Regulamin FAQ Szukaj Kanał RSS Użytkownicy Grupy Rejestracja Profil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zaloguj
Strona główna Stowarzyszenia
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
joko

PostWysłany: Sro Sty 25,2006 21:51    Temat postu: Ośrodki Kuratorskie Odpowiedz z cytatem

Ośrodki Kuratorskie, bardzo proszę o informacje, na terenie jakich sądów działają Ośrodki Kuratorskie. Bardzo mnie to interesuje. Question
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
szajba

PostWysłany: Sro Sty 25,2006 22:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U nas kiedyś był ale zlikwidowali kilka lat temu. Troszkę szkoda bo funkcjonował dość dobrze. Pozdrawiam!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
goja
k.zawodowy
<font color=blue>k.zawodowy</font>

PostWysłany: Sro Sty 25,2006 22:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,
przy SR w Bydgoszczy działają aktualnie na terenie miasta 3 ośrodki, w okręgu został tylko 1 przy SR w Mogilnie.
Powrót do góry
gaga

PostWysłany: Czw Sty 26,2006 16:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

JUTRO SPRAWDZĘ I CI ODPOWIEM CZEKAJ CIERPLIWIE Smile
Powrót do góry
palabu
k.zawodowy

PostWysłany: Nie Sty 29,2006 22:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jestem weteranem w prowadzeniu ośrodków kuratorskich. w warszawie pozostały tylko 2 na Pradze Południe. Jeden prowadzę osobiście, drugi koleżanka. Chętnie nawiążę kontakt z osobami zainteresowanymi. Osrodki uważam za bardzo dobrą formę wychowawczą i resocjalizacyjną.
Powrót do góry
Mariusz_Ka

PostWysłany: Sro Lut 01,2006 0:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pani Dorota Kuźmińska parpa w-wa
Adresy e-mail:
dorota.kuzminska@parpa.pl jest osobą która na bieżąco aktualizuje dena o ośrodkach kuratorskich. Myślę że pomoże .Dzięki jej pomocy kuratorzy zawodowi pracujący w ośrodkach mają możliwość podnosić swoje kwalifikacje.Pozdrawiam wszystkich kierowników i wychowawców z całego kraju.
Powrót do góry
Kobra
k.zawodowy

PostWysłany: Czw Mar 02,2006 21:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ośrodki Kuratorskie mają szansę na ,, renesans '' . W dobie likwidacji placówek resocjalizacyjnych i zmian w funkcjonowaniu MOW, OK doskonale wypełniają lukę w procesie resocjalizacji nieletnich. Pracuję w SR, na terenie właściwości którego, nie ma żadnej placówki w/w typu. Nie muszę nadmieniać jak długo trwa procedura umieszczania nieletnich w placówkach, nie wspominając o postępującej demoralizacji, czy popełnianiu przez nich kolejnych czynów karalnych. Prezes Sądu jest za utworzeniem OK na terenie powiatu. Koleżanki i kolegów kierującymi OK na terenie Kraju, bądż pracującymi w OK, proszę o podzielenie się doświadczeniami ze swojej pracy.
Powrót do góry
palabu
k.zawodowy

PostWysłany: Czw Mar 02,2006 22:44    Temat postu: Ośrodki kuratorskie Odpowiedz z cytatem

chetnie podzielę się moimi doświadczeniami w prowadzeniu OK bowiem prowadzę ośrodek od 30 lat. Mój telefon 0225091659 poniedziałek środa od 9 - 16.
Powrót do góry
Barbara
k.zawodowy

PostWysłany: Pią Mar 10,2006 23:01    Temat postu: ośrodki kuratorskie Odpowiedz z cytatem

Nie bardzo widzę ten "renesans" ośrodków, ale jesli jest, to bardzo sie z tego cieszę. Ośrodki naprawdę są potrzebne. Są przecież pewnym rodzajem "placówki resocjalizacyjnej dziennej". Sama prowadzę i widzę, że to dla nielatów ważne miejsce i są jakieś efekty. Ciekawe, w jakim kierunku pójdzie ich dalszy rozwój. Przy obecnym obciążeniu kierowanie takim ośrodkiem jest coraz bardziej trudne. Właściwie to wolałabym nawet nie mieć dodatku specjalnego, tylko mniejszy teren...Osobiście uważam, że to nie jest najlepsze rozwiązanie, że kierownikiem ośrodka musi być kurator zawodowy. Może społeczny miałby więcej czasu na to. Oczywiście, musiałaby to być naprawdę odpowiednia osoba (wykształcenie, doświadczenie itd).
Może ktoś wie, czy nasza "góra" zamierza wprowadzić jakieś zmiany w rozporządzeniu o ośrodkach?
Powrót do góry
dada

PostWysłany: Sob Mar 11,2006 21:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W okregu lubelskim działa sześć ośrodków kuratorskich, w tym cztery przy Sądzie w Lublinie. Sama prowadzę jeden z nich już od dziewięciu lat. Jest to doskonała forma resocjalizacji nieletnich, a przy tym najtańsza. szkoda tylko, ze przed laty ograniczono działania profilaktyczne wycofując małoletnich wywodzących się ze środowisk patologicznych.
Powrót do góry
Barbara
k.zawodowy

PostWysłany: Czw Mar 30,2006 21:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam pytanie związane z ośrodkami kuratorskimi. Otóż w rozporządzeniu o ośrodkach stwierdzono, że zawieszenie działalności tej placówki - nawet w okresie wakacyjnym - jest możliwe tylko wtedy, gdy w tym czasie podopieczni będą mogli korzystać z innego osrodka kuratorskiego na terenie własciwości danego sądu.
Przyznam, że nie za bardzo mi sie to podoba - marzy mi się, by jeden miesiąc wakacji był wolny dla wszystkich wychowawców i wychowanków (nawet z MOW-ów i zakł. poprawczych nieletni spędzają wakacje lub ich część w rodzinach).
Czy może ja czegoś tu nie wiem? Może jest jakiś przepis, którego nie znam, a który pozwalałby mimo wszystko na miesięczną przerwę w funkcjonowaniu ośrodka?
Powrót do góry
tommy69

PostWysłany: Czw Kwi 20,2006 21:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Można zawisic działalnośc Osrodka na okres wakacyjny gwrantując uczestnik. inną forme opieki n.p. wyjazd zorganizowany ( kolonie, obozy itp.) niekoniecznie trzeba jechac z uczestnikami, muszą miec zapewniona opieke pedagogiczną. Dzieciaki z mojego Ośrodka tak własnie wyjechały nad morze w zeszłym roku. Karty miałem z Kuratorium Oświaty.
A propos ciekawy jestem jak ministerstwo planując wciągnięcie pracy w Osrodku Kuratorskim w ramach obowiązków służbowych wyobraża sobie pełnienie funkcji kierownika tegoż ośrodka Question Kto ma to robic Question i na dodatek kiedy Exclamation bo po przeczytaniu projektu zwiększenia obciążenia nadzorami nie mam pojęcia. Ja bynajmniej nie mam zamiaru charowa za friko i wiem ze moje stanowisko nie jest odosobnione Twisted Evil
Powrót do góry
Barbara
k.zawodowy

PostWysłany: Pią Maj 05,2006 21:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy macie jakieś pomysły na wyegzekwowanie od nieletnich obowiązku uczęszczania do osrodka? Staramy się, by zajęcia były atrakcyjne (na ile to możliwe przy braku większej "kasy" na ten cel), by nasi podopieczni byli "zaopiekowani" i nakarmieni, by atmosfera była dobra...A w końcu i tak chodzi mniej, niż połowa skierowanych - zwłaszcza teraz, gdy słoneczko bardziej świeci...Wiem, że nie ma jakiegoś cudownego antidotum na zjawisko absencji naszych podopiecznych - ale warto, bysmy podzielili się pomysłami w tym zakresie.
Powrót do góry
Barbara
k.zawodowy

PostWysłany: Pon Lis 20,2006 0:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam pytanie do osób pracujących w ośrodkach kuratorskich, a mianowicie, jak kształtuje się wynagrodzenie kuratorów społecznych, którzy są w nich wychowawcami.
U nas jest to 500 zł brutto miesięcznie. Bardzo mi zależy na tym, żeby wiedzieć, jak jest w inych sądach.
Pozdrawiam wszystkich, którzy pracują w ośrodkach.
Powrót do góry
dana

PostWysłany: Pon Lis 20,2006 15:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Barbaro , w naszym OK, kuratorzy społeczni,nadal na ryczałcie, mają / oczywiście netto/ 400 zł miesięcznie . Ja , kurator zawodowy netto też 400 bez kilku złotych .Pozdrawiam.
Powrót do góry
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny