Problem z wirusem

Sprawy związane z funkcjonowaniem strony i forum dyskusyjnego.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: Aurelius » 20 wrz 2013, 22:31

A opiszcie dokładnie, jaki komunikat pojawia się? Czy ten, jak niżej?
Niebezpieczeństwo: złośliwe oprogramowanie.
Google Chrome zablokował dostęp do tej strony na kurator.webd.pl.
Na tej stronie została umieszczona treść od www.161gtw.pl – znanego dystrybutora złośliwego oprogramowania. Wejście teraz na tę stronę najprawdopodobniej zainfekuje Twój komputer złośliwym oprogramowaniem.
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

______________
Obrazek
Awatar użytkownika
Aurelius
VIP
VIP
 
Posty: 2836
Rejestracja: 17 sty 2006, 0:09
Lokalizacja: Katowice
Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: jarosj » 20 wrz 2013, 22:53

No. Dokładnie. Są jeszcze obrazki.
Awatar użytkownika
jarosj
k.zawodowy
k.zawodowy
 
Posty: 2588
Rejestracja: 02 gru 2005, 21:05
Podziękował : 81 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Postautor: tulipanna555 » 22 wrz 2013, 15:07

I to jeszcze jest tak, że mi się niektóre tematy otwierają, a niektóre nie. Ten otworzyłam, ale "dziwny wywiad" już się nie otwiera tylko wyskakuje właśnie ten komunikat i obrazek ze złodziejaszkiem : )
Nie ma bardziej stronniczego świadka i okrutniejszego oskarżyciela niż sumienie dręczące każdego z nas - Polipiusz
tulipanna555
k.zawodowy
k.zawodowy
 
Posty: 338
Rejestracja: 23 lip 2011, 8:45
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Postautor: konrad01 » 23 wrz 2013, 15:44

U mnie nadal wystepuje problem z otwieraniem Forum. Istotnie dotyczy to wybranych tematów. Komunikat taki jak pytał Rafał. :( :?:
konrad01
k.zawodowy
k.zawodowy
 
Posty: 119
Rejestracja: 12 lut 2012, 17:22
Podziękował : 49 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Postautor: Aurelius » 23 wrz 2013, 16:53

OK. Mniej więcej wiem, w czym problem. Aktualizacji wymaga jedna rzecz, a dokładnie WordPress, który służy do publikacji treści na naszej stronie. Taką też dostałem odpowiedź na zapytanie. Sama strona nie jest zainfekowana, co potwierdził test.
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

______________
Obrazek
Awatar użytkownika
Aurelius
VIP
VIP
 
Posty: 2836
Rejestracja: 17 sty 2006, 0:09
Lokalizacja: Katowice
Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: tulipanna555 » 23 wrz 2013, 18:21

Liczymy na szybkie rozwiązanie problemu i powodzenia Aureliusie w opanowaniu WordPressa : )
Nie ma bardziej stronniczego świadka i okrutniejszego oskarżyciela niż sumienie dręczące każdego z nas - Polipiusz
tulipanna555
k.zawodowy
k.zawodowy
 
Posty: 338
Rejestracja: 23 lip 2011, 8:45
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Postautor: konrad01 » 26 wrz 2013, 10:39

Nadal czytam w pracy bo jeszcze wczoraj było ciągle to samo. szkoda bo w biurze nie bardzo mam czas na Forum a tyle ciekawego się dzieje zwłaszcza w przedmiocie "naszej" ustawy.
konrad01
k.zawodowy
k.zawodowy
 
Posty: 119
Rejestracja: 12 lut 2012, 17:22
Podziękował : 49 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Postautor: jarosj » 26 wrz 2013, 11:21

Mam też to. Ale tam jest zakładka Zaawansowane. Klikasz i jest zakładka Wchodzisz na własną odpowiedzialność. Przyjmuje, że Admin wie co mówi (a zawsze wie), że wszystko jest ok. Klikasz w te zakładki i wchodzisz w domu na forum bez problemu.
Awatar użytkownika
jarosj
k.zawodowy
k.zawodowy
 
Posty: 2588
Rejestracja: 02 gru 2005, 21:05
Podziękował : 81 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Postautor: konrad01 » 26 wrz 2013, 14:10

Wiem o tej zakładce ale mam boja, bo niedawno miałem wirusa "policyjnego". :?
konrad01
k.zawodowy
k.zawodowy
 
Posty: 119
Rejestracja: 12 lut 2012, 17:22
Podziękował : 49 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Postautor: tulipanna555 » 26 wrz 2013, 19:02

U mnie również nadal problem występuje. Aureliusie, czy uda się to rozwiązać?
Nie ma bardziej stronniczego świadka i okrutniejszego oskarżyciela niż sumienie dręczące każdego z nas - Polipiusz
tulipanna555
k.zawodowy
k.zawodowy
 
Posty: 338
Rejestracja: 23 lip 2011, 8:45
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Postautor: Aurelius » 26 wrz 2013, 20:45

Problem postaram się usunąć z pomocą kolegi. Nie obiecuję, że da się to zrobić, albowiem tak jak pisałem. Zresztą to też widać. Nasza strona, jak i forum - i nie ma tego co ukrywać - trąci lekko myszką, tzn. jest archaiczne względem tego, co jest już dostępne. Z tego co mówił właściciel serwera, na którym mamy konto i domenę, to strona nie jest zawirusowana, jak i zainfekowana. Problem jest tylko w tym, że mamy starą wersję Wordpressa, która wymaga aktualizacji. Będzie próba zaaktualizowania, ale nie wiadomo, czy ona załapie, tzn. czy Wordpress po aktualizacji będzie kompatybilny z całą resztą, czy np. coś się nie posypie. Strona i forum będzie sobie działać, nie ma problemu, lecz po prostu nie będzie miała tych wszystkich fajerwerków, które są dostępne na innych stronach.

Moja rada jest taka, aby do czasu, jak nie usunie się tego problemu, korzystać dla naszej strony i forum z innej przeglądarki niż Google Chrome, np. Firefox, Opera, czy "rewelacyjnego" IE.
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

______________
Obrazek
Awatar użytkownika
Aurelius
VIP
VIP
 
Posty: 2836
Rejestracja: 17 sty 2006, 0:09
Lokalizacja: Katowice
Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: jarosj » 26 wrz 2013, 21:03

Aurelius, a co jest potrzebne, by było nowocześniej? Kasa? Można coś z tym zrobić? Bo mi osobiście to nie przeszkadza. Pisałem, piszę i będę pisał. Ale też oczywistym jest, że jeżeli chodzi o fora internetowe, to nowoczesności u nas nie ma. Czy to jest kwestia, którą można zmienić?
Awatar użytkownika
jarosj
k.zawodowy
k.zawodowy
 
Posty: 2588
Rejestracja: 02 gru 2005, 21:05
Podziękował : 81 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Postautor: Aurelius » 01 paź 2013, 20:40

Czy problem z tzw. wirusem nadal istnieje?
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

______________
Obrazek
Awatar użytkownika
Aurelius
VIP
VIP
 
Posty: 2836
Rejestracja: 17 sty 2006, 0:09
Lokalizacja: Katowice
Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: ksb » 01 paź 2013, 21:27

U mnie w pracy dzisiaj istniał. W domu nie istnieje. :)
ksb
k.zawodowy
k.zawodowy
 
Posty: 1065
Rejestracja: 19 lut 2008, 21:15
Lokalizacja: Galicja
Podziękował : 88 razy
Otrzymał podziękowań: 29 razy

Postautor: konrad01 » 01 paź 2013, 22:04

Zmieniłem przeglądarkę na Firefoxa i jednocześnie wyrzuciło mi Chroma tak więc nie wiem. Rano wyjeżdżam na trzy dnie i będę bez kompa tak więc nie sprawdzę.
konrad01
k.zawodowy
k.zawodowy
 
Posty: 119
Rejestracja: 12 lut 2012, 17:22
Podziękował : 49 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Funkcjonowanie forum

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość