Zarzadzenie kary pozbawienia wolnosci!Co robic??

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Zarzadzenie kary pozbawienia wolnosci!Co robic??

Postautor: lukaszd » 13 mar 2006, 21:16

Witam.
3 lata temu na podst zfalszowanego zaswiadczenia wzielem telefon kom. w erze za co dostalem wyrok w zawieszeniu 18miesiecy na 5 lat.1000zl grzywny i wplaceniu na rzecz ery w przeciagu roku 2400zl.Grzywne splacilem , ale z era nie bylo tak latwo , [pisalem aby rozlozyli mi kwote na raty , ale nic z tego.Przez 3 lata wplacilem 100zl.W miedzy czasie mialem kuratora , z ktorym ne najlepiej zylem.Postanowil zlozyc wniosek do sadu o zarzadzenie kary pozbawienia wolnosci.Dzisiaj mialem rozprawe , sedzie nie chcial sluchac , ze ucze sie , ze w tym roku pisze mature.Dal mi 18 miesiecy do odsiadki!!Mam 7 dni na odwolanie sie od wyroku , akle nie wiem co robic.
W tym meisiacy zaplace napewno cala sume tj 2300zl na rzecz ery , ale nie wiem czy sie odwolywac?Slyszalem ze moge zlozyc zazalenie w ciagu 7 dni na postanowienie sadu do sadu wyzszej instancji tj okregowego.
teraz moje pytania.
Czy jezeli zaplace w tym miesiacu caly dlug to czy napewno jak gdyby odrocza mi kare pozbawienia wolnosci?
Czy mam skladac teraz zazalenie od wyroku , czy odwolanie od wyroku?

Bede bardzo wdzieczny za wszelka pomoc.
Jak cos to moj nr gg 3764651 bede wdzieczny za pomoc.
Z gory dziekuje i pozdrawiam
lukaszd

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: ka2 » 14 mar 2006, 1:43

Witaj Lukaszu'de - masz trzy możliwości :
1. złożyć w Sądzie Rejonowym ( w terminie 7 dni) zażalenie na Postanowienie o zarządzeniu wykonania warunkowo zawieszonej kary pozbawienia wolności uzasadniając to tym , że w najbliższym czasie naprawisz w całości szkodę na rzecz Ery co udokumentujesz stosownym dowodem wpłaty na posiedzeniu Sądu, ponadto dołączysz zaświadczenie o kontynuowaniu nauki ;
2. złożyć wniosek o odroczenie wykonania kary pozbawienia wolności w Sądzie Rejonowym po uprawomocnieniu się Postanowienia o zarządzeniu wykonania warunkowo zawieszonej kary pozbawienia wolności ( tj po 7 dniach), uzasadniając to jak wyżej.( jednak tu istnieje niebezpieczeństwo wprowadzenia kary do wykonania , albowiem wniosek o jej odroczenie nie wstrzymuje biegu jej wykonania)
3. nic nie składać , wtedy mimo zapłaconej szkody na rzecz Ery możesz spodziewać sie wezwania do stawienia sie w najbliższym areszcie celem odbycia kary pozbawienia wolności :!: pozdrawiam i życzę trafnego wyboru-ka2
Awatar użytkownika
ka2
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: michu » 14 mar 2006, 11:37

Zgodnie z art. 24 par. 1kkw w przypadku ujawnienia sie nowych okoliczności istotnych dla rozstrzygnięcia, sąd MO¯E w każdym czasie zmienić lub uchylić poprzednie postanowienie.
Awatar użytkownika
michu

dziekuję , ale chaiŁbym jeszcze wiedziec

Postautor: lukaszd » 14 mar 2006, 11:53

czy na nastepnym posiedzeniu , bedzie brana pod uwage opinnia mojego kkuratora , ktory takowa opinnie teraz musi do posiedzenia wystawic?

Czy to ze przez 3 lata , wyslalem do ery tylko 2 pisma , z prosba o rozlozenie na raty , i plwacilem tylko 100zl moge zawazyc na tym ze nie odrocza mi kary?
Dodam ze w przeciagu max 2 tygodni zaplace calos czadluzenia.
Os poprzedniej sprawy , ktora byla zreszta pierwsza nie mielm konfliktu z prawem.
Prosze o jakies opinnie.
Pozdrawiam
lukaszd

i jeszcze jedna pytanie...

Postautor: lukaszd » 14 mar 2006, 12:06

Posiedzenie to mialem w sadzie Rejonowym.
czy zazalenie mam zlozyc do sadu okregowego przez sad rejonowy w miescie w ktorym mialem posiedzenie?czy bezposrednio do Sadu okregowego?
lukaszd

Postautor: meteor » 14 mar 2006, 14:15

Jak się robi przekety to przedewszyskim trzeba znać przepisy ... a nie teraz się zapożyczać i wystawiać co się da na allegro. pozdro dla Pana Tomasza
meteor

Przkrety?

Postautor: lukaszd » 14 mar 2006, 17:17

Nie rozumiem wyzej zamieszczonego postu.
Najwidoczniej koledze sie cos pomylilo.
Mniejsza z nim.
czekam na sugestie odnosnie mojego ostatniego postu,
Pozdrawiam
lukaszd

Postautor: rki » 16 mar 2006, 20:37

Warunkowe zawieszenie było dla Ciebie dobrodziejstwem z którego nie potrafiłeś skorzystać. Miałes pozytywną prognozę, że mimio niewykonania kary nie powrócisz do przestępstwa i bedziesz wykonywał obowiązki probacyjne, jednak olałeś sprawę i myślę, że jest duże prawdopodobieństwo, że kara zostanie odwieszona. Zażalenie możesz wnieść za pośrednictwem sądu rejonowego... pozdr.
rki

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi