Kurator dla nieznanego z miejsca pobytu.

Nie wiesz gdzie zamieścić swój temat? Jeśli jest niezwiązany z żadnym z utworzonych działów zamieść go właśnie tutaj.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Kurator dla nieznanego z miejsca pobytu.

Postautor: kmieciuz » 27 paź 2008, 14:23

Witam.
Zdaję sobie sprawę, iż niniejsze Forum poświęcone jest działalności kuratorów sądowych, którzy zajmują się całkowicie inną materią niż kurator dla nieznanego z miejsca pobytu. Liczę jednak, że ktoś z państwa - praktyków - będzie znać odpowiedź na moje pytanie.

Jako student prawa czasami podejmuję się napisania pozwu i doradztwa w m. in. sprawach rodzinnych. "Prowadzę" jedną, dość zawiłą sprawę dot. unieważnienia małżeństwa pomiędzy dwoma osobami nie będącymi obywatelami Polski.

Sąd przed odrzuceniem pierwszego pozwu ustalił kuratora dla nieznanego z miejsca pobytu (dla pozwanego). Następnie odrzucił pozew stwierdzając brak właściwości krajowej na podstawie art 1100 kpc. Z powodu uzyskania statusu uchodźcy przez mojego "klienta" właściwość krajowa ustalona została na podstawie Konwencji Genewskiej o statusie uchodźców. I teraz pytanie:

Czy ustanowienie kuratora w jednej sprawie jest skuteczne wobec innych postępowań? Niestety ani kpc ani orzecznictwo nie wskazują rozwiązania, chociaż moim zdaniem istnieją argumenty zarówno za, jak przeciw tej tezie.

Czy ktoś z Państwa zetknął się z powyższą sytuacją? Został już wyznaczony termin rozprawy, w której nie wnosiłem o powołanie kuratora dla nieznanego z miejsca pobytu. Obawiam się teraz, aby nie wkopać się na kilka terminów rozpraw w ustalanie miejsca zamieszkania człowieka, którego na pewno nie znajdziemy (ukrywa się zarówno przed dłużnikami, jak i uzbecką diasporą (jest ob. Uzbekistanu)).

z góry dziękuję za odpowiedź
Kmieciu
kmieciuz

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: Kurator dla nieznanego z miejsca pobytu.

Postautor: BartK » 27 paź 2008, 19:32

kmieciuz pisze:Zdaję sobie sprawę, iż niniejsze Forum poświęcone jest działalności kuratorów sądowych, którzy zajmują się całkowicie inną materią niż kurator dla nieznanego z miejsca pobytu.

Z tego właśnie względu temat został przeniesiony do innego działu forum.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: eipiem » 28 paź 2008, 22:53

Z mojego doświadczenia Sąd ustanawia kuratora dla nieznanego z miejsca pobytu osobno w kazdej toczącej sie sprawie.
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Postautor: kesey » 30 paź 2008, 3:49

Witam.

W praktyce kuratora dla osoby nieznanej z miejsca pobytu, jak słusznie zauważyła Eipiem, ustanawia się dla każdego postępowania oddzielnie, co może być wynikiem zapisu, zawartego w art. 180§2 krio. (postępowanie rozumiane jako sprawa, dla której kurator został ustanowiony).

Myślę, że w kolejnych postępowaniach warto rozważyć możliwość złożenia wniosku o dopuszczenie dowodu z akt sprawy, w której kurator dla nieznanego z miejsca pobytu ustanowiony już został i na bazie zawartych tam ustaleń wnosić o adekwatne rozwiązania w poszczególnych sprawach. Czy sąd zechce uznać to za poczynienie zakresu niezbędnych ustaleń?- za to niestety z przyczyn oczywistych gwarantować nie mogę (pozostaje to wyłącznie w gestii sądu), ale chyba warto spróbować.

Pozdrawiam i zapraszam także do udziału w innych dyskusjach na forum.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Wróć do Sprawy różne