Kuratot majątku (spadku)

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Kuratot majĄtku (spadku)

Postautor: adm » 28 lut 2006, 15:08

Moja mama przepisała na mnie i moje nieletnie dzieci spadek. Podstawowym składnikiem jest dom. Chcemy go z żoną sprzedać, ale 1/2 należy do dzieci. Słyszeliśmy, że trzeba w tym celu ustanowić kuratora, który zabezpieczy majatek dzieci. Proszę o informacje w tej sprawie (odesłanie do źródła).
adm

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

kurator spadku

Postautor: eipiem » 28 lut 2006, 20:34

Adm,
powinieneś wystąpić do właściwego z miejsca zamieszkania Twoich małoletnich dzieci Sądu Rodzinnego (Wydział Rodzinny i Nieletnich w Sądzie Rejonowym) z wnioskiem o zgodę sądu na dokonanie czynności prawnej w imieniu małoletnich.W toku tej sprawy sąd ustanowi dla małoletnich kuratora reprezentującego "interes" dzieci w sprawie.Do wniosku należy dołączyć odpis postanowienia o nabyciu przez dzieci spadku po babci lub odpis aktu darowizny.
Pozdrawiam,
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Postautor: Adam » 28 lut 2006, 20:38

Odsyłam w tym temacie do Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego Oddział 2
Art. od 98 do 105
Adam
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kesey » 28 lut 2006, 23:22

O ile spadkobierca nie zastrzegł, iż zarząd majątkiem małoletnich ma być sprawowany przez kuratora obowiązki te spoczywają na rodzicach. Kurator będzie reprezentował małoletnie dzieci wyłącznie w toku postępowania przed sądem- wykonanie odpowiedniego zabezpieczenia to już sprawa rodziców.
Konieczne jest wystąpienie do właściwego miejscowo sądu rodzinnego z wnioskiem o wyrażenie zgody na dokonanie czynności, przekraczającej zwykły zarząd majątkiem małoletniego.
Uszczegóławiając podstawy prawne podane przez Adama: art. 98 par. 2 krio. i art. 101 par. 3 krio.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi