owieczka pisze:Racja Bosmanie, tylko, że ,,zawodowy" urlopuje...
Chodzi mi o jednorazowy wywiad środowiskowy.
W tej sytuacji proponuję zwrócić się o pomoc do pozostałych kuratorów zawodowych "Twojego" Sądu, z uwagi na "regionalną specyfikę" (mimo podobieństwa zasad ogólnych dot. przeprowadzania wywiadów środowiskowych).
Ja osobiście, przy przeprowadzaniu jednorazowych wywiadów środowiskowych, dokonuję na tyle pełnych i aktualnych ustaleń jak to tylko możliwe (kuratorzy społeczni z którymi współpracuję, powiedzmy, podobnie): ustalenia standardowe (informacje od skazanego, inf. i opinie członków rodziny, opinia/e sąsiadów, opinia dzielnicowego i ewentualnie inf. z pogotowia socjalnego) + odpowiedź na szczegółowe zagadnienia/pytania zawarte w konkretnym zarządzeniu wywiadu.
Nieobecność skazanego nie jest przeszkodą w przeprowadzeniu wywiadu (czasem nawet wprost przeciwnie) - jednak, gdy ww. zamieszkuje pod innym adresem-dążę do ustalenia jego nowego adresu (źródła informacji j.w.) - gdy uda mi się ustalić tenże i znajduje się on w rejonie mojego działania, przeprowadzam wywiad pod ustalonym adresem - gdy nie uzyskuję informacji o nowym adresie, poprzestaję na dotychczasowych ustaleniach [organ zarządzający przeprowadzenie wywiadu zrobi z tego użytek, według własnego uznania].
SK