnadostać nadzór kuratoa za pirwsze przewinienie ( w sprawie dla nieletnich/małoletnich ) - jak czytałaś wyżej - wszystko zależy od tego co dzieje się z danym człowiekiem .
2. Do obrony - to bzdura :lol: - kurator to nie ,,ochroniarz'' :-D
W tym przypadku może chodzić o nadzór tzw. opiekuńczy nad cała rodziną .
3. Ojciec chłopaka ma kuratora ( strasznie nie lubię tego sformułowania - to kurator ma ewentualnie jego :-) ) - tu moze chodzić juz o poważniejszą nieco sprawę - ojciec Twojego chłopaka moze mieć dozór prowadzony prze kuratora w wydziale dla dorosłych .
4. Mogą być w jednej rodzinie wszystkie trzy rodzaje nadzorów/dozorów , przy czym najprawdopodobniej nadzór opiekuńczy i tzw. NW wychowawczy nad Twoim chłopakiem prowadzi kurator rdzinny natomiast dozór prowadzi kurator z wydziału karnego .

Ostatnia rada - przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem ten temat od początku i skup się na wypowiedziach kuratorów .

Pozdrawiam .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: Lila » 27 lip 2008, 11:35

serdecznie dziękuję za odpowiedź.... CHciałabym się jeszcze dowiedzieć trochę więcej o wspomnianym już nadzorze opiekuńczym nad rodziną.
Lila

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi