ROZWÓD A WIZYTA KURATORA

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej w pionie rodzinnym.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

ROZWÓD A WIZYTA KURATORA

Postautor: olawojtas » 15 gru 2005, 9:34

Mam termin pierwszej sprawy wyznaczony na 28 grudnia. Ma byc bez orzekania o winie. Jestem powódką . Dziecko mieszka ze mną. Dlaczego odwiedził mnie kurator sądowy niespodziewanie bez uprzedzenia?
Czy nasłał go mąż? Czy Sąd sam zlecił taką wizytę?[/b]
olawojtas

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: zolza » 16 gru 2005, 0:34

Nikt nie nasłał kuratora.Jest to wymóg proceduralny jeżeli z małżeństwa urodziło sie dziecko.Wywiad ma na celu sprawdzenie warunków materialno-bytowych oraz ma odpowiedzieć na pytania sadu typu: czy dziecko jest zorirntowane w sytuacji rodzinnej,stosunek dziecka do rozwodu rodziców,z którym z rodziców dziecko chce pozostać po rozwodzie,jakie relacje ma dziecko z drugim rodzicem itp.Należy pamiętac że istnieje taka przesłanka,że jeżeli w wyniku rozwodu może ucierpieć dobro małoletniego dziecka to strony moga tego rozwodu nie uzyskac.Niestety i na szczęście kurator nie umawiasie na wizytę bo umówiona wizyta nie miałaby sensu.
zolza
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Postautor: kesey » 16 gru 2005, 22:30

W uzupełnieniu do postu Zołzy dodam tylko, iż zlecenie wywiadu następuje na zarządzenie Sędziego, na podstawie art. 434 kpc. Możliwe, iż w ocenie Sądu, sytuacja wychowawcza małoletnich dzieci jest na tyle klarowna, iż nie widział on konieczności dopuszczania dowodu z opinii biegłych z Rodzinnego Ośrodka Diagnostyczno- Konsultacyjnego (pedagog, psycholog i w uzasadnionych przypadkach udział psychiatry w pracach zespołu).
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Wróć do Kuratorzy rodzinni