dozorowany a kurator

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

dozorowany a kurator

Postautor: ogryzek » 22 lip 2008, 20:45

Witam wszystkich kuratorow

mam pewien problem,a jesli to forum kuratorow to napewno otrzymam szczegulowa odpowiedz :)

mianowicie mam kuratora ,relacje miedzy mna a kuratorem sa raczej dobre ,wykonuje swoje obowiazki nalozone przez sad,nie uchylam sie od dozoru itp...(choc moj kurator zawsze gdzies w czyms widzi problem ,no coz taka juz chyba ich rola :D),ale jak wyzej napisalem nie uchylam sie od dozoru itp,ale popelnilem wykroczenie ,a jak panstwo wiedza wykroczenie jest to naruszenie porzadku prawnego ,jak to wyglada w praktyce ,czy w takim przypadku kurator wystepuje do sadu z wnioskiem o odwieszenie kary?
ogryzek

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: dozorowany a kurator

Postautor: Bosman » 22 lip 2008, 21:42

ogryzek pisze:Witam wszystkich kuratorow

mam pewien problem,a jesli to forum kuratorow to napewno otrzymam szczegulowa odpowiedz :)

mianowicie mam kuratora ,relacje miedzy mna a kuratorem sa raczej dobre ,wykonuje swoje obowiazki nalozone przez sad,nie uchylam sie od dozoru itp...(choc moj kurator zawsze gdzies w czyms widzi problem ,no coz taka juz chyba ich rola :D),ale jak wyzej napisalem nie uchylam sie od dozoru itp,ale popelnilem wykroczenie ,a jak panstwo wiedza wykroczenie jest to naruszenie porzadku prawnego ,jak to wyglada w praktyce ,czy w takim przypadku kurator wystepuje do sadu z wnioskiem o odwieszenie kary?

Jeśli to, co opisał Pan wyżej jest dla Pana problemem, a Pana relacje z kuratorem są, jak Pan pisze, raczej dobre... to może Pan to pytanie zadać temu z kim relacje ma Pan "raczej dobre" (zajrzy do akt - bezpośrednio zbada sprawę i wyjaśni, czy to jest, czy nie jest rzeczywisty problem).
Często powtarzam swoim podopiecznym: informacji najlepiej szukać u źródła.
Pozdrawiam.

ps. mam nadzieję (bez złośliwości) że moja odpowiedź jest odpowiednio szczegółowa.
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: dozorowany a kurator

Postautor: ogryzek » 22 lip 2008, 21:52

ogryzek pisze:Pozdrawiam.

ps. mam nadzieję (bez złośliwości) że moja odpowiedź jest odpowiednio szczegółowa.

hmmraczej nie (bez zlosliwosci)nie rozumiem za bardzo panskiej odpowiedzi

po zatym ja mam wogle prawo do wgladu w swoje akta u kuratora?
ogryzek

Postautor: kgb14 » 22 lip 2008, 22:10

Witam .

Kurator zajrzy w akta to po pierwsze .

Po drugie . Akta ( to sformułowanie potoczne ) . Powinno być np. teczka dozoru , akta podręczne .

Po trzcie , napiszę prościej , proponuję porozmawiać na ten temat ze swoim kuratorem z którym ma pan dobry kontakt ( jak pan opisał) na pewno nie odmówi informacji .

Pozdrawiam .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: ogryzek » 22 lip 2008, 23:13

ja chialem od panstwa sie dowiedziec tylko czy jak dozorowany popelni wykroczenie lub wykroczenia, to czy kurator wystepuje z wnioskiem do sadu o odwieszenie kary (jesli tak to dziwne bo przecierz kazdy moze popelnic wykroczenie np samochodowe i co za to kurator odrazu by wystepowal do sadu z wnioskiem)od czego to zalezy ,czy np nie majac dobrych stosunkow z kuratorem -to jest przyklad ,to np wtedy moglby to zrobic?
ogryzek

Postautor: BartK » 23 lip 2008, 11:49

W opisywanej przez Pana sytuacji kurator zawodowy może wystąpić z wnioskiem w przedmiocie zarządzenia wykonania kary pozbawienia wolność warunkowej zawieszonej, a sąd może do wniosku się przychylić. Podstawą prawną jest tutaj art. 75 § 2 kodeksu karnego:
Sąd może zarządzić wykonanie kary, jeżeli skazany w okresie próby rażąco narusza porządek prawny, w szczególności gdy popełnił inne przestępstwo niż określone w § 1 albo jeżeli uchyla się od uiszczenia grzywny, od dozoru, wykonania nałożonych obowiązków lub orzeczonych środków karnych.

Popełniając wykroczenie w pewnym sensie naruszył Pan obowiązujący porządek prawny, co stanowi samoistną przesłankę zarządzenia wykonania kary.
Jest to jednak tylko teoria, w praktyce myślę, iż kurator nie wystosuje takiego wniosku, a nawet jeśli to Sąd do niego się nie przychyli. Jest to jednak tylko moje zdanie.
Należy także zaznaczyć, iż Ministerstwo Sprawiedliwości (Krajowy Rejestr Karny) nie zawiadamia sądu o popełnionych wykroczeniach.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: Bosman » 23 lip 2008, 16:47

---------- 15:37 23.07.2008 ----------

kgb14 pisze:Witam .

Kurator zajrzy w akta to po pierwsze .

Po drugie . Akta ( to sformułowanie potoczne ) . Powinno być np. teczka dozoru , akta podręczne .

Po trzcie , napiszę prościej , proponuję porozmawiać na ten temat ze swoim kuratorem z którym ma pan dobry kontakt ( jak pan opisał) na pewno nie odmówi informacji .

Pozdrawiam .

Kgb 14,
No, tak to można ująć...

Chodziło mi również o przemycenie swobodnej sugestii, żebyśmy jako kuratorzy na forum wykazywali większą powściągliwość i nie spieszyli z odpowiedzią na hipotetyczene problemy - w sytuacji kiedy nie znamy treści akt (a tym samym nie mamy możliwości bezpośredniego i metodycznego zbadania sprawy), a opieramy się tylko i wyłącznie na szczątkowej relacji jednej ze stron w danej sprawie (tak w tym przypadku, jak i w wielu innych).
Kurator prowadzący sprawę (nadzorujący przebieg postępowania wykonawczego), jest osobą, która ma bezpośredni wgląd do pełnych informacji w sprawie - a więc właściwą do udzielenia odpowiedzi najlepszej z możliwych.
Oczywiście jest to tylko sugestia.

---------- 15:44 ----------

ogryzek pisze:ja chialem od panstwa sie dowiedziec tylko czy jak dozorowany popelni wykroczenie lub wykroczenia, to czy kurator wystepuje z wnioskiem do sadu o odwieszenie kary (jesli tak to dziwne bo przecierz kazdy moze popelnic wykroczenie np samochodowe i co za to kurator odrazu by wystepowal do sadu z wnioskiem)od czego to zalezy ,czy np nie majac dobrych stosunkow z kuratorem -to jest przyklad ,to np wtedy moglby to zrobic?

Panie ogryzek,
Czemu nie zwróci się Pan z tym problemem do kuratora zawodowego, który prowadzi Pana sprawę? Bez wglądu do akt (czy teczki - jak woli Kgb 14), Pana problem jest tylko abstrakcją. O właściwą odpowiedź trzeba się zwrócić do właściwej osoby.
Pozdrawiam
ps. przyznaję, rzeczywiście mój poprzedni wywód nie był wystarczająco bezpośredni i klarowny.

---------- 15:47 ----------

Bartłomiej pisze:W opisywanej przez Pana sytuacji kurator zawodowy może wystąpić z wnioskiem w przedmiocie zarządzenia wykonania kary pozbawienia wolność warunkowej zawieszonej, a sąd może do wniosku się przychylić. Podstawą prawną jest tutaj art. 75 § 2 kodeksu karnego:
Sąd może zarządzić wykonanie kary, jeżeli skazany w okresie próby rażąco narusza porządek prawny, w szczególności gdy popełnił inne przestępstwo niż określone w § 1 albo jeżeli uchyla się od uiszczenia grzywny, od dozoru, wykonania nałożonych obowiązków lub orzeczonych środków karnych.

Popełniając wykroczenie w pewnym sensie naruszył Pan obowiązujący porządek prawny, co stanowi samoistną przesłankę zarządzenia wykonania kary.
Jest to jednak tylko teoria, w praktyce myślę, iż kurator nie wystosuje takiego wniosku, a nawet jeśli to Sąd do niego się nie przychyli. Jest to jednak tylko moje zdanie.
Należy także zaznaczyć, iż Ministerstwo Sprawiedliwości (Krajowy Rejestr Karny) nie zawiadamia sądu o popełnionych wykroczeniach.

Jak najbardziej.
Ale tych informacji (i pozostałych) powinien skazanemu udzielić kurator zawodowy prowadzący jego sprawę (sugestia ^^^) - i o nie powinien się skazany zwrócić do ww..
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: magdusia » 11 sty 2009, 22:54

Dobry wieczór! kurator ma obowiazek informowania Sadu o naruszeniu przez skazanego porządku prawnego. w róznych Sądach praktyka jest inna tzn może to byc forma notatki służbowej, wniosku a decyzja należy do Sądu
magdusia

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi