Wysokość ryczałtów dla społecznych

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej w pionie rodzinnym.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Wysokość ryczaŁtów dla spoŁecznych

Postautor: michal » 19 lut 2006, 19:02

Pytanie do koleżanek i kolegów zawodowych. Jaka w Waszych sądach jest wysokość ryczałtów dla społecznych? U nas zakazano dawać więce niż 2,4 % kwoty bazowej, co maksymalnie daje (za 10 nadzorów/dozorów) ok. 400 zł miesięcznie dla społecznego. Ostatnio jeden z moich społecznych dowiedział się, że w innych okręgach społeczni biorą po 800 zł miesięcznie za 10 prowadzonych spraw. Dostałem więc pytanie od czego jest to uzaleznione. U nas wynika to z zarządzenia Prezesa SO. Nie wiem tylko, czy zarządzenie jest takie, bo nie ma pieniędzy, czy też wynika z nastawienia Prezesa? Jak to wygląda u Was?
michal

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: tomek » 19 lut 2006, 21:39

Michale kwestie ryczałtów reguluje stosowne rozporządzenie które daje nam możliwość wyboru od 2 do 4 procent. Tyle teorii w praktyce u nas też się to raczej sprawdza, piszę raczej bo 4% rzadko kto daje. Ja np. najwyższą stawkę naliczam za nadzory prewencyjne, pozostałe naliczam w zależności od zaangażowania kuratora, odległości jaką musi pokonać do podopiecznych, czy też liczbę nadzorów sprawowanych w jednej rodzinie. dotychczas nie mieliśmy problemów z odgórnymi zarządzeniami. W Twoim przypadku zasatanawiam się czy prezes może ingerować w regulacje wynikające z rozporządzenia, które jasno określa kto podejmuje decyzję odnośnie wyskości ryczałtów. Przecież kwota którą opisujesz przy ewentuaknym dużym "rozrzucie" terenu i zaangażowaniu tych ludzi jest niewspółmierna do tego co robią. A może wasz kurator okręgowy spróbowałby ustalić chociaż z czego takie zarządzenie wynika. Pozdrawiam.
tomek
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: mamut » 19 lut 2006, 23:13

Ryczałt reguluje nasza ustawa.U nas jest to 45zł. za jeden nadzór/jednorazówek nie możemy zlecać-polecenie ustne KO dotarło do nas przekazane przez kierownika/-zarządzenie Prezesa SR.Nasi społeczni przestali już pytać.
Awatar użytkownika
mamut
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: michal » 27 lut 2006, 22:20

Właśnie dzisiaj na spotkaniu naszego zespołu jeszcze raz poruszana byłakwestia wysokości naliczanych ryczałtów. Ustawa ustawą: 2 - 4 %, a życie życiem. :D Co z tego, że można 4 %? Prezes Sądu uważa, że nie więcej niż 2,4 %, bo nie ma pieniędzy i tyle. Dlatego właśnie się pytałem jak to wygląda w Waszych Sądach, jakie tam jest stanowisko Prezesa, czy zwraca uwagę na wysokość naliczanych ryczałtów, itp.
michal

Postautor: marksv » 13 mar 2006, 1:37

No to w małych śądach nie jest jeszcze tak żle. Ryczałty naliczaja kuratorzy dość szczodrze. Widzę, ze nawet 3,5% gdy są dwie lub wiecej spraw w jednej osobie/rodzinie to liczone są 4% .Ale i tu w centrum moze to sie skurczyć. Niektórzy bardzo drżą na taką myśl. Cóż bieda idzie... :?
Awatar użytkownika
marksv
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Postautor: Barbara » 18 mar 2006, 22:32

Jak wiadomo, w pionie rodzinnym rodzice nieletnich są obciążani kosztami nadzoru kuratora, o ile ich sytuacja materialna na to pozwala (art. 32 upn). Mam nadzieję, ze bierze się to pod uwagę, obliczając koszty kurateli.
Ciekawa jestem, o ile zmniejsza to sumę, wypłacaną corocznie kuratorom społecznym. Może ktoś ma takie dane?
Barbara
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: Wysokość ryczaŁtów dla spoŁecznych

Postautor: zła » 20 kwie 2006, 15:16

2-4% i tak jest dobrze .U nas stawki są różnicowane a ich wysokość zależy od stopnia trudności dozoru/nadzoru , odległości do dozorowanego, ilości wykonywanych czynności i ich rodzaju itp.
zła

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Wróć do Kuratorzy rodzinni