Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch
/Wojciech Eichelberger - Pomóż sobie daj światu odetchnąć/Jeśli czegoś nie rozumiesz lub nie wiesz, wejrzyj w siebie.
/Esther&Jerry Hicks - Proś a będzie ci dane/¯ycie ma być rodzajem zabawy.
/Fritz Perls - modlitwa terapii gestalt/Ja robie swoje, a ty swoje.
Nie jestem na tym świecie po to, by spełniać twoje oczekiwania,
A ty nie jesteś na tym świecie, by spełniać moje.
Ty to ty, a ja to ja,
I jeśli przypadkiem natrafimy na siebie to wspaniale.
Jeśli nie, to nic nie można na to poradzić.
/Wu-Men/Nie naciągaj czyjegoś łuku;
nie dosiadaj czyjegoś konia;
nie dyskutuj o czyichś błędach;
nie wtrącaj się w nie swoje sprawy.
/Rumi/Są psy miłości,
których imion nikt nie zna.
Warto poświęcić życie,
by być jednym z nich.
/D.Q.McInerny - Nauka logicznego myślenia/Zawsze staraj się być na tyle dokładnym w zdaniach opisowych, na ile pozwala ci wiedza o nich. (...) Z reguły, im bardziej ogólne słowo, tym bardziej jest niejasne. Pewnym zatem środkiem zapobiegawczym okazuje się używanie jak najbardziej precyzyjnych i wyraźnie wycelowanych słów.(...) W dyskusji logicznej klarowność zawsze musi być najważniejsza.
/Jim Harrison/Pytania to potężne dęby, a odpowiedzi to małe, twarde żołędzie.
/Osho - Księga ego. Wolność od iluzji/Nie oczekuj niczego specjalnego. (...) Rzeczywistość jest prosta, zwyczajna. (...) Bądźcie zwyczajni (...) Poznawaj, akceptuj, szanuj, a wszystkie nierozsądne wysiłki, by stać się kimś wyjątkowym, znikną.
/z filmu Das Boot/Uśmiechać się, traficie do gazet.
/Simon&Garfunkel - I am a rock/Mam swoje książki
I poezję by mnie broniły;
Jestem chroniony w mej zbroi,
Schowany w moim pokoju, bezpieczny w moim łonie.
Nikogo nie dotykam i nikt nie dotyka mnie.
Jestem kamieniem,
Jestem wyspą.
I kamień nie czuje bólu;
I wyspa nigdy nie płacze.
/z filmu Heat/Mówię, co myślę, i robię, co mówię.
/z filmu Stowarzyszenie Umarłych Poetów/To nie jest na ocenę. Po prostu maszerujcie.
/z filmu Love story/Chrzanić poezję, powiedz co widzisz.
/z filmu Więcej czadu/Niech tak będzie.
/z filmu Kiedy Harry spotkał Sally/Nie podskakuj panu zero.
/As w Hydrozagadce/Trzeba przestrzegać przepisów BHP... zwłaszcza na kolei!
/z filmu Hydrozagadka/I o to chodzi. I o to chodzi.
/z filmu Hydrozagadka/-Jak wyglądali ci ludzie?
-Zwyczajnie, jeden był w turbanie, drugi na czarno, tylko ten trzeci wydawał mi się dziwny: liliput przebrany za górala udawał dziecko.
/Tony de Mello - Minuta mądrości/¦piew ptaków, lot owadów - to wszystko głosi światu prawdę. Trawy i kwiaty - wszystko wskazuje drogę. Słuchajcie! Patrzcie! Tak właśnie należ czytać!
/Jack Sarfatti/W każdej rzeczy zapisana jest informacja.
/Ken Wilber - ¦miertelni nieśmiertelni/Nie sięgać po nic więcej, nie pragnąć więcej. Po prostu żyć i pozwalać. (...) Więcej łagodności, więcej współczucia dla siebie i dla innych.
/Krzysztof Jackowski/Trzeba to zlekceważyć.
/W. Strunk Jr/Dobry tekst to tekst oszczędny. W zdaniu nie ma miejsca na zbędne słowa, w akapicie na zbędne zdania, tak samo jak w rysunku nie ma miejsca na nipotrzebne linie, a w maszynie na niepotrzebne części.
/R.U. Russin&W.M. Downs - Jak napisać scenariusz filmowy/Zwięzły, oszczędny styl ułatwia lekturę.
/R.U. Russin&W.M. Downs/Wszystko, co zbędne musi zniknąć. (...) Nie używaj siedmiu słów, jeśli cztery wystarczą.
/R.U. Russin&W.M. Downs/Dobra redakcja to sztuka. Pisanie pierwszej wersji to magia, pisanie drugiej albo poprawianie czyjegoś dzieła to żmudna praca. (...) Musisz być obiektywny, skupiony i nie zapominać o technice.
/R.U. Russin&W.M. Downs/Fabuła to bohater w akcji.
/R.U. Russin&W.M. Downs/Przyczyna i skutek, bodziec i reakcja to fundament każdej opowieści.
/Czechow/Strzelba wisząca na ścianie w pierwszym akcie musi wystrzelić w trzecim.
Orange pisze:Tośmy się rozpisali - żeby nie powiedzieć "rozcytatowali"![]()
Wielu spośród żyjących zasługuje na śmierć. A niejeden z tych, którzy umierają, zasługuje na życie. Czy możesz ich nim obdarzyć? Nie bądź więc tak pochopny w ferowaniu wyroków śmierci.
Nawet bowiem najmądrzejszy z Mędrców nie wszystko wie.
Aurelius pisze:J.R.R. Tolkien, Władca Pierścieni: Wyprawa; Księga pierwsza.
Tłumaczenie: Maria Skibniewska.
Wielu spośród żyjących zasługuje na śmierć. A niejeden z tych, którzy umierają, zasługuje na życie. Czy możesz ich nim obdarzyć? Nie bądź więc tak pochopny w ferowaniu wyroków śmierci.
Nawet bowiem najmądrzejszy z Mędrców nie wszystko wie.
Wielka nauka!"Nie bądźmy pochopni".
kgb14 pisze:bosman to przeczytaj koniecznie - ja czytałem z dwa razy w całości i wybrane fragmenty po kilka razy .... warto .
Film też oglądałem kilka razy ..... oczywiście nie umywa się do książki ale jest niezły , choć ja bym popracował nad detalami
bosman pisze:Nigdy nie czytałem ani nie oglądałem "Władcy Pierścieni", ale spotkałem się kiedyś z nawiązaniem do powyższego cytatu przez Marka Kamińskiego (chyba w dostępnym online fragmencie jego książki "Dotykanie świata": http://www.dotykanieswiata.pl/) w formie:Wielka nauka!"Nie bądźmy pochopni".
Nie sądźby pochopnie, to moja zasada.
Wróć do Film, książka, muzyka, zainteresowania ....
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość