Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch
Sasquatch pisze:Informacja ze strony MS:
Przywrócenie systemu dozoru elektronicznego – I czytanie w Sejmie RP
https://ms.gov.pl/pl/informacje/news,80 ... rettyPhoto[pp_gal]/0/
29 marca 2016 r. Prezydent RP Andrzej Duda podpisał dwie ustawy przygotowane w Ministerstwie Sprawiedliwości. Pierwsza z nich dotyczy procesu karnego a druga funkcjonowania Systemu Dozoru Elektronicznego
Czy oddalenie się skazanego z miejsca odbywania kary pozbawienia wolności w systemie dozoru elektronicznego może być zakwalifikowane w płaszczyźnie znamion określających czynność sprawczą przestępstwa samouwolnienia się stypizowanego w przepisie art. 242 § 1 Kodeksu Karnego?
Pierre pisze:Witam.
Skazany odbywający KPW w SDE wniósł pisemnie o udzielnie przez kuratora zawodowego czasowego oddalenia na 4 dni w celu utrzymywania relacji rodzinnych art. 43 p KKW.
Skazany we wniosku podał, że cała jego rodzina na święta wyjeżdża w góry, gdzie przyjechać ma także jego narzeczona z Niemiec ze swoją rodziną i ich wspólnym dzieckiem - to też obecność skazanego jest niezbędna w jego ocenie.
Ja jestem całkowicie przeciwny takiemu rozumieniu utrzymywania relacji rodzinnych w okresie SDE, nie stanowi to dla mnie szczególnie ważnych względów skazanych powodowanych sytuacją rodzinną.
Skazany zostanie pouczony w przypadku odmowy o prawie skargi do SO Wydziału Penitencjarnego z czego z pewnością skorzysta.
Jakie jest Wasze zdanie ? Może się mylę i zasługuje on na rzeczone tymczasowe oddalenie?
jacek_14 pisze:Pierre pisze:Witam.
Skazany odbywający KPW w SDE wniósł pisemnie o udzielnie przez kuratora zawodowego czasowego oddalenia na 4 dni w celu utrzymywania relacji rodzinnych art. 43 p KKW.
Skazany we wniosku podał, że cała jego rodzina na święta wyjeżdża w góry, gdzie przyjechać ma także jego narzeczona z Niemiec ze swoją rodziną i ich wspólnym dzieckiem - to też obecność skazanego jest niezbędna w jego ocenie.
Ja jestem całkowicie przeciwny takiemu rozumieniu utrzymywania relacji rodzinnych w okresie SDE, nie stanowi to dla mnie szczególnie ważnych względów skazanych powodowanych sytuacją rodzinną.
Skazany zostanie pouczony w przypadku odmowy o prawie skargi do SO Wydziału Penitencjarnego z czego z pewnością skorzysta.
Jakie jest Wasze zdanie ? Może się mylę i zasługuje on na rzeczone tymczasowe oddalenie?
art 43 p kkw W przypadkach szczególnie ważnych dla skazanego, uzasadnionych względami zdrowotnymi, rodzinnymi lub osobistymi, sądowy kurator zawodowy może zezwolić skazanemu na opuszczenie miejsca wykonywania dozoru stacjonarnego na okres nieprzekraczający jednorazowo 7 dni, w miarę potrzeby w asyście osoby najbliższej lub osoby godnej zaufania. Wydaje mi się że może to być uzasadniona sytuacja rodzinna. Ja bym jeszcze do wydania decyzji zarządał oświadczenia matki dziecka skazanego tj: że planuje wspóny pobyt oraz wskazanie miejsca pobytu z potwierdzeniem umowa wynajęcia pensjonatu lokalu. Uprzedziłbym także że podczas jego pobytu policja na zaptanie kuratora dokona sprawdzenia czy przebywa on pod wskazanym adresem.
Pierre pisze:Witam.
Wróć do Kuratorzy dla dorosłych
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości