Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch
Toni PackerTo, że miłość, zrozumienie i inteligencja pojawiają się i rozkwitają nie ma nic wspólnego z jakąkolwiek tradycją bez względu na jej starożytność czy imponującą formę. Nie ma też nic wspólnego z czasem. To dzieje się samo, gdy człowiek, nie grzęznąc w strachu, przyjemności czy bólu – pyta, dziwi się, szuka, słucha i patrzy w ciszy. Gdy cichnie „ja” – niebo i ziemia stają otworem. Tajemnica, istota wszelkiego życia, nie jest odrębna od cichej otwartości zwykłego słuchania.
gdyby tak zacząć
od ciszy porannej
gdy zorze wstają
pójść boso
w poszukiwaniu piękna
nad które
nic się nie liczy
gdyby tak zacząć
od pieśni perlistej
płynącej po rosie
łąk umajonych
polecieć - hen...
za horyzont nieznany
- dziewiczy
gdyby tak zacząć
od słowa zachwytu
miast urągania
niemocy
minąć tandetne jarmarki
nie słuchać - kto i...
na kogo krzyczy
gdyby tak zacząć
od każdej chwili
darowanego życia
przez Tego
Którego Imię Jest
N i e p o j ę t e
sobie i...
innym bym życzył
Janusz Korczak pisze:"Nie wiem i wiedzieć nie mogę, jak nieznani mi rodzice mogą w nieznanych warunkach wychowywać nieznane mi dziecko — podkreślam — mogą, a nie — pragną, a nie — powinni.
„Nie wiem” — w nauce jest mgławicą stawiania się, wyłaniania nowych myśli coraz bliższych prawdy.
„Nie wiem” — dla umysłu niewdrożonego w naukowe myślenie jest dręczącą pustką.
Chcę nauczyć rozumieć i kochać; cudowne, pełne życia i olśniewających niespodzianek, twórcze — „nie wiem” współczesnej wiedzy w stosunku do dziecka.
Chcę, by zrozumiano, że żadna książka, żaden lekarz nie zastąpią własnej czujnej myśli, własnego uważnego spostrzegania."
Janusz Korczak pisze:"Kazać komuś dać gotowe myśli to polecić obcej kobiecie, by urodziła własne twe dziecko. Są myśli, które w bólu samemu rodzić trzeba, i te są najcenniejsze. One decydują, czy podasz, matko, pierś, czy wymię, czy wychowywać je będziesz jak człowiek, czy jak samica, czy kierować nim będziesz, czy wlec na rzemieniu przymusu, czy tylko, póki małe, bawić się będziesz znajdując w pieszczocie z nim dopełnienie skąpych lub niemiłych pieszczot małżonka; a później, gdy nieco podrośnie, puścisz je samopas lub zwalczać zapragniesz."
Deck pisze:Tak. Łańcuch uwarunkowań, które nie mają początku ani końca.
Taurus pisze:Deck pisze:Tak. Łańcuch uwarunkowań, które nie mają początku ani końca.
Tylko tu nie chodzi o rozwiązywanie kłębka wełny, lecz przewarunkowanie funkcjonowania systemu rodzicielskiego, co najczęściej ma wpływ na dzieci...taki jest sens prowadzenia działań w ramach Opm...
Po prostu bądź naturalny.
Przestań być kimś specjalnym i po prostu bądź takim, jakim jesteś. Wstrzymaj ogień.
Ostatecznie nie pozostanie ci nic innego do zrobienia, jak tylko puścić.
Jeśli nie jesteś uważny, możesz pomyśleć, że indywidualność jest najważniejszą rzeczą na świecie. Wtedy zapominasz o tym, co wypełnia cały wszechświat.
Ludzie nie mogą złapać oddechu od szybkiego biegania za swoimi złudzeniami.
Jedynie wtedy, kiedy pociągniesz za linę z całego serca w głębokiej jesiennej mgle, w górskich polach ryżowych zabrzmi dźwięk dzwonu.
"W dzisiejszym świecie coraz bardziej brakuje mi subtelności. W naszej cywilizacji jest o nią coraz trudniej. Subtelność umiera w fast foodach, na autostradach, w telewizji, w Internecie, a wraz z nią znika, umiera człowiek, który potrafi słuchać drugiego, który potrafi z drugim rozmawiać. (...)"
Wróć do Film, książka, muzyka, zainteresowania ....
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości