program

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

program

Postautor: finale » 29 kwie 2005, 14:25

Zastanawiam się, jakie są wasze doświadczenie w tworzeniu programów przygotowujacych do zwolnienia z zakładów karnych, a zwłaszcza w zakresie zaznajamiania się z aktami penitencjarnymi skazanych; czy istnieją problemy w aspekcie udostępniania akt penitencjarnych przez administrację z.k., kuratorowi jeśli właściwość miejscowa sądu jest inna niż ta, w której znajduje się konkretna jednostka penitencjarna ( w innym przypadku kurator zwyczajnie udaje się do zakładu karnego i zapoznaje z aktami ). Dotychczas w mojej praktyce, zdarza się, iż jeden zakład karny przesyła akta kuratorowi do służbowego wykorzystania, inny odmawia, wskazując, iż nie ma podstaw prawnych do przesłania akt kuratorowi. W moim przekonaniu analiza akt penitencjarnych nie może być pominięta, jako jeden z elementów poprawnego sporządzania programu wolnościowego; sama opinia na temat zachowania skazanego w czasie odbywania kary, często, nie wystarcza.
finale
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 29 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: Do_ta » 19 maja 2005, 21:49

Ciekawy wątek dla mnie, bo nie miałam jeszcze takiej sprawy. Może ktoś się wypowie w ogóle, jak działa później rozliczanie takiego programu ? Wchodzi w skład akt warunkowego zwolnienia ?
Do_ta

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych